Autor:
Mircea Marian
| joi, 22 septembrie 2016 | 5 Comentarii
| 302 Vizualizari

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea arată că este nevoie de o reformă parlamentară, afirmând că trebuie începute discuţiile cu privire la imunitate.

“Acest vot care în sine nu este singular – am mai avut astfel de situaţii – arată foarte clar că este nevoie de o reînnoire, o curăţire a clasei politice şi de o reformă parlamentară. Până ce nu reuşim să avem oameni curaţi, dedicaţi, nu vom putea să mişcăm lucrurile. Nu vreau să se înţeleagă greşit, nu am absolut nimic de împărţit cu nimeni, tuturor le doresc numai bine, fericire, sănătate şi viaţă lungă, dar în politică cine are o problemă trebuie să înţeleagă că nu poate să meargă mai departe până nu se clarifică această chestiune. Sunt primul care spune că în faţa legii toţi suntem egali, dar în politică mai apar şi alte considerente. Cum să aşteptăm de la un cetăţean să mai aibă încredere în Parlament dacă sunt – nu unu, doi – sunt mai mulţi parlamentari care sunt urmăriţi penal, alţii care sunt condamnaţi penal? Până nu reuşim să rezolvăm această chestiune şi să avem în Parlament oameni care nu sunt şantajabili, care nu merg acolo să facă avere, ci să reprezinte comunitatea care i-a ales, o să avem o problemă”, a spus şeful statului.

El a precizat că trebuie demarate discuţiile cu privire la imunitate.

“Este o problemă care trebuie discutată în spaţiul public, unde trebuie să avem opiniile unor specialişti de Drept constituţional. Sunt perfect deschis la o astfel de discuţie. (…) Nu cred că eu trebuie să iniţiez o astfel de discuţie pe imunitatea preşedintelui, pe alte imunităţi da”, a arătat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că “nu este nevoie să se renunţe la toate imunităţile”, motivând că se creează intenţionat o falsă problemă.

“Un simplu parlamentar poate fi urmărit penal fără să trebuiască cineva să-şi dea acordul, poate să fie condamnat, problema se pune doar la foşti şi actuali miniştri, ceea ce trebuie schimbat este cum punem ordine între aceşti oameni care sunt şi parlamentari şi foşti sau actuali miniştri. După părerea mea, aici ar trebui intervenit. (…) Trebuie rezolvată abordarea faţă de miniştri, trebuie să ajungă în rând cu toată lumea”, a susţinut Iohannis.

Întrebat dacă Gabriel Oprea ar trebui să demisioneze din Parlament, şeful statului a răspuns că “fiecare trebuie să hotărască singur ce face”.

“Senatul şi Camera Deputaţilor trebuie să înţeleagă o dată pentru totdeauna că acolo nu se votează vinovăţia sau nevinovăţia cuiva, asta se stabileşte în instanţă, acolo se votează dacă este posibil să se continue procedura de începere a urmăririi penale sau nu”, a adăugat Iohannis.

El a susţinut că în cazul celorlalte cereri venite din partea justiţiei în cazul demnitarilor legislaţia se poate relaxa pentru a permite instanţelor să îşi facă treaba.

“Lupta anticorupţie şi curăţenia clasei politice nu este o marotă de a mea sau a unora care îşi scriu pe Facebook, este o necesitate. Fără această curăţenie, primenire a clasei politice nu vom putea să mergem mai departe, nu vom putea să construim România aşa acum şi-o doresc românii”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a participat joi la evenimentul “Pedalăm pentru Invictus 2017”, iniţiat de Asociaţia Povestaşii şi Invictus România.

Tag-uri:
Gabriel Oprea, klaus iohannis, imunitate, klaus iohannis presedinte, gabriel oprea, vot senat, vot senat gabriel oprea, bogdan gigina

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Klaus Iohannis: “Votul în cazul Oprea arată că e nevoie de REFORMĂ PARLAMENTARĂ. Trebuie să înceapă DISCUŢIILE privind IMUNITATEA”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/07-iohannis-vlad-7-465x390-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/07-iohannis-vlad-7-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Mircea Marian | joi, 22 septembrie 2016 | 5 Comentarii | 302 Vizualizari Klaus Iohannis Preşedintele Klaus Iohannis a declarat...

Preluat de la EVZ