Autor:
Radu Ştefănescu
| joi, 22 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 123 Vizualizari

Radu Ştefănescu

Pe 22 septembrie s-au născut Michael Faraday, Erich von Stroheim, Anna Karina, Augustin Buzura, Alice Botez, Dumitru Ghiaţă, Grigore Cobălcescu.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Teodosie, mitropolitul Moldovei, Foca, Isaac şi Martin.

Tradiţional, în „kalendar” sunt sărbători, uitate astăzi, ale elementului foc. „Măcinca Foca”. Peste sărbătorile ţărăneşti, „păgâne” episcopii creştini au suprapus doi sfinţi, mucenici, făcători de minuni, episcopi unul „grădinarul”, celălalt „făcătorul de minuni”, tot cu numele Foca!

La sfârşitul verii, o ultimă sărbătoare a focului, elementul verii!

„Nu se lucră în această zi, temându-se de foc!” (Olteanu, CPR, 2001, pagina 414; Pamfile, 1997, pagina 176)

După cum vă spuneam şi ieri, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, astăzi este echinocţiul de toamnă. Sfârşitul verii şi începutul toamnei. La ora 17:21:03 Soarele, în calea lui pe ecliptică, taie ecuatorul ceresc. Trecerea din zodia Fecioarei în cea a Balanţei. 

Aici trebuie să mai risipesc un clişeu. Se spune „toamna astronomică”. Nu, este toamna astronomică, ci toamna pur şi simplu. Aşa cum greşim spunând că avem un suflet. Nu avem un suflet, SUNTEM un suflet care are un corp! La fel, calendarele nu ţin seama de realităţile anotimpurilor. Aşa cum spunem, noi românii, la răcitoarele electrice, frigidere şi la aparaele de copiat, xerox!

Ca să vă fie clar primăvara începe la echinocţiul de primăvară pe 20 martie şi durează până la solstiţiul de vară, 21 iunie – vara este între solstiţiul de vară şi echinocţiul de toamnă, 22 septembrie – iar toamna ţine de le echinocţiul de toamnă la solstiţiul de iarnă, 22 decembrie. Iarna este între solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară.

Calendarul gregorian pe care îl folosim acum este deplasat cu mai mult de douăzeci de zile faţă de reperele naturale. Popoarele vechi şi înţelepte, evreii şi persanii de exemplu, respectă cursul natural al vieţii, timpul este împărţit cu iscusinţă. De exemplu, anul nou persan, iranian, Now Ruz, cade întotdeauna de echinocţiul de primăvară, la ora precisă. Începe un nou ciclu natural, natura reînvie. Iar lunile respectă, cât de cât, zodiile şi anotimpurile. Poate că frustrarea şi alienarea noastră cotidiană are ca origine îndepărtată şi această sfidare a reperelor naturale ale timpului.

Am primit curierul de la Bruxelles. Este uriaş, cuprinde tot raportul despre starea UE. Spre surpriza mea, am constata că Brexit, dacă va fi pus în fapt, va ajuta UE. Marea Britanie consumă sume mari din bugetul comunitar, bucurându-se de avantaje colosale. Ieşirea Marii Britanii din UE va elibera cel puţin trei miliarde de €, anual, care vor putea fi îndreptate către ţările cu probleme, se spune în nota de prezentare. Se dă de exemplu Grecia, dar sper că şi România este pe listă.

Comisia propune norme moderne ale UE privind drepturile de autor, care să stimuleze dezvoltarea şi difuzarea culturii europene.    „Vreau ca jurnaliștii, editorii și autorii să fie plătiți corect pentru munca lor, indiferent dacă lucrează în studiouri sau în sufragerie, indiferent dacă produsul muncii lor este difuzat offline sau online și indiferent dacă este distribuit publicului utilizând un copiator sau este disponibil în scopuri comerciale pe internet prin intermediul unui hyperlink.” a declarat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker in  discursul privind Starea Uniunii 2016. Cu aceasta ocazie, dl. Juncker a anuntat ca a fost adoptata de catre Comisia Europeana, Strategia privind piaţa unică digitală care contine : o ofertă de conţinut mai variată şi un acces mai larg la aceasta online și peste granițe; norme îmbunătățite privind drepturile de autor în domeniul educației, cercetării, patrimoniului cultural și incluziunii persoanelor cu handicap; o piață mai echitabilă și sustenabilă pentru creatori, industriile creative și presă.

