Autor:
Radu Ştefănescu
| luni, 01 august 2016 | 0 Comentarii
| 111 Vizualizari

Radu Stefanescu

Pe 1 august s-au născut Herman Melville, Yves St. Laurent, Francis Scott Key, Emilia Dobrin, Grigore Brezianu, Mugur Isărescu, Tudor Gheorghe, Ştefan Petrescu, Gellu Naum.

În calendarul creştin ortodox este Închinarea sau Scoaterea Sfintei Cruci, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Dar şi Sfinţii şapte Mucenici Macabei.

Luna august începe bine, de luni. Dar, nu continuă la fel de pașnic. Conjunctura arată multe evenimente negative, catastrofe aviatice și/sau navale, conflicte, acte violente etc. Hai, că nu vreau să vă sperii, are cine!

Carl Gustav Jung spunea că multe arhetipuri sunt atânc ascunse în subconştientul colectiv, al rasei, al europenilor, în speţă. Uneori, chiar deseori ecouri ajung în conştient fără ca respectivul să aibă un motiv logic, sau să-şi oferă o explicaţie…

O vechea sărbătoare europeană legată de agricultură, de noua recoltă, dar şi de vânătoare a luat la noi multiple forme: Ziua Macaveilor, Macoveiul Ursului, Ziua Ursului, Paştele Viţeilor, Macoveii stupilor. Probabil că sărbătoarea este aşa de veche că provine din timpurile când la noi vânătorii erau mult mai numeroşi decât crescătorii de vite sau exoticii, pe atunci, agricultori!

Doar un exemplu: se mănâncă miere lângă un nuc ca să fii ferit de agresivitatea urşilor, aflaţi de acum în perioada de împerechere.

În “Kalendar”, pe 1 august, este o antică sărbătoare europeană, importantă, “Lammas”. Pomenită şi de Shakespeare în “Romeo şi Julieta”, în actul întâi: “Come Lammas Eve at night shall she be fourteen.”

Lammas, cuvântul nu se ştie exact de unde vine, poate din celtă, legenda spune că, poate, din melodioasa limbă a elfilor. Să facem convenţia că pentru noi vine de la “la masă” pentru că această foarte, foarte veche sărbătoare europeană celebreză pâinea, pâinea noastră cea de toate zilele!

De fapt, am putea găsi o etimologie. “Ariile exterioare sunt conservatoare!”. Iar cele mai vechi urme din obiceiurile europene le găsim, în îndepărtata Scoţie, Ţara Galilor sau în Irlanda cea verde. Acolo, pe 1 august, avea loc, la începutul Evului Mediu sărbătorea consfinţirii pâinii cele noi, făcută din recoltă nouă. În gaelică: “hlaf-mas” adică “loaf mass”!

Celții au fost un popor paneuropean. Au ocupat toată Europa, aproape. La noi în țară, aproape geografic, la Vest de meridianul de 26 de grade Est. Cam din secolul VII-VI și până în secolul III, înainte de Hristos. Or fi fost agatârșii o populație de sorginte celtică? Sau agatârșii au fost urmașii primilor locuitori ai Europei, dolicocefalii cei civilizați? Undeva, între sutele de mii de înscriasuri, sau în altă parte, în depozitul vreunui muzeu de arheologie, probabil că se află răspunsul.

Ceea ce se mai știe este că sărbătorile vechi europene urmau cele patru portaluri cosmice de putere: solstițiile și echinocțiurile. Da, dar celții mai au adăugat, exact la 40 de zile după ele, niște sărbători considerate ale spiritului. După solstițiul de vară, la 40 de zile, este Lammas, ziua când se începe recoltarea. Celții secerau cât secerau, până pe la mijlocul zilei. Apoi făceau niște cununi urișe din spice de grâu și le aduceau acasă, purtate pe cap. Acasă, după ce se alegeau grăunțele și se măcinau între două pietre, o mică moară casnică, din cele care s-au găsit mereu în săpăturile arheologice, stăpâna casei punea în cuptor prima pâine nouă de anul acesta. Se cocea pe la asfințitul Soarelui. Pentru că, uneori, coptul a durat mai mult, s-au aprins focuri mari ca o imitație a soarelui. Tradiția cerea ca pâinea să fie gata în aceiași zi.

Când era gata, femeia îi dădea pâinea bărbatului, într-o țesătură frumoasă, identică cu cea folosită la prezentarea primului prunc băiat, urmașul războinicului și cel care îi va purta armele, la nevoie.

Bărbatul lua pâinea și spunea o formulă. Nu se mai știe ce și cum, apoi o rupea cu mâinile și o împărțea la cei ai casei, dar și la vecini. Era strict interzis să se folosescă cuțitul, sau altceva la împărțitul pâinii de Lammas. Pe lângă pâinea nouă se bea vinul roșu de vară, făcut din fructe de pădure.

