loading…

Infecțiile rezistente la medicamente au potențialul de a cauza un efect economic similar, sau chiar mai sever, decât cel cauzat de criza financiară din anul 2008, relevă un nou raport elaborat de către Banca Mondială, cu titlul ‘Drug Resistant Infections: A Threat to Our Economic Future’.

Cercetarea evidențiază faptul că un scenariu cu rezistență antimicrobiană ridicată (RAM) – situație în care antibioticele și medicamentele antimicrobiene nu mai tratează infecțiile în modul corespunzător – ar putea conduce la situația în care țările cu venituri reduse pot pierde mai mult de 5% din PIB și pot introduce în situația de sărăcie extremă 28 de milioane de persoane până în 2050, în general în țările în curs de dezvoltare.

Spre deosebire de criza financiară din anul 2008, nu există perspective de revenire ciclică pe termen mediu, deoarece impactul costisitor al RAM ar persista, spune Banca Mondială.

“Amploarea și natura acestei amenințări economice ar putea anula câștigurile cu greu obținute ale dezvoltării și ne pot îndepărta de obiectivele noastre de eradicare a sărăciei extreme și de consolidare a prosperității împărtășite”, a declarat Jim Yong Kim, președintele Grupului Banca Mondială.

„Costul inacțiunii este inacceptabil – în special în ceea ce privește cele mai sărace țări. Trebuie să schimbăm urgent cursul pentru a evita această potențială criză”.

Principalele constatări ale raportului au la bază prognozele Grupului Banca Mondială cu privire la economia globală pentru perioada 2017-2050.

Astfel, până în anul 2050 PIB-ul global s-ar reduce cu 1,1% în cazul unui scenariu RAM cu impact redus și cu 3,8% în cazul unui scenariu RAM cu impact ridicat. Până în anul 2050 țările cu venituri reduse ar avea o pierdere mai mare în fiecare an, iar această pierdere ar depăși 5% din PIB în 2050 în cazul celui de-al doilea scenariu.

Ar exista o creștere semnificativă a sărăciei extreme din cauza RAM. Din numărul suplimentar de 28,3 milioane de persoane ce ar ajunge în situația de sărăcie extremă în anul 2050, în cazul scenariului RAM cu impact ridicat, vasta majoritate (26,2 milioane) ar proveni din țări cu venituri scăzute. În momentul de față, orientarea la nivel global este aceea de eradicare a sărăciei extreme (la 1,90 USD/zi) până în 2030, ajungând aproape de ținta de mai puțin de 3% dintre persoane în situația de sărăcie extremă. Riscurile RAM fac ca această țintă să fie imposibil de atins.

În anul 2050, volumul exporturilor globale reale se va reduce cu 1,1% în cazul scenariului cu impact redus și cu 3,8% în cazul scenariului cu impact ridicat.

Creșterea globală a costurilor asistenței medicale poate varia între 300 milioane USD și poate depăși nivelul de 1 miliard USD pe an până în 2050.

Până în anul 2050 declinul global al producției de șeptel poate varia între 2,6% și maxim 7,5% pe an.

O serie de rapoarte recente cu privire la RAM, inclusiv cel mai recent, realizat prin revizuirea independentă a politicii de către Lordul Jim O’Neill, au impus o orientare urgentă asupra acestui aspect și au evidențiat pierderile economice globale enorme pe care le poate cauza – acestea au estimat aproximativ 100.000 de miliarde de dolari în total până în 2050.

Lordul Jim O’Neill, Președinte al Analizei cu privire la Rezistența Antimicrobiană, a declarat vineri, cu privire la raportul Grupului Banca Mondială: „Acest raport reamintește în mod oportun faptul că rezistența la medicamente este o amenințare pentru prosperitatea noastră și pentru dezvoltarea economică durabilă la nivel global. Sper ca în cadrul întâlnirii liderilor ce va avea loc în această săptămână, prezentul raport îi va ajuta să ia măsurile corespunzătoare și de cooperare cu privire la foarte multe dintre provocările RAM.”

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/infectiile-rezistente-la-medicamente-se-pot-deovedi-mai-periculoase-decat-criza-financiara-din-2008-29096.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/infectiile-rezistente-la-medicamente-se-pot-deovedi-mai-periculoase-decat-criza-financiara-din-2008-29096-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv