Autor:
Carmen Vintilă
| vineri, 23 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 153 Vizualizari

Klaus Iohannis a fost astăzi în judeţul Argeş, unde a participat la ceremoniile dedicate marcării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.Una dintre opririle preşedintelui a fost la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, unde a stat de vorbă cu elevii. Șeful statului a vizitat și mausoleul de la Mateiaș.

“Poate aţi urmărit, domnule director, sau voi, dragi elevi, în ultima vreme o discuţie la televizor, unde sunt şi eu pomenit. Este vorba despre aşa numitul proiect de ţară. Ştie cineva ce e un proiect de ţară? Ştim cum e cu un proiect de biologie, un proiect de informatică, un proiect de vizită în Haga, dar ce e un proiect de ţară? Dacă nu ridică nimeni mâna o să încerc eu să dau răspunsul singur”, le-a spus Klaus Iohannis elevilor. 

El le-a explicat elevilor ce înseamnă un proiect de țară prin exemple istorice. 

“Cu siguranţă în cursul orelor de istorie vi s-a spus: Carol I nu a fost român. El a fost adus din afară. La ce s-or fi gândit politicienii atunci, să aducă un domnitor de afară? Probabil au avut şi ei, aţi ghicit, un proiect de ţară. De bună seamă au vrut să construiscă o ţară, un regat independent”, a spus preşedintele.

Elevii au devenit mai activi când Iohannis a vorbit despre Primul Război Mondial.

“Dacă venim un pic mai încoace în istorie. Astăzi comemorăm 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Păi, ce-om fi căutat noi în războiul ăla? Vor fi avut un proiect de ţară? Acum, aici chiar vă întreb”, a spus Iohannis. 

O fată i-a răspuns din sală că proiectul de ţară a fost Marea Unire. “Bravo!”, i-a răspuns Iohannis elevei. 

“Probabil aţi auzit că politicienii, care în general nu au o imagine foarte bună în România, din motive pe care sper că le înlăturăm încet, încet, dar în anii ’90, aşa cum au fost, au avut două proiecte de ţară foarte mari, care s-au realizat. Ştie cineva care au fost aceste două proiecte de ţară de după Revoluţie? Dacă nu ridicaţi mâna, nu îmi dau seama cine…”, a continuat Iohannis.

Un elev a răspuns că proiectele de ţară au fost integrarea în UE şi în NATO. Iohannis a explicat apoi contextul în care a solicitat elaborarea unui nou proiect de ţară.

” Ei, acum am considerat că este cazul să ne adunăm şi să vedem ce vrem noi, această generaţie, cu ţara noastră. Să construim un adevărat proiect de ţară, care arată cum vrem noi să arate România peste 20, peste 30, peste 50 de ani, cum ajungem acolo şi atunci ne punem cu siguranţă întrebarea: cum putem să aflăm aceste lucruri?”, a continuat Iohannis.

Comisia prezidenţială pentru elaborarea unui proiect de ţară a fost înfiinţată la Palatul Cotroceni şi va fi formată din 23 de membri, atât reprezentanţi ai instituţiilor, cât şi membri independenţi, scopul urmând să fie întocmirea unui document politic care să conţină obiectivele României pe termen mediu şi lung şi care va fi definitivat la mijlocul anului viitor.

Tag-uri:
iohannis, klaus iohannis, primul razboi mondial, klaus iohannis razboi mondial

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Profesorul Iohannis, întrebare cheie pentru elevi: “Ce-om fi căutat noi în războiul ăla?”. Reacția președintului când a aflat răspunsul.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/333_2-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/333_2-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPreşedinţie
Autor: Carmen Vintilă | vineri, 23 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 153 Vizualizari Klaus Iohannis a fost astăzi în...

Preluat de la EVZ