Autor:
Dan Dumitriu
| duminică, 31 iulie 2016 | 4 Comentarii
| 1694 Vizualizari

Sorin Ovidiu Vântu şi Sebastian Ghiţă

Continuăm descrierea succintă a controversatelor afaceri care au marcat biografia ultimilor 26 de ani a lui Sorin Ovidiu Vîntu. De la primele afaceri făcute în Roman, până la conturarea sa ca mogul media. Așa cum le-a descris EvZ de-a lungul acestor ani.


CITEŞTE ŞI: BIOGRAFIA NEROMANȚATĂ A LUI SOV (I). Cum a făcut DELAPIDAT O COFETĂRIE, a FĂCUT PUȘCĂRIE pe vremea lui Ceaușescu și A SEMNAT UN ANGAJAMENT DE INFORMATOR cu fosta Securitate

Sorin Ovidiu Vântu a început să fure din timpul regimului Ceaușescu. De-a lungul vremii, EvZ a publicat mai multe articole ce-l vizau pe Sorin Ovidiu Vîntu, încercând să deslușească meandrele biografiei sale. În acest prim episod vă redăm fragmente publicate în urmă cu câțiva ani din anchetele jurnalistice ce aduceau lămuriri importante la evoluția celui care este considerat a fi cel mai mare “inginer” financiar din istoria României, delapidările în care a fost implicat păgubind sute de mii de oameni. Iar pe el transformându-l într-un deținut de drept comun. CITIŢI DETALII AICI.


Afacerea

În martie 1990, a deschis o consignaţie, iar până la sfârşitul anului avea deja o reţea de magazine, baruri, restaurante şi o antepriză de construcţii. Cum a făcut primul milion? “Aveam un video pe care-l închiriam Casei de Cultură cu 600 de lei pe săptămână. Ziarul mă costa 23 de bani bucata şi îl vindeam cu 5 lei. Vindeam 25.000 de ziare săptămânal. În vremea aceea, nu era niciun control, nimic”, mărturisea Vântu în acelaşi articol din Capital. 

În Bucureşti a ajuns în `93, unde a adus prima firmă înregistrată la Roman, Gelsor. Un an mai târziu a început comerţul cu certificate de proprietate. O fostă secretară îşi amintea că, pe vremea aceea, cei aproximativ cinci angajaţi mâncau împreună, dintr-o farfurie de plastic: “Câteva roşii, parizer, pâine, cumpărate în grabă”. În 1994 avea 6 milioane de certificate de proprietate, însă în scurt timp a hotărât să vândă tot. “Nu mai aveam entuziasm. Vroiam să mă reprofilez pe alte afaceri. Guvernanţii îmi puseseră eticheta de mafiot. Controale peste controale veneau pe capul meu”, le-a mai spus jurnaliştilor. 


CITEŞTE ŞI: BIOGRAFIA NEROMANȚATĂ A LUI SOV (III). Cum i-a DISTRUS CANDIDATURA LA PREȘEDINȚIE LUI GEOANĂ, relația cu COZMIN GUȘĂ și CTP, CONFLICTUL CU TRAIAN BĂSESCU

Un al treilea episod din biografia neromanțată a lui SOV include câteva momente importante din istoria ultimilor ani, așa cum le-a consemnat, la acel moment EvZ. Am păstrat pentru savoarea lecturii nealterate referințele temporale și comentariile făcute de ziariștii cotidianului nostru. CITIŢI DETALII AICI.


Apogeul 

Sorin Ovidiu Vîntu nu era străin lumii afacerilor în anul 2000. Să ne gândim doar că episodul Bancorex se încheiase cu un an mai devreme, iar Vîntu fusese multă vreme acţionar al companiei de asigurări Omniasig. Însă, în 2000, afaceristul a avut parte de o intensă mediatizare, asociată prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI). Fondul, o structură de tip piramidal în care depunătorii de pe nivelele superioare (primii) câştigau enorm din depunerile depunătorilor de pe nivelele inferioare, a 301.000 de români, care visau la câştiguri fabuloase. Aceştia au depus sume uriaşe de bani între 1995 şi 2000. A rămas în amintire o reclamă a acelor vremuri, difuzată la toate televiziunile, în care o voce calmă le spunea telespectatorilor “Dormi liniştit când FNI lucrează pentru tine”.

Nu a rămas însă în amintire o declaraţie a lui Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR explica simplu prăbuşirea unui fond care promitea randamente de cinci ori mai mari decât orice altă bancă din România vremii: “La câştiguri mari, oamenii trebuie să se aştepte la riscuri mai mari. Cei care nu au învăţat, îmi pare rău că o învaţă pe propriul buzunar”. 

Vîntu s-a lepădat de povestea FNI printr-o “inginerie”. Înainte de prăbuşire, i-a vândut compania care administra fondul, Gelsor, Ioanei Maria Vlas. Aceasta a fost condamnată iniţial la 20 de ani de închisoare, apoi la 10, pentru ca în final să ispăşească o pedeapsă de aproape opt ani. În octombrie 2010, Vlas a fost eliberată din penitenciarul Târgşor. Cât despre Vîntu, după cinci ani de procese, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, dar faptele i-au fost prescrise. Cu alte cuvinte, a ieşit “curat” din afacerea FNI. Paguba din buzunarul celor peste 300.000 de români a fost estimată la 300 de milioane de dolari. 

Colaboratorii

Într-o analiză făcută în 2000, Europa Liberă arăta că SOV stabilise legături cu diverşi ofiţeri de Securitate de dinainte de Revoluţie. „Încă din 1997, şeful SRI, Costin Georgescu, afirma în Parlament că grupul Gelsor, care cuprindea 27 de firme, lucrează în proporţie de 90% cu ofiţeri ai fostei Securităţi sau ai actualului SRI”, se arată în respectivul material. Printre exemple erau daţi: Dan Hornea, directorul FNI Constanţa, fost şef al Serviciului de Contrainformaţii din Marina Militară; directorul FNI Mureş, Alexandru Pogăceanu, ofiţer SRI până în 1998, directorul FNI Cluj, Viorel Şopterean, ofiţer al SRI până la 1 martie 1999 sau directorul FNI Covasna, Gheorghe Cornea, fusese până în 1990 ofiţer de contrainformaţii economice Buzău. 

Pentru a cumpăra cât mai multe  cupoane, Gelsor avea o reţea de peste 40 de centre în toată ţara. Sub conducerea lui Nicolae Popa, Gelsor devenise grup financiar cu activităţi de brokeraj şi pe piaţa fondurilor de investiţii, prin care se derulau şi tranzacţiile cu unităţi de fond de la FNI.   “Nu există instituţia financiară în lumea asta care să nu angajeze foşti ofiţeri de Securitate. Dintre cei 8.000 de salariaţi ai Gelsor, 47 erau foşti ofiţeri de securitate, poliţie sau alte servicii de informaţii, pensionaţi. […