Patruzeci de zile, pâine și vin roșu – ați mai auzit, nu? Nicio religie nu este originală! Există un sincretism, Mircea Eliade spunea că bine punctat la creștinism. Creștinismul, o religie orientală semită, a fost impus de sus în jos în Europa. Devenind religie de stat romană, pe la jumătatea secolului IV, a luat obiceiul de a îngloba zei și tradiții, de peste tot unde ajungeau vulturii imperiali.

Este interesant că sub presiunea islamului, o religie violentă, agresivă, tinerii din Occident găsesc din ce în ce mai des refugiul, nu în creștinism, care i-a dezamăgit, prin lipsa de implicare și de reacție, chiar după ce s-a tăiat în fața altarului gâtul unui preot, martirul mucenic Jacques Hamel, odihnește-l Doamne – ci în vechea religie europeană, cea naturală, izvorâtă din spiritul european. Vedeți dragi lupi, padawani și hobbiți cei vechi, anticii europeni, aveau soluție pentru niște venetici obraznici și asasini. De Omul de Răchită ați auzit? Este Golemul europenilor, răzbunătorul!

Dar, o să rog frumos să mă scuzați, am de făcut canoanele mele în pustnicia mea. Cu speranța că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC   Puterea verii îţi dă carismă şi putere de seducţie. Solo fiind, poţi să faci noi cuceriri, în duo, partenerul te apreciază mult. O zi în care senzualitatea contează, în vacanţă, sau acasă! Stelele si conjunctura astrologica te avantajeaza astazi, protejandu-te eficace impotriva atacurilor dusmanilor stiuti si nestiuti. Astazi trebuie sa eviti asumarea de angajamente si responsabilitati pe termen lung, sa nu faci promisiuni gen pielea ursului din pădure – pe care apoi o sa le regreţi.

TAUR  Păstrează-ţi farmecul şi stilul de viaţă propriu zodiei lui Venus. Nu-ţi fie teamă, astăzi nu sunt de aşteptat schimbări majore în universul tău strict personal! Gospodăreşte bine banii! Stelele te avantajează să termini proiecte sau acţiuni care au fost amânate, reprogramate sau întârziate. Sau, cel puţin să faci paşi esenţiali către finalizarea proiectelor respective. Se apropie nişte termene, chiar dacă stelele sunt acum favorabile călătoriilor şi distracţiilor, vai, aşa de plăcute dar care consumă aşa de mult timp.

GEMENI  Din cauza căldurii, nu îţi mai găseşti locul. Neastâmpărul tău poate avea şi o latură pzitivă dacă încerci să întorci unele situaţii în favoarea intereselor tale. Ideile nu îţi lipsesc azi! Concentrează-te azi pe relaţiile tale sentimentale, pe trăirile şi simţămintele tale. Nu lăsă pe mâine cînd poţi să laşi pe poimâine, dar la un moment dat lucrurile se aglomerează şi intri în criză de timp, apoi laşi lucrurile neterminate. O anumită ordine cosmică te ajută astăzi să pui lucrurile tale materiale şi spirituale într-o anumită clasificare care te face să te simţi bine şi în siguranţă. Respectă-ţi cuvântul dat, mai ales ţie însuţi! 

RAC  Ține bine cârma spre dragoste și prietenie. Evită Scila invidiei și Caribda geloziei! Vara, pasiunile sunt toride. Nu da în clocot degeaba, verifică reciprocitatea sentimentelor tale. Astăzi eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să fi mulţumit. Primeşti în schimb, ca răsplată, mici gesturi plăcute facute de cei dragi, sau de colegi, fară vreun motiv anume, ci doar ca răsplată pentru bunul tau simţ. Aşa îţi vor trece, cu siguranţă, durerile de cap de dis-de-dimineaţă.

LEU   O zi plăcută în care capacitate ta de a place, generozitatea, râsul tău puternic, seducţia ta, ei bine, toate acestea te fac popular pe plajă, sau la serviciu. Mai ales dacă ești în vacanță! Ţi-ai programat din timp ziua aceasta pentru cumpăraturi în oraş, dar iata ceva neaşteptat te face să-ţi schimbi planurile. Este totuşi o veste bună. Entuziasmul, calmul si optimismul trebuie să te caracterizeze. Vremea şi vremurile te enervează, dar este indicat să-ţi stăpâneşti agresivitatea. Orice necaz are şi o latură comică. Gândeşte pozitiv, nu te mai văita şi viaţa poate fi mai frumoasă!

FECIOARĂ   Un amănunt, un eveniment, te face să cauți aliați și parteneri. Unirea face puterea și ești dispus să colaborezi, în carieră, sau la proiecte de vacanță. Dar, numai astăzi, evită turma! Spiritul gregar nu te caracterizază, nu ești în pericol să te absoarbă mlaștina majorității. Trebuie să iei măsuri – planifică-ţi timpul în aşa fel încât să ai mai mult timp liber. Chiar dacă ai nevoie de mai mulţi bani (cine nu are ?) nu-ţi sacrifica pasiunile tale şi micile plăceri pe altarul viţelului de aur, care viţel este probabil unul născut tot în zodia Fecioarei!

