Autor:
Radu Andreea
| miercuri, 21 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 222 Vizualizari

RADET, insolvenţă

Consilierii generali au mandatat consiliul de administraţie să demareze procedura de intrare în insolvenţă a RADET. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a făcut acest amendament ca o soluţie pentru ca distribuitorul de apă caldă şi căldură din Bucureşti să scape de o parte din datorii şi să se redreseze.

UPDATE Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări că bucureştenii nu vor fi afectati. “Vreau să-i asigur pe toţi bucureştenii şi pe studenţii care vor veni în Capitală la studii, ambasadele, reprezentanţele diplomatice şi turiştii care vin în Capitală că sub nicio formă nu se pune problema ca în Capitala României să nu fie apă caldă şi căldură în sezonul rece. Suntem ţară europeană. E o faptă penală să opreşti gazele sau să opreşti livrarea agentului termic. Eu apăr drepturile bucureştenilor şi nu a unor grupuri de interese aşa cum au făcut-o reprezentanţii PNL care au apărat grupuri de interese. Peste 10 ani de zile, atât ELCEN cât şi RADET, fiecare în parte către companiile cu care erau în contracte, au încasat sau au fost datoare penalităţi. Sumele care se vehiculează în această perioadă nu sunt o expresie a facturii, a plăţilor curente, ci penalităţi la penalităţi. E vorba de datorii în lanţ făcute în peste 10 ani de zile. Diferenţa dintre momentul în care RADET încasa de la cetăţeni plata facturii curente precum şi de la celelalte instituţii( şcoli, spitale) şi momentul când trebuie să plătească la ELCEN era de 30 de zile. RADET era condamnat în fiecare lună, ani în şir, să rămână dator”, a declarat Gabriela Firea.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cere intrarea în insolvenţă, solicitarea regăsindu-se în proiectul de hotărâre privind mandatarea Consiliului de Administraţie RADET de a lua măsurile necesare pentru continuitatea activităţii, document aprobat miercuri de CGMB.

Amendamentul a fost votat cu 28 de voturi “pentru”, din partea consilierilor PSD şi ALDE. Urmează ca instituţia să se adreseze unei instanţe.

“Este singura solutie prin care putem salva RADET-ul. Daca nu se cere intrarea in insolventa vom sfoca aceasta regie. Una dintre masurile de redresare dupa declararea insolventei este de stergere a unor datorii. Cred ca se poate ca o parte din datoriile istorice sa fie sterse si sa poata furniza caldura la iarna pentru cetatenii bucurestiului. Nu stiu de ce aceasta masura nu a fost luata mei devreme”, a declarat Culea Marian.

Sorin Chirita, presedintele CA provizoriu al RADET: “Ceea ce am asistat azi a fost o hotarare a Consiliului General prin care ne mandateaza pentru initierea procedurii de insolventa a regiei. Practic ne punem sub protectia tribunalului. Noi doar am prezentat CGMB situatia grava in care ne aflam, in care avem 3,9 miliarde lei datorie catre ELCEN. Nu avem posibilitatea fizica sa o platim. Am prezentat situatia consiliului general si consiliul general a luat aceasta decizie. In sedinta de CA de maine vom lua act de hotararea Consiliului General si vom inainta cerere catre Tribunalul Bucuresti. Bucurestenii nu raman fara apa calda si caldura. Este doar o forma de protectie sub autoritatea tribunalului. Judecatorul sindic este cel care va veghea la buna administrare a acestei regii. Insolventa ingheata penalitatile si va asigura continuitatea serviciului si pentru aceasta iarna si pentru iernile viitoare. Este vorba de o reorganizare, nu faliment. Avem milioane de oameni care sunt racordati. Nu putem sa stam cu mainile in san sa ne uitam cu nu putem  acorda caldura”

RADET are datorii către Electrocentrale Bucureşti în valoare de peste 3,4 miliarde lei.

“Singurul mod în care se pot ajusta aceste datorii către un creditor este o procedură de insolvență. Ne-am gândit (ca RADET să intre în insolvență, n.r.), am și fundamentat și arătat Primăriei Capitalei că este, dacă vreți, un tratament profilactic, economic, aplicat uneori cu succes dacă există voință de redresare, alteori nu și s-au întâmplat situații tragice urmate de faliment. Este singura modalitate legală în momentul de față de a ajusta nivelul datoriilor. Nu există în legislație o altă modalitate ca aceste datorii de 3,5 miliarde de lei să poată fi redus la un suportabil, care să fie acceptat de Primăria Capitalei și asumat pe o perioadă de timp. 3,5 miliarde de lei înseamnă aproape tot bugetul Primăriei Capitalei pe un an”, a spus Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrație al RADET.

RADET furnizează agent termic în sistem centralizat la aproape două milioane de bucureşteni. 

Tag-uri:
RADET, RADET insolventa, CGMB, Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, insolventa, Consiliului de Administraţie RADET, Sorin Chirita, Culea Marian, Radet datorii, datorii RAdet, gabriela firea radet, racordare la apa calda, bucuresti apa calda, bucuresti radet, energie termica, insolventa radet, Gabriela Firea

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului RADET cere intrarea în insolvenţă! Gabriela Firea: “Suntem ţară EUROPEANĂ. E o faptă PENALĂ să opreşti gazele sau să OPREŞTI livrarea agentului termic.”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/radet-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/radet-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Autor: Radu Andreea | miercuri, 21 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 222 Vizualizari RADET, insolvenţă Consilierii generali au mandatat consiliul de...

Preluat de la EVZ