loading…

Instalarea elementelor antibalistice în România reprezintă o încălcare de către SUA a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), acuză Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, avertizând că vor apărea “consecințe nedorite” și denunțând un plan american de a muta arme nucleare.

“Noile specificități ale situației din Europa sunt legate de instalarea elementelor antibalistice la baza aeriană Deveselu din România. Pe termen lung, un proiect similar va fi implementat în Polonia. Lansatoarele vor fi similare cu cele de pe nave militare americane care pot lansa rachete de croazieră Tomahawk. Montarea unor astfel de lansatoare constituie o încălcare directă a Tratatului forțelor nucleare intermediare de către Statele Unite”, a declarat Serghei Riabkov.

“Alianța Nord-Atlantică menține acțiunile în sensul acumulării unui potențial antirachetă în Europa (…). Noi am exprimat în mod repetat preocupări în legătură cu desfășurarea unor elemente strategice în apropierea frontierelor Rusiei, situație care afectează direct interesele noastre de securitate”, a adăugat Riabkov, subliniind că sistemul american antirachetă, în principal segmentul european, reprezintă un factor “destabilizator”.

“Observăm că Washingtonul și Bruxellesul sunt reticente să reconfigureze planurile antirachetă în pofida acordului nuclear cu Iranul. Noi vom continua să le transmitem europenilor că trebuie să fie conștienți de inevitabilele consecințe nedorite pe care le generează proiectul american”, a avertizat Riabkov.

Adjunctul ministrului rus de Externe a exprimat preocupări că Washingtonul ar intenționa să transfere bombe nucleare în Europa.

“Planul SUA de a aduce în Europa noi bombe nucleare, cu capacitate redusă dar mai precise, generează preocupări grave. Astfel de bombe nu pot fi utilizate ca mijloace de disuasiune politică, ci pe câmpul de luptă”, a subliniat Riabkov.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/oficial-rus-elementele-antiracheta-din-romania-incalca-tratatul-inf-vor-fi-consecinte-nedorite-29055.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/oficial-rus-elementele-antiracheta-din-romania-incalca-tratatul-inf-vor-fi-consecinte-nedorite-29055-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv