loading…

Un sondaj de opinie online care include mai multe personalități ale romilor, printre care autointitulatul rege al romilor din România, Dorin Cioabă, și manelistul Florin Salam, a fost lansat la Cluj-Napoca, personalitatea cea mai votată urmând să se afle pe lista unui partid la alegeri.

Sondajul a fost lansat de către mai multe organizații ale romilor, fiind o premieră națională, transmite agenția Mediafax.

Președintele Asociației pentru Dezvoltarea Economiei Sociale Cluj, Dragoș Roșianu, a declarat, astăzi, la Cluj-Napoca, la lansarea sondajului, că de mai mulți ani nu există o reprezentare bună a etniei rome în Parlament.

Am lansat, în premieră națională, un sondaj de opinie online pe site-ul www.sondaje-rromi.eu în urma crizei de identitate politcă a romilor care se înregistrează la ora actuală. De mai mulți ani nu există o reprezentare bună a etniei rome în Parlament și vrem să vedem care dintre personalitățile rome incluse în acest sondaj se va plasa cel mai bine astfel încât să intre în Parlament pe listele unor partide românești. În sondaj au fost incluși regele Dorin Cioabă, manelistul Florin Salam, apoi Vasile Ionescu, Aurel Pascu și Rudolf Moca, personalități cunoscute în rândul etniei. Lista rămâne deschisă, romii având posibilitatea de a nominaliza și alte persoane”, a spus Roșianu.

La rândul său, Florin Bârsan, reprezentant al Partidului Alianța Democrată a Romilor din România, a declarat că, după centralizarea rezultatelor sondajului, asociațiile inițiatoare vor invita la negocieri partidele politice românești pentru a stabili pe lista căruia va fi inclus, pe un loc eligibil, la Camera Deputaților, cel mai bine plasat reprezentant al etniei, în schimbul voturilor romilor.

Vom vedea și care sunt ofertele partidelor românești și le așteptăm la un dialog. Având în vedere situația juridică în care se află Partida Romilor și a liderului Nicolae Păun, care a fost anchetat, nu mai există un interes pentru politică din partea comunităților romilor din România. Această formațiune nu mai reprezintă romii și de aceea noi insistăm pentru o continuare a reprezentării etniei în Parlament. La sondajul online pot vota toți romii, din țară sau din diaspora, care cred că este nevoie de o schimbare a reprezentării etniei în Parlament”, a spus Bârsan.

Acesta a adăugat că romii s-au emancipat și mulți dispun de calculatoare și telefoane smart cu care pot accesa site-ul pentru a putea vota în cadrul sondajului online.

Sondajul se va desfășura perioada 23 – 29 septembrie, iar rezultate vor fi comunicate în 30 septembrie, după care vor fi inițiate negocieri cu partidele românești.

Sondajul a fost lansat de Asociația pentru Dezvoltarea Economiei Sociale Cluj, Asociația Romilor din Transilvania, Centrul Creștin al Romilor, Partidul Alianța Democratică a Romilor, Fundația Roma Umanitate Cluj-Napoca, Fundația Sindy Humanitas, Organizația Etnică a Romilor din România.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/florin-salam-si-dorin-cioaba-ar-putea-ajunge-in-parlament-29079.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/florin-salam-si-dorin-cioaba-ar-putea-ajunge-in-parlament-29079-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv