Mai mulți parlamentari din Comisiile de sănătate spun că ar fi necesară o lege privind obligativitatea vaccinării, după epidemia de rujeolă în urma căreia trei copii au murit, dar nu sunt siguri că un asemenea demers ar trece de CCR, în vreme ce alții arată că statul trebuie să se implice mai mult.

Eu am făcut câteva conferințe la Comisia de sănătate a Senatului în care am discutat problema imunizării și a fost invitată societatea civilă, părinți, medici, eu conducând corul celor care păreau să impună prin lege vaccinarea, evident și cu sancțiuni. N-am ajuns la o concluzie pentru că chiar nu se poate constituțional să-l obligi pe un părinte să vaccineze dacă nu dorește, urmând să rezolvăm această problemă prin educație, prin informații și statistici și iată, apare acum o statistică nedorită, față de 2015 – de la șapte la 675 de copii și din păcate cu decese“, a declarat pentru Mediafax președintele Comisiei de sănătate de la Senat, Ion Luchian.

Luchian a spus că se va relua în mod sigur tema impunerii prin lege. De asemenea, președintele Comisiei de la Senat a anunțat că urmează o nouă dezbatere în Parlament pe tema vaccinării, dar că este necesară contribuția societății civile și a mediei.

E decizia părinților, pentru unii rău înțeleasă, alții sigur motivat sau motivează prin incidente, uneori chiar accidente post-vaccinale. Și vaccinurile sunt medicamente și orice medicament are efecte secundare, uneori pot fi prevăzute, alteori nu“, a subliniat Ion Luchian.

Senatorul a dat exemplul vaccinului de prevenire a cancerului de col uterin, care a fost perceput ca periculos din cauza unor incidente, însă a subliniat că în spitalul în care lucrează se întâlnește des cu paciente cu astfel de afecțiuni.

Pentru multe dintre ele sfârșitul are loc în secția de urologie pentru obstrucție de aparat urinar, insuficiențe renale și uremie, șocuri septice și e dezastru. Evident, pe astea le întâlnesc medicii, asistenții și personalul din spitale și nu pot fi făcute publice pe televizor ca să impresioneze. Din păcate pe televizor se dau alte lucruri care impresionează în alt mod, dar lumea să înțeleagă și cu ajutorul nostru, al medicilor, al mediei și al societății civile că e mai bine să accepți riscul cel mai mic“, a argumentat Luchian.

Grigore Crăciunescu, membru al Comisiei pentru sănătate de la Camera Deputaților, a declarat pentru Mediafax că fiecare decide el potrivit drepturilor omului, dar din punctul său de vedere este normal ca părinții să fie de acord cu vaccinarea copiilor.

Crăciunescu a mai spus că în cazul în care părinții nu vor și apar situații similare cu epidemia de rujeolă ar trebui impus prin lege și aceștia să fie sacționați dacă refuză, dacă permite Constituția.

Nu știu ce ar spune Curtea Constituțională dacă ar fi atacată (o lege care să impună vaccinarea – n.r.), dar eu sunt pentru vaccinarea obligatorie. Acele riscuri care sunt după vaccinare, raportat la beneficiile pe care le aduce vaccinarea sunt incomparabile. Trebuie discutat, trebuie dezbătută problema“, a accentuat deputatul.

Totuși, Grigore Crăciunescu este de părere că în primul rând este necesară educație pentru rezolvarea problemei. “Sunt pentru a se găsi o soluție ca părinții să vaccineze copiii, fie prin educație, fie prin constrângere, deși nu e normal, dar facem ce trebuie pentru binele copiiilor noștri”, a subliniat el.

Eu aș spune că nu neapărat o lege, dar în condițiile în care se decontează serviciile de Casa de sănătate, ar trebui să putem condiționa, dacă nu vrei să-ți vaccinezi copilul, dar se îmbolnăvește copilul să plătească serviciile. Este clar că trebuie legiferat. (…) Dacă există vaccin, că erau locuri în care nu a exitat, trebuie să punem în lege“, a declarat pentru Mediafax Cătălin Potor, membru al Comisiei pentru sănătate la Camera Deputaților.

Deputatul a mai spus că este o problemă și în ce privește prevenția pentru că înainte medicii erau obligați să aibă planul de vaccinare la zi și trebuiau să discute mai mult cu părinții pentru a-i convinge, lucru care nu se mai întâmplă acum.

Pentru Movilă, un alt membru al Comisie pentru sănătate din Camera Deputaților, consideră că “ar putea merge și o lege“, dar este mai important să se aplice legislația în vigoare, referitoare la responsabilitatea instituțiilor statului și a medicilor.

Cred că ar trebui acentuat acest lucru printr-o lege sau ordin de ministru. Înainte de a ne duce la părinți să vedem dacă își achită obligațiile, trebuie să vedem dacă statul și le achită și așa îi putem obliga pe părinți să facă ce trebuie, în cazul acesta să-și vaccineze copiii“, a declarat Movilă.

rootstireaActualitate/Esential
Mai mulți parlamentari din Comisiile de sănătate spun că ar fi necesară o lege privind obligativitatea vaccinării, după epidemia de rujeolă în urma căreia trei copii au murit, dar nu sunt siguri că un asemenea demers ar trece de CCR, în vreme ce alții arată că statul trebuie să...

Preluat de la romania ntv