În ansamblu, propunerile privind drepturile de autor au trei mari priorități:
1. O ofertă de conținut mai variată și un acces mai larg la aceasta online și peste granițe.Astfel, se propune un mecanism juridic prin care radiodifuzorii să obțină mai ușor de la titularii de drepturi autorizațiile de care au nevoie pentru a transmite online programe în alte state membre ale UE. Este vorba de programe pe care radiodifuzorii le transmit online în același timp cu emisiunile lor, precum și de servicii de video în reluare, cum ar fi My TF1 în Franța, ZDF Mediathek în Germania, TV3 Play în Danemarca, Suedia și statele baltice și AtresPlayer în Spain, pe care aceștia doresc să le pună la dispoziție online și în alte state membre. Asigurarea posibilității radiodifuzorilor de a oferi marea majoritate a conținutului lor, cum ar fi știri, emisiuni culturale, emisiuni politice, documentare sau programe de divertisment, și în alte state membre va oferi consumatorilor mai multe posibilități de alegere.Normele propuse facilitează, de asemenea, obținerea autorizațiilor necesare de către operatorii care oferă pachete de canale (cum ar fi Proximus TV în Belgia, Movistar + în Spania sau IPTV Entertain, aparținând Deutsche Telekom, în Germania).Pentru a îmbunătăți accesul la bogatul patrimoniu cultural al Europei, noua Directivă privind drepturile de autor va ajuta muzeele, arhivele și alte instituții să digitizeze și să pună la dispoziție și în alte state membre operele care au ieșit din circuitul comercial, cum ar fi cărțile sau filmele protejate prin drepturi de autor, dar care nu mai sunt disponibile publicului.

În paralel, Comisia va utiliza fondurile de 1,46 miliarde EUR ale subprogramului MEDIA al programului-cadru Europa creativă pentru a sprijini în continuare difuzarea conținutului creativ peste granițe. Acest lucru include o mai mare finanțare pentru subtitrare și dublare, un nou catalog al operelor audiovizuale europene pentru furnizorii de VoD, pe care aceștia îl pot utiliza direct pentru programare și instrumente online de îmbunătățire a distribuției digitale a operelor audiovizuale europene, datorită cărora acestea sunt mai ușor de găsit și de vizionat online. 

2.Norme îmbunătățite privind drepturile de autor în domeniul cercetării, educației și incluziunii persoanelor cu handicap.Studenții și profesorii sunt dornici să utilizeze materiale și tehnologii didactice digitale, dar aproape 1 din 4 cadre didactice se confruntă, în activitățile sale de predare în domeniul digital, în fiecare săptămână, cu restricții legate de drepturile de autor. Comisia a propus o nouă excepție pentru a permite instituțiilor de învățământ să utilizeze materiale pentru ilustrarea predării cu ajutorul instrumentelor digitale, precum și în cursuri online, peste granițe.De asemenea, ca urmare a directivei propuse, cercetătorii din UE vor putea utiliza mai ușor tehnologiile de extragere de text și date (text and data mining – TDM), pentru a analiza seturi mari de date. Acest lucru va asigura un foarte necesar stimulent pentru cercetarea inovatoare, având în vedere că astăzi, aproape toate publicațiile științifice sunt digitale, iar volumul lor total crește în fiecare an, pe plan mondial, cu 8-9 %. De asemenea, Comisia propune o nouă excepție obligatorie în UE, care va permite instituțiilor de patrimoniu cultural să conserve operele în format digital, fapt care prezintă o importanță crucială pentru supraviețuirea patrimoniului cultural și accesul cetățenilor la acest patrimoniu pe termen lung.

În final, Comisia propune acte legislative de punere în aplicare a Tratatului de la Marrakesh, pentru a facilita accesul la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu alte dificultăți de citire a materialelor imprimate. Aceste măsuri sunt importante pentru asigurarea faptului că drepturile de autor nu constituie un obstacol în calea participării depline la viața societății a tuturor cetățenilor și vor permite schimbul de exemplare în format accesibil, în UE și cu țările terțe care sunt părți la tratat, evitând astfel duplicarea eforturilor și irosirea resurselor.