BALANŢĂ  Uranus în opoziție cu zodia ta arată că astăzi nu menajezi pe nimeni, ostili, sau prieteni! Blândeţea te caracterizează, dar nu şi când alţii se folosesc de tine şi nici măcar nu mulţumesc! Nu eşti prea vesel azi, de aceea e bine să-ţi faci de lucru prin oraş, să te plimbi, poate faci ceva ordine prin haine, în orice caz să nu stai singur, pâna seara iţi vei reveni. Dar, cu planeta Venus, patroana ta cosmică, bine aspectată ai parte de o veste bună care te poate ajuta în viitor să ai o viaţă sentimentală armonioasă.

SCORPION  O zi favorabilă, concentrează-te pe promovarea intereselor tale personale! Astăzi ai darul comunicării, al discursului inspirat. Eşti optimist şi binevoitor, ai o formă bună și se vede! Astăzi ai o configuraţie bună, ai şansa să faci bine tot ceea ce începi şi să te impaci cu cineva pe care l-ai evitat multa vreme. Relaţiile cu persoanele nascute in semne de aer si foc sunt astazi armonioase, dar nu prea grozave cu cei născuţi în semne de apă şi pamânt. O anumită rutina se cere în profesie sau meserie şi se numeşte metodă, dar in dragoste trebuie sa aduci mereu ceva nou, ca să-i intreţii mereu flacăra!

SĂGETĂTOR   Eşti foarte preocupat azi, dar şi distrat. În vara asta ţi-ai propus o multime de lucruri de făcut şi iată, a început luna august! Timpul pare că zboară, aşa că trebuie să te grăbeşti! Mereu ai luptat cu abilitate ca sa ajungi unde esti, deci esti dispus sa faci ceva compromisuri, dacă nu poţi prevala, ca sa continui o traiectorie ascendenta. Greşit! Foarte greşit! Nu trebuie sa te abati de la drumul tau, dacă faci compromisuri, nu vei ajunge nicăieri! Sigur, dacă eşti politician, situaţia se schimbă, dar este greu să cataloghezi politicienii ca fiind oameni normali.

CAPRICORN   Atitudinea pozitivă, de azi, îți atrage aprecierea și concursul celor din jur. Fă-ți o listă de priorități. Ai nevoie de mai multă concentrare și rapiditate, ești în urmă cu multe treburi! Concentrează-te azi pe relaţiile tale sentimentale. Nu încerca să te baţi cu toată lumea în acelaşi timp, planifică-ţi secvenţial activitatea şi priorităţile tale. Foloseşte cu isteţime resursele pe care le ai. Atenţie la mesele principale şi la cantitatea de alimente, dar mai ales fii atent la mişcările bruşte, genuchii fiind de natura zodiei Capricornului.

VĂRSĂTOR  Astăzi ţi-e greu să găseşti echilibrul afectiv. Ai tendinţa să nu tolerezi nimic. Foarte bine, dacă nici tu nu ai nimic să-ţi reproşezi. Dar ştii bine că o să ajungi la un compromis oarecare! Laşi pe planul doi lucrurile importante. O să vezi peste câteva zile dacă ai făcut bine, sau rău. Stelele favorizează o seara relaxantă şi odihnitoare pe care o meriţi. Dupa cum spune inteleptul, la un prieten trebuie sa gaseşti aprobarea faptelor tale, dar si un sfat adevarat, un pahar de apă şi o carte buna! Astăzi nu trebuie sa fortezi lamurirea unor situatii, deoarece atuul pe care te bazezi, intuiţia şi inspiraţia, nu te ajută prea mult. 

PEŞTI   Ziua îţi aduce o apreciere corectă şi fără iluzii a vieţii tale sentimentale. Solo, încerci din nou în agenda mobilului, în duo încerci să implici mai mult partenerul în problemele comune! Debaraseaza-te de lucrurile inutile ca şi de toate prejudecatile si micile frane psihice care ti-au frant elanul si nu ti-au permis sa-ti arati adevaratele calitati. Ai tendinta, pentru unii suparatoare, de a fi permanent in ofensiva, sa tii la parerea ta si sa nu faci concesii sau compromisuri nimanui. Pastreaza-ti calmul si umorul. Astazi o sa primesti o veste in doi peri despre o solicitare a ta şi despre banii pe care îi mai ai de primit.

Tag-uri:
horos, horoscot, horoscopul, horoscopul lui Dom’ Profesor, Dom Profesor, radu stefanescu, berbec, leu, balanta, rac, scorpion, capricorn, varsator, gemeni, scorpion balanta, fecioara, taur, pesti

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/radu-stefanescu-horoscop-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/radu-stefanescu-horoscop-465x390.jpgrootstireaActualitate/EsentialHoroscop
Autor: Radu Ştefănescu | luni, 01 august 2016 | 0 Comentarii | 111 Vizualizari Radu Stefanescu Pe 1 august s-au născut...

Preluat de la EVZ