loading…

Cele mai frecvente sancțiuni aplicate de Consiliul Concurenței vizează înțelegerile între producători sau furnizori și lanțurile de magazine, a declarat, astăzi, la Constanța, președintele acestei autorități, printre cei sancționați pentru astfel de practici fiind Selgros, Metro și Mega Image.

Cele mai frecvente sancțiuni aplicate de Consiliul Concurenței vizează înțelegerile între producători sau furnizori și lanțurile de magazine, a declarat, joi, la Constanța, președintele acestei autorități, menționând că Selgros, Metro, și Mega Image figurează între companiile sancționate pentru astfel de practici.

„Nu neapărat cele mai importante, dar cele mai frecvente sancțiuni le aplicăm pentru înțelegeri între producători sau furnizori și lanțurile de magazine. E o tentație foarte frecventă, dar ilegală, a furnizorilor de a se asigura că marfa lor nu este vândută sub un anumit preț către consumatorul final. Și e o preocupare, de asemenea ilegală, a lanțurilor de magazine să se asigure că ei au prețuri mai bune decât alții, de a se asigura că nu apar oferte mai atractive la concurenții lor. Dacă vedeți amenzile date pe zona de comercializare a alimentelor, firmele mari sunt Selgros, Metro, și Mega Image, și sunt o serie de furnizori ai lor și din Constanța. Avem multe sancțiuni date pe comercializare de centrale termice, vopseluri, materiale de construcții, astea sunt practicile cele mai frecvente”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, joi, într-o conferință de presă susținută la Constanța.

Bogdan Chirțoiu spune că aproximativ o treime dintre investigațiile făcute nu se soldează cu sancțiuni sau alte măsuri.

„Deci sunt și situații în care spunem: Da, am suspectat ceva, nu am găsit dovezi. Nu putem spune că nu s-a întâmplat, nu știm. Ce putem spune e că nu avem dovezi suficiente ca să dăm o sancțiune și să ne asumăm că mergem în instanță să o apărăm”, a spus Chirițoiu.

E a mai afirmat că amenzile sunt contestate, dar se plătește înainte.

„Contestația nu suspendă plata. Banii se duc la buget, excepția este dacă instanța suspendă plata. Nu am mai văzut de ani de zile decizie a Înaltei Curți care să suspende plata. De regulă instanța nu suspendă plata, ca atare ANAF-ul execută companiile de banii respectivi. Ne judecăm. Cam trei ani ține un proces la Curtea de Apel și la Înalta Curte”, a mai declarat Bogdan Chirițoiu.

Potrivit acestuia, site-ul Consiliului Concurenței conține și o rubrică unde pot fi făcute reclamații sub protecția anonimatului, dar sesizările făcute ar trebui să conțină date exacte. El a precizat că aproximativ jumătate din investigații provin din plângeri, iar restul din monitorizarea pieței.

„Cam jumătate sunt din ce descoperim noi, din monitorizarea pieței, ce mai scrieți dumneavoastră, iar jumătate sunt rezultatul unor plângeri făcute de firme care se consideră victima unor comportamente anticoncurențiale”, a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/consiliul-concurentei-selgros-metro-si-mega-image-printre-firmele-mari-cele-mai-sanctionate-29043.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/consiliul-concurentei-selgros-metro-si-mega-image-printre-firmele-mari-cele-mai-sanctionate-29043-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv