Autor:
Ion Cristoiu
| miercuri, 21 septembrie 2016 | 5 Comentarii
| 1852 Vizualizari

Ion Cristoiu

Comentînd pe cristoiublog.ro, momentul electoral creat de Liviu Dragnea pentru Dacian Cioloș prin convocarea în fața Camerelor reunite ale parlamentului, scriam în final:

„Prostie cu ghiotura din partea lui Liviu Dragnea?
Fireşte că nu.
Pregătirea guvernului de Uniune naţională sub conducerea lui Dacian Cioloş.
O Moțiune de cenzură ar însemna o situare față de Dacian Cioloș pe poziții publice de dușmănie de moarte. Asta ar face imposibilă intrarea PSD într-un Guvern de Uniune Națională condus de Dacian Cioloș.
Ca să nu se alimenteze însă speculațiile cu negustoria încheiată încă de pe acum de PSD, Liviu Dragnea se face că-i dă un ghiont lui Dacian Cioloș.
În realitate, ghiontul e pupic.”

Rîndurile mele au stîrnit oarece nedumeriri în rîndul fanilor PSD, convinși de sondaje că partidul se îndreaptă spre o victorie fără cusur la alegerile generale. 

Aceste nedumeriri, îndreptățite, mă obligă să revin cu argumente.

Chiar și somnoroșii și-au dat seama, după ce s-au frecat la ochi, că asistăm, în prezent, la o campanie de publicitate stradală, oficială și prin presă, menită a ni-l prezenta pe Dacian Cioloș mai falnic decît Stejarul din Borzești și mai sfînt decît Sfînta Paraschiva.

Despre odele înălțate de Divizia Presă a Poliției politice n-are rost să mai vorbesc. 

Dacian Cioloș a luat locul, în lirica ofițerilor acoperiți, Codruței Kovesi. Laudele sînt aceleași. 

S-au schimbat doar veșmintele.

Ieri era cîntată fusta.

Azi sînt cîntați nădragii.

Cultului personalității, obișnuit într-o țară în care condeiul a fost deseori limbă dulce pentru fundurile Ălor Mari, i se adaugă, în cazul lui Dacian Cioloș inițiative funambulești în materie de publicitate electorală: 

Graffiti cu portretul Prea Iubitului, adolescenței părînd obsedați mai nou nu de sexul iubitei, ci de figura lui Dacian Cioloș, tricouri care se vînd odată cu sloganul goCioloș, paparazzi care-l pîndesc pe premier nu pentru a vedea dacă nu se întoarce cumva de la curve, ci pentru a-l surprinde cînd cumpără gulii în piață.

Ca oameni care am trăit și întîmplările anului trecut și, în viață încă fiind, ne mai putem aminti, nu putem decît să ne uimim. Nici înainte de instalarea ca premier, nici după,  Dacian Cioloș n-a beneficiat de atîtea pămătufuri de agheazmă mediatică.

Dacă ar fi fost anul trecut, campania de publicitate electorală de azi ar fi avut un rost.

Pe scena politică a țării dăduse  buzna un pînă mai ieri figurant, un ține cal. Era normal ca regizorii care l-au distribuit pe Dacian Cioloș în rolul de june prim la Victoria să meșterească și o campanie de publicitate.

Acum însă, efortul financiar și de ordine pe unitate pare aiurea.

Guvernul Dacian Cioloș, chiar dacă în plin avînt de a da tunuri pentru miniștri și pentru clientela politică a acestora, e pe ultima sută de metri.

Ce rost are să risipești bani, talent, energie și ordine date ofițerilor acoperiți pentru cineva care și-a făcut bagajele și a comandat deja taxiul care să-l ducă?

E o întrebare al cărei răspuns nu poate fi decît acesta:

Dacian Cioloș e pregătit (nu se pregătește,  nu-l cred atît de idiot încît să se consume inutil în spoturi publicitare) pentru a rămîne în prim-planul scenei politice și după alegerile din 11 decembrie 2016.

În ce rol?

Într-un gînd de pe cristoiublog.ro, plecînd de la pledoaria lui Klaus Iohannis pentru un guvern politic, atrăgeam atenția că un guvern politic nu exclude desemnarea drept premier a unui tehnocrat.

A lui Dacian Cioloș, ca să fim exacți.

De fapt, scriam între haturile rubricii, într-un guvern punctul cheie e premierul. 

Cine sînt miniștrii e mai puțin important.

Președintele, Sistemul Instituțiilor de forță lucrează cu premierul.

În consecință, după alegeri, important, crucial va fi numele premierului. 

Un premier din afara partidelor e persoana cea mai nimerită pentru un președinte care ține să n-aibă bătăi de cap dinspre Guvern. Așa a socotit Ion Iliescu cînd l-a pus pe Nicolae Văcăroiu premier al Guvernului PDSR după ce partidul cîștigase alegerile din1992. Șeful de facto al partidului era Adrian Năstase. Cum să accepte Ion Iliescu un premier cu o asemenea putere, dată și de șefia partidului? La fel a procedat și Emil Constantinescu în decembrie 1996, cînd l-a desemnat premier pe Victor Ciorbea. Primarul Capitalei n-avea puterea dată de un partid. Era condamnat să fie, în chip automat, omul lui Emil Constantinescu. Și așa a fost. Pînă cînd s-a prins partenerul de alegeri al lui Emil Constantinescu, Partidul Democrat.

