Senatul a adoptat astăzi o declarație prin care afirmă că declarațiile ambasadorului american la Chișinău potrivit cărora Moldova nu este România și are propria sa istorie și propriile provocări nu pot afecta parteneriatul strategic cu SUA sau politica externă a României referitoare la Moldova.

Susținem că aceste declarații nu pot și nu vor afecta parteneriatul strategic al României cu SUA și nu vor schimba coordonatele politicii externe a României cu privire la Republica Moldova. De asemenea, aceste declarații nu pot împieta asupra voinței suverane a cetățenilor celor două state privind viitorul lor comun în Uniunea Europeană și nici asupra chestiunii identității naționale românești comună pe ambele maluri ale Prutului, ce nu poate fi interpretată sau rescrisă de altcineva“, se arată în declarație.

În document este menționată “istoria dureroasă și sutele de mii de victime ale represiunii staliniste“, care poate fi reparată moral prin susținerea manifestată de SUA față de parcursul european al Republicii Moldova.

De asemenea, în declarație Senatul amintește de relațiile privilegiate de cooperare și parteneriat dintre România și Republica Moldova, care vor dobândi forma optimă prin aderarea acesteia la Uniunea Europeană.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirma la sfârșitul lunii august că declarația va fi trimisă din partea Senatului României către președintele Barack Obama, către Departamentul de stat al SUA și către Senatul american, instituții de la care Tăriceanu “așteaptă un răspuns lămuritor în legătură cu declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit“, dar Senatul a renunțat la aceste planuri.

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit a declarat cu ocazia aniversării a 25 de ani de independență a Republicii Moldova că

Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova (…) Republica Moldova nu este România, Republica Moldova are propria sa istorie și propriile provocări“.

rootstireaActualitate/Esential
Senatul a adoptat astăzi o declarație prin care afirmă că declarațiile ambasadorului american la Chișinău potrivit cărora Moldova nu este România și are propria sa istorie și propriile provocări nu pot afecta parteneriatul strategic cu SUA sau politica externă a României referitoare la Moldova. 'Susținem că aceste declarații nu pot...

Preluat de la romania ntv