Autor:
Dana Lascu
| marţi, 20 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 109 Vizualizari

Din cei 18 bebeluși cu sindrom hemolitic uremic internați la terapie intensivă, în februarie și martie, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, trei au decedat.

Autoritățile din Argeș au depistat bacteria în rețelele de apă potabilă din șase sate. Primul a fost Găleşeşti (comuna argeşeană Budeasa), în urmă cu două săptămâni, unde problema a fost rezolvată deja. Au urmat, însă, Albeştii de Argeş, apoi comuna Slobozia şi în satul Zidurile din Mozăceni. De asemenea, bacteria a fost găsită în apa potabilă din Uda, iar de ieri s-a adăugat pe listă și localitatea Corbi. UPDATE: Prefectura Argeș anunță că mai sunt probleme doar în patru localități!

UPDATE: Ora 11.20: Prefectura Argeș anunță că „probleme cu privire la potabilitate mai sunt la acest moment in localitatile : Albeștii de Argeș (apa este nepotabilă la repetarea probelor și este oprită), Mozaceni, Corbi și Slobozia (apa era nepotabilă în data de 19 septembrie – inspectorii de la DSP au luat măsura ca în trei zile să fie curățate și dezinfectate rezervoarele și rețeaua)”.

Deocamdată nu se știe dacă e vorba de tulpina cu verotoxină, cea care a provocat, în februarie și martie, anul curent, moartea a trei bebeluși, și a făcut ca peste 120 de copii să fie internați în spital, unii cu sindrom hemolitic-uremic, alții cu diaree acută.

Pe lângă Corbi, potrivit subprefectului judeţului Argeş, Emilian Dragnea, pentru Mediafax, bacteria a fost depistată în apa potabilă din alte patru localități.

 „Din datele primite de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, analizele microbiologice efectuate la probele de apă din mai multe comune din judeţ au evidenţiat că aceasta este nepotabilă. La Albeştii de Argeş problemele persistă, aici fiind sistată furnizarea apei de aproximativ o săptămână. Mulţi dintre localnici se alimentează cu apă din fântânile proprii. S-a luat legătura atât cu primarul din localitate, cât şi cu furnizorul de apă, iar bazinele vor fi din nou dezinfectate. Apa este nepotabilă şi în comuna Slobozia, dar şi în satul Zidurile din Mozăceni (cu o sută de gospodării fiind afectate). De asemenea, în localitatea Uda se refac probele, apa din reţeaua care alimentează localitatea fiind sistată”.

Practic, mii de locuitori din cele cinci localități din Argeş nu au, în acest moment, apă potabilă.

În afară de localitatea Găleşeşti, unde problema s-a rezolvat, în celelalte cinci primarii trebuie să înștiințeze populația să nu mai consume apă din rețea și să ordone dezinfectarea rezervoarelor. Apoi, inspectorii DSP Argeș vor recoltata noi probe pentru analize.

Escherichia coli este o bacterie larg răspândită în natură, care se găsește, în mod normal, în intestinul omului și aș animalelor. În majoritatea cazurilor este inofensivă, însă exista tulpini virulente de E. coli care pot declanșa boli diareice și de infecții urinare grave. Ea se transmite pe cale fecalo-orală, iar prezența bacteriei în apa potabilă indica o contaminare. În astfel de cazuri, trebuie evitat consumul pentru băut și prepararea hranei. La primele semne de diaree, mai ales copiii și bătrânii, care nu au sistemul imunitar foarte puternic, trebuie să se prezinte, urgent, la doctor.

La 8 luni de la declanșarea Alertei cu E.coli din Argeș, tot n-am aflat de ce au murit cei trei bebeluși și cum a fost posibil ca peste 120 de copilași să fie infectați. 

Tag-uri:
Emilian Dragnea, Sănătate Publică, La Albe, ecoli, E coli, Escherichia coli, bebeluși morți, SHU, sindrom hemolitic uremic, septicemie, DSP Argeș, Prefectura Argeș, verotoxina

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ALERTĂ CU E.COLI în Argeș! Bacteria a fost descoperită în apa potabilă din 6 localități, în decurs de două săptămâni.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/ecoli_2-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/ecoli_2-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
Autor: Dana Lascu | marţi, 20 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 109 Vizualizari Din cei 18 bebeluși cu sindrom hemolitic...

Preluat de la EVZ