Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul epidemiei de rujeolă și cere explicații Ministerului Sănătății privind posibila încălcare a articolului privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor.

Avocatul Poporului solicită, între altele, Ministerului Sănătății să comunice motivele pentru care din luna aprilie și până în prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapă prevăzută de lege, în vederea reglementării la nivel de act normativ a situației ce face obiectul sesizării din oficiu a instituției Avocatul Poporului“, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului citat de agenția Mediafax.

Solicitarea vine în condițiile în care, potrivit instituției conduse de Victor Ciorbea, la data de 8 aprilie 2016, în cadrul unei emisiuni televizate, un reprezentant al Ministerului Sănătății anunța faptul că un proiect de lege al cărui inițiator este ministerul prevede ca vaccinarea să devină obligatorie, urmând ca în cel mai scurt timp acesta să fie pus în dezbatere publică.

Din verificările întreprinse de către Avocatul Poporului reiese că proiectul de lege sus-menționat nu se află încă în dezbatere publică, pe circuitul de avizare interinstituțională și nici pe ordinea de zi a celor două camere ale Parlamentului României. La data de 22 septembrie 2016 Ministerul Sănătății preciza faptul că proiectul de lege se află încă în faza de avizare interministerială, urmând ca în cel mai scurt timp să fie pus în dezbatere publică“, potrivit documentului citat.

Avocatul Poporului mai solicită Ministerului Sănătății să comunice dacă a organizat campanii naționale de informare în vederea convingerii părinților cu privire la utilitatea vaccinării ROR; care este gradul de accesibilitate al părinților la serviciile medicale, în vederea respectării calendarului de vaccinare a copiilor și dacă există sau au existat probleme cu distribuția vaccinului ROR.

Ministerul Sănătății a anunțat miercuri că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese, anul trecut fiind înregistrate doar șapte cazuri de îmbolnăvire.

Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces. Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an“, a transmis ministerul printr-un comunicat de presă.

În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR, a mai susținut Ministerul Sănătății.

rootstireaActualitate/Esential
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul epidemiei de rujeolă și cere explicații Ministerului Sănătății privind posibila încălcare a articolului privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor. 'Avocatul Poporului solicită, între altele, Ministerului Sănătății să comunice motivele pentru...

Preluat de la romania ntv