3. O piață mai echitabilă și sustenabilă pentru creatori și presă.Directiva privind drepturile de autor vizează consolidarea poziției titularilor de drepturi în ceea ce privește negocierea și remunerarea pentru exploatarea online a conținutului lor pe platformele de video-sharing, cum ar fi YouTube sau Dailymotion. Aceste platforme vor avea obligația de a se dota cu mijloace eficiente, cum ar fi tehnologia care detectează automat piesele muzicale sau operele audiovizuale identificate de titularii de drepturi și a căror autorizare sau eliminare este convenită de aceștia cu platformele. Comisia propune si introducerea unui nou drept conex pentru editori, similar cu dreptul care există deja în legislația UE pentru producătorii de film, producătorii de înregistrări sonore (fonograme) și alți actori din industriile creative, cum ar fi radiodifuzorii.

Noul drept recunoaște rolul important exercitat de editorii de presă în investițiile în conținutul jurnalistic de calitate și în crearea de astfel de conținut, care este esențial pentru accesul cetățenilor la cunoștințe în societăților noastre democratice. Întrucât vor fi recunoscuți juridic pentru prima dată ca titulari de drepturi, aceștia se vor afla într-o poziție mai bună atunci când vor negocia cu serviciile online care utilizează sau oferă acces la conținutul lor și vor avea, de asemenea, o mai mare capacitate de combatere a pirateriei. Această abordare va oferi tuturor actorilor din domeniu un cadru juridic clar în ceea ce privește autorizarea conținutului pentru utilizări digitale și va contribui la dezvoltarea unor modele de afaceri inovatoare, în beneficiul consumatorilor.

De asemenea, proiectul de directivă prevede o obligație de transparență a editorilor și a producătorilor, care trebuie să comunice autorilor sau artiștilor interpreți sau executanți profiturile pe care le realizează cu operele lor. Acesta instituie, de asemenea, un mecanism care permite autorilor și artiștilor interpreți sau executanți să obțină o cotă echitabilă atunci când își negociază remunerația cu producătorii și editorii. Acest lucru ar trebui să conducă la creșterea încrederii între actorii participanți la lanțul valoric digital.

Dupa lansarea propunerilor referitoare la drepturile de autor in plenul Parlamentului European, un grup de 86 de parlamentari au adresat o scrisoare deschisa presedintelui Comisiei Europene pentru a opri punerea in aplicare a respectivelor planuri. 
Sursă alternativă: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3010_ro.htm

Citind tot materialul despre drepturile de autor am tras concluzia că în România se fiscalizeză ilegal, faţă de recomadările UE. Cred că situaţia se cunoşte, probabil de mult timp, dar nimeni nu vrea să facă nimic!

Şi eu ce să fac în pustnicia mea, fără călugărul Cristian, ba şi vrăjitoarea Măturoaia, doctoriţa Alice, dă semne că se face bine, se vindecă? Ultima dată când am fost la ea, adică ieri, era îmbrăcată chiar decent, cu blugi şi tricou, nu cu rochie de seară neagră cu bretele, cu pantofi roşii cu toc foarte înalt şi poşetă Rive Gauche, asortată – cum primea musafirii în cabana ei din munte. Am întrebat-o dacă nu se simte bine, pentru că nu mai vorbea direct, în faţă. „Dom’ profesor cred că am încurcat-o, simt că mă fac „bine”!” a spus, cu sfială doctoriţa. Am convins-o că orice s-ar întâmpla locul ei este bine definit şi că nu o s-o ocolesc, chiar dacă nu mai spune ce gândeşte, direct. Probabil şi ea o să plece, după un timp.

Acum vă rog frumos să mă scuzaţi, necazurile mă cheamă, căţelul Biţă, uriaşul şi bătrânul câine de pază a stat ca prostul în ploaie astă noapte şi a răcit. Tuşeşete de ţi se rupe inima. Îl aştept pe bunul doctor Cristi Bobu, om de omenie şi medic veterinar ca el nu am mai pomenit, să vedem ce diagnostic îi pune. Ceilalţi opt căţei sunt bine, dar se vede că sunt îngrijoraţi pentru decanul lor de vârstă. Aricii Agamemnon şi Ahile mănâncă câte o jumătate de măr pe noapte, ziua se ascund că îi hămăie căţeii cei mici. Veveriţele nu m-au mai vizitat, aşteaptă nucile, iar păsărelele ciugulesc câte o franzelă la două zile. Acesta este raportul despre starea sihăstriei mele, îl găsesc mult mai natural şi mai omenesc decât declaraţiile lui Juncker. 

