Circa 10.000 de români din străinătate s-au înscris voluntar în Registrul electoral pentru a vota la alegerile parlamentare, iar alți peste 600.000 au fost incluși automat, datele lor fiind importate de la Direcția Generală de Pașapoarte, având pașapoarte cu mențiunea ”domiciliu în străinătate”.

Din totalul de 609.962 de cetățeni români înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în afara țării, datele referitoare la un număr 600.290 reprezintă importul de la Direcția Generală de Pașapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în evidențele căreia aceștia sunt trecuți cu domiciliul în străinătate, având pașapoarte CRDS, cu mențiunea <<domiciliu în străinătate>> și figurând automat în Registrul electoral ca cetățeni români cu drept de vot în Circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate’‘, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Electorale Permanente.

Potrivit comunicatului, diferența de 9.672 o reprezintă cetățenii români cu domiciliul în România și reședința în afara țării.

Dintre aceștia, 6.937 au optat pentru votul prin corespondență, iar 2.735 pentru votul la o secție de votare din apropierea locuinței”, mai informează AEP.

AEP mai precizează că fiecare cetățean român figurează o singură dată în Registrul electoral.

Autoritatea Electorală Permanentă ține să sublinieze că speculațiile vehiculate în spațiul public privind un presupus risc de fraudare a alegerilor în diaspora sunt neîntemeiate și că orice tentativă de vot multiplu va fi împiedicată de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, care va fi utilizat și în secțiile de votare din străinătate”, se mai arată în document.

Potrivit documentului emis de AEP, datele comunicate sunt centralizate la nivelul datei de 17 septembrie 2016.

Guvernul a adoptat, la finalul lunii august, Ordonanța de Urgență potrivit căreia românii din străinătate vor putea vota și pe liste suplimentare, fără să fie înscriși în Registrul electoral, iar MAE va putea propune AEP înființarea de noi secții de votare, chiar dacă nu sunt minimum 100 de solicitări în acest sens.

rootstireaActualitate/Esential
Circa 10.000 de români din străinătate s-au înscris voluntar în Registrul electoral pentru a vota la alegerile parlamentare, iar alți peste 600.000 au fost incluși automat, datele lor fiind importate de la Direcția Generală de Pașapoarte, având pașapoarte cu mențiunea ''domiciliu în străinătate''. ''Din totalul de 609.962 de cetățeni români...

Preluat de la romania ntv