Așadar, Dacian Cioloș e pregătit deja pentru funcția de premier.

Bine, bine, vor replica unii cititori, dar în 11 decembrie 2016 vor avea loc alegeri parlamentare.

La aceste alegeri participă partidele politice și nu tehnocrații.

Vor accepta partidele politice un premier precum Dacian Cioloș?

Cum să nu accepte?

Toate datele arată că și anul acesta nici un partid nu va obține majoritatea absolută. Orice coaliție s-ar forma, prima mare problemă va fi cine desmenează premierul. A doua problemă e pe cine desemnează Klaus Iohannis. La felul în care Klaus Iohannis ține cont de opinia publică, (îl doare în vîrful pantofului de aceasta), se pot da partidele de ceasul morții, președintele tot pe cine vrea el o să desmeneze. Și noul Parlament, alcătuit din neisprăviți, după ce Binomul SRI-DNA a secerat tot ce era mai înalt decît genunchiul broaștei pe scena politică, va accepta orice premier îngrozit că amenințarea cu noi alegeri. 

Acest lucru îl știu partidele.

Și ele s-au resemnat cu gîndul că premierul va fi Dacian Cioloș.

Asta și pentru că în timp ce partidele au în această perioadă dezanvantajul de a fi considerate în campanie electorală, campania de publicitate a lui Dacian Cioloș va avea mult mai mari efecte decît în cazul partidelor, pentru că trece  fără nici o legătură cu alegerile. N-a zis Dacian Cioloș că el nu va candidat? În anii anteriori, partidele aveau deja desemnate, la mai puțin de trei luni pînă la scrutin,  candidații pentru funcția de premier. Nici un partid nu și-a desemnat candidatul. Din simplul motiv că nefericitul riscă să fie înhățat a doua zi de Poliția politică numită DNA. În aceste condiții, și pe fondul interdicțiilor privind publicitatea electorală, singura persoană care beneficiază de publicitate electorală ca viitor premier fără nici o interdicție rămîne Dacian Cioloș.

 Al cui Guvern va fi premier Dacian Cioloș?

Dacă victoria va fi a partidelor de Dreapta, indiscutabil, al unui Guvern condus de PNL.

Dacă va învinge PSD (deși eu nu cred în asta, convins că sondajele au rolul de a adormi PSD pe pat de lauri), tot Dacian Cioloș va fi premier.

Asta deoarece PSD va face guvern de Uniune Națională cu PNL.

Unii cititori ar fi gata să mă tragă de mînecă, reamintindu-mi că PSD va paria pe propriul candidat.

Care candidat? voi replica eu.

Liviu Dragnea știe că nu va putea fi premier.

Condamnarea cu suspendare, ca și prezentul proces îl scot din joc.

Liviu Dragnea e și vrea să fie mai departe șeful PSD.

Cum credeți c-ar accepta Liviu Dragnea ca altcineva din PSD să fie premier?

În acel moment, s-a lins pe bot de șefia PSD.

Un guvern de uniune națională e formula care ar conveni lui Liviu Dragnea:

1. Prin victoria la locale, baronii PSD și-au asigurat puterea politică și financiară pe plan loca, singura care contează în România de azi. Puterea guvernamentală poate fi împinsă pe planul al doilea.
2. Liviu Dragnea știe că bătălia cu Klaus Iohannis e deja pierdută. Mai ales că e o bătălie cu Sistemul Instituțiilor de forță, cel care și-a dovedit eficiența înspăimîntătoare în cazul  Gabriel Oprea. Eroul de la Termopile de anul trecut e azi un Paria al României. Ce rost ar avea o confruntare cu această forță?

3. Prin guvernul de uniune națională, condus de Dacian Cioloș, PSD-iștii primesc și ei un ciolănaș. Dacă nu acceptă ciolănașul, riscă să rămînă în Opoziție. Și în Opoziție fiind, să vezi decimare din partea DNA! De ce n-ar accepta ciolănașul?

 În concluzie:

Știm deja numele viitorului premier.

Știm deja  cine va forma viitorul Guvern.

Mai are vreun rost să facem alegeri în 11 decembrie 2016?

N-ar fi mai folositor pentru români să meargă la o bere în loc să meargă la urne. 

La o bere vor bea ce vor vrea ei, alegătorii.

La alegeri vor vota ce vor vrea Ei. 

Tag-uri:
dacian ciolos, viitorul premier, primul ministru, guvernul ciolos, guvern, liviu dragnea, psd, pnl, klaus iohannis, sefia psd, ion cristoiu, romania lui cristoiu, romania, alegeri, Emil Constantinescu, pd, partiduld emocrat, victor ciorbea, pdsr, goCiolo

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alegeri fără rost. Azi: Știm deja cine va fi viitorul premier. Se numește Dacian Cioloș | ROMÂNIA LUI CRISTOIU.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/ion-cristoiu-01-465x390-10.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/ion-cristoiu-01-465x390-10-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Autor: Ion Cristoiu | miercuri, 21 septembrie 2016 | 5 Comentarii | 1852 Vizualizari Ion Cristoiu Comentînd pe cristoiublog.ro, momentul electoral...

Preluat de la EVZ