Acum o să mai văd un film, poate un serial şi la ora două noaptea o să vorbesc cu rudele din State, Canada şi Brazilia. Sper că au ce-mi povesti, toamnă îmi strecoară în suflet îndoieli şi nostalgii, ba chiar regrete. Traiul în pustnicie are avantajele lui, în primul rând, de cinci ani, de când m-am pustnicit, nu am mai făcut virozele sezoniere, nu am avut de la cine să le iau! Aglomeraţiile urbane colcăie de microbi.

Mai întâi o să înteţesc focul, da, de ieri am făcut focul, temperatura scăzuse aici la 12 grade Celsius, apoi o să mă gândesc ce să fac mai întâi mâine, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC   De ceva timp te tot întrebi de ce ţi se întâmplă lucruri, unele ciudate. Răspunsul îl are Uranus, retrograd, din zodia ta! Nu te mai mira degeaba, acceptă situaţia, ţine până pe 30 decembrie! Dacă ai probleme acasă lasă pe mâine, noaptea e un sfetnic bun. Primesti, din nou, nişte veşti aşa-şi-aşa. Odihneşte-te mai mult, oboseala cronică s-a strâns ca o zgură şi poate să te afecteze.  Evita cafeaua, tutunul, piperul, orice te-ar irita si mai mult.

TAUR   Echinocţiul de toamnă iţi recomandă să-ti pui o oglinda in faţă, iar daca bilanţul este multumitor, poti sa te duci dimineaţa la un interviu profesional şi seara la o intalnire promiţătoare.  Ce-i mult strică, ce-i puţin n-ajunge, se spune. Echilibrul, calea de mijloc, cumpătarea sunt soluţiile bune. Fă-ţi ordine în lucrurile tale. Vezi ce-ţi mai trebuie. Vezi ce nu-ţi mai trebuie. Fă-ţi puţină ordine şi în sufletul tău. Vezi ce te doare, ce te nelinişteşte… 

GEMENI   Dimineaţa eşti ca argintul viu, spontan, vesel şi dinamic. Atentie, însă, la starea de confuzie care te învaluie adesea şi la inconsistenţa demersurilor. La superficialitatea ta zodiacală! O dimineaţă aproape relaxantă, fără prea mult de lucru şi fără complicaţii. La prânz, posibilă şi neaşteptată schimbare de program. Ai un prilej să te evidenţiezi profesional. Foloseşte-l, cu speranţa că o să iasă şi bani, nu numai laude. O veste bună de departe, poate de la rude sau prieteni din străinătate!

RAC  Nu este uşor să iei o decizie, să te implici, să-ţi iei o rsponsabilitate. Dar, o atitudine pasivă poate înrăutăţi lucrurile, care pot scăpa de sub control. Acţionează, aşa indică stelele! Azi vorbeşte la subiect, fără să faci comparaţii. Discuţii aprinse cu cineva de la care vrei să obţii ceva important. Evită deplasările, la grabă, în cursul dimineţii. Seara este mai bine potrivită pentru concluzionarea unor afaceri-relaţii. O veste, o informaţie îţi oferă o oportunitate neaşteptată, dar deosebit de plăcută/profitabilă.

LEU   Echinocţiul de toamnă de astăzi este un reper important intre doua etape ale vietii tale sentimentale, asa incat trebuie sa iei o hotarare. Bine, poţi să amâni până mâine, nu mai mult! Astăzi trebuie să alegi cu grijă modul de abordare a problemelor tale sentimentale. Este bine să fii convingător dar şi rabdător. Nu toate noutăţile trebuie spuse in gura mare, trebuie sa dai dovadă de mai multa diplomaţie şi tact in relaţiile cu colegii tăi. Dacă ai hotărât ceva, porneşte cu încredere şi speranţă, sorţii iţi sunt favorabili, chiar dacă soluţia pare riscantă!

FECIOARĂ  Echinocţiul, venirea toamnei, aduce schimbari de îmbrăcăminte, mutarea culcuşului caţeluşului, sau al pisicii, într-un loc ferit de curent şi mai călduros şi multe ganduri, navalnice ganduri! Astăzi eşti, din punct de vedere emoţional, mai sensibil. Fii atent la promisiunile care le faci, mai ales nu exagera. Utilizează orele de lumină pentru treburile importante pe care le ai de făcut. Ca să fie o zi bună, fără decepţii, nu aştepta foarte mult de la ea, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic!

