Statele Unite nu ar trebui “să adăpostească un terorist” precum clericul musulman Fethullah Gulen, iar activitățile acestuia ar trebui interzise în întreaga lume, a declarat președintele turc Tayyip Erdogan în cadrul unui interviu acordat agenției de știri Reuters.

Gulen, care trăiește de aproape două decenii într-un exil autoimpus în SUA, este acuzat de autoritățile de la Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din Turcia care a avut loc în luna iulie, însă clericul neagă vehement aceste acuzații.

Autoritățile americane au anunțat că îl vor extrăda pe Gulen doar dacă Turcia prezintă dovezi care să susțină cererea de extrădare.

“Dacă Washingtonul este aliatul nostru strategic și partener în NATO (…) atunci nu ar trebui să lase un terorist ca Gulen să-și administreze organizația,” a declarat Erdogan.

Liderul turc a mai afirmat că în caz de necesitate, starea de urgență, declarată în urma loviturii de stat, ar putea fi extinsă după trecerea primelor trei luni.

“Poate fi prelungită cu trei luni, sau o lună, ori chiar mai mult (…) susținătorii lui Gulen s-au infiltrat peste tot (…) vom continua să identificăm și să arestăm complotiștii (…) prelungirea stării va ajuta acest proces.”

Cât privește negocierile privind aderarea Turciei la Blocul comunitar, Erdogan a acuzat Uniunea Europeană că nu și-a îndeplinit obligațiile față de Ankara.

“Turcia și-a ținut promisiunile în ceea ce privește procesul de aderare la UE (…) este o cale cu două sensuri și UE ar trebui să-și îndeplinească promisiunile (…) Nu am încheiat acest proces (…) Am vrea ca UE să fie sinceră în ceea ce privește acest proces,” a afirmat președintele turc.

Liderul de la Ankara a vorbit și despre situația din Siria, acesta afirmând că îndepărtarea lui Bashar al-Assad este singura cale ce permite restaurarea păcii în țara devastată de război. Turcia sprijină rebelii care luptă împotriva regimului Assad și găzduiește aproximativ 2.7 milioane de refugiați sirieni.

“Viitorul Siriei ar trebui să fie decis de propriul popor (…) De ce acest ucigaș (Assad n.red.) este susținut de unele state?,” a spus Erodgan, care a adăugat că “Assad nu trebuie să fie parte a perioadei de tranziție (…) lumea ar trebui să găsească o soluție care să nu-l includă pe Assad (…) integritatea teritorială a Siriei ar trebui să fie respectată de alte state.”

rootstireaActualitate/Esential
Statele Unite nu ar trebui 'să adăpostească un terorist' precum clericul musulman Fethullah Gulen, iar activitățile acestuia ar trebui interzise în întreaga lume, a declarat președintele turc Tayyip Erdogan în cadrul unui interviu acordat agenției de știri Reuters. Gulen, care trăiește de aproape două decenii într-un exil autoimpus în SUA,...

Preluat de la romania ntv