BALANŢĂ    Toamna, care de astăzi îşi intră în drepturi, te indeamna la sentimente blânde şi echilibrate, mai ales dacă ai de a face cu ceva rude, sau prieteni pe care nu i-ai vazut de mult timp! Fereşte-te de prietenii sau relaţii noi, conjunctura nu te avantajează. Nu fii naiv, nu da crezare bârfelor, mai ales daca sunt evident opera unor persoane interesate sau dornice de glorie cu orice preţ. Nu te enerva, oare sunt lucruri aşa de importante ca să-ţi tulbure echilibrul interior? Furia este primul semn al insuccesului. Nu dori lucruri imposibil de obţinut, aşa doar îţi amărăşti sufletul şi vezi cât de mic eşti!
 
 SCORPION  Astăzi fiind echinoctiul de toamnă – e un reper în cursa reamenajarii căminului, apartamentului, înaintea sezonului rece şi a startului pentru cele mai bune conserve, dulceţuri şi murături. O idee interesantă îţi lumineză sufletul. Sunt favorizate vizitele şi întâlnirile cu prietenii şi rudele, mici călătorii, reuniunile de familie. După o periodă mohorâtă, ai o zi mai bună. Realizări mici, însă pline de bucurii. Te simţi bine şi faci planuri de viitor!  
 
SĂGETĂTOR  Schimbarea anotimpului este o perioada nostalgică şi fermecatoare, o punte intre trecutul plăcut şi viitorul promiţător! Amintirile frumoase deschid calea unei perspective pe măsură. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci, după prânz. Dacă ai luat o hotărâre, apăi ţină-te de ea. Dragostea e bine aspectată. Astăzi evita schimbările bruşte de program şi mai ales nu lasa colegii de la serviciu sau rudele apropiate să aibă iniţiative păguboase. Cu toate că este o zi bună, evită nepăsarea şi nerăbdarea.

CAPRICORN   Iarăşi nu-ţi ajunge timpul! Eşti angrenat în o mie de acţiuni, care nu-ţi aduc mulţi bani, dar îţi consumă energia şi timpul. Este necesară o triere, trebuie să mai spui şi “nu”, câteodată! Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul zilei. După prânz, nu vorbi fără să-ţi faci un plan. Foloseşte intuiţia, dar nu te lăsa purtat de ea. Disimulează-ţi cu iscusinţă intenţiile printre imagini frumoase, poetice şi pline de culoare. Apoi exprimă direct şi hotărât ce ai de spus!

VĂRSĂTOR   Astazi faci schimbarile la care te gandeai de mai mult timp, care privesc dispunerea mai eficientă şi ergonomia biroului sau a locului de munca. Tot este echinocţiul, schimbarea anotimpului! Zâmbeşte larg, spune o vorba bună şi mai câştigi un prieten. Nu trebuie neapărat sa călătoresti, iar dacă totuşi eşti obligat să pleci undeva astăzi trebuie sa fii foarte atent, in special la bagaje. Ai o propunere să câştigi mai mulţi bani. Toate felurile de a câştiga bani sunt la fel de onorabile pentru un om cinstit, nu te îndoi de asta!

PEŞTI    Echinocţiul de toamna dezvaluie celor din jurul tău unele calitati si abilitati ale tale de care nu erai atat de sigur, dar totul este bine, cand se sfârşeşte bine! Se pare că ai talent! Astăzi – calm şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi, cu anturajul, cu partenerii şi colegii de la serviciu.  Poţi lăsa lucrurile să se aşeze singure şi să nu acţionezi în nici un fel. Este şi asta o soluţie, dacă este verificată! Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Nu fii leneş, dar nici nu insista, pentru că eşti într-o perioadă favorabilă.

Tag-uri:
Michael Faraday, Erich von Stroheim, Anna Karina, Augustin Buzura, Alice Botez, Dumitru Ghiaţă, Grigore Cobălcescu

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bună ziua, toamnă! Starea Uniunii. Echinocţiul de toamnă avantajează semnele de foc şi pământ | Horoscopul lui Dom’ Profesor .

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/horoscop-465x390-3.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/horoscop-465x390-3-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialHoroscop
Autor: Radu Ştefănescu | joi, 22 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 123 Vizualizari Radu Ştefănescu Pe 22 septembrie s-au născut...

Preluat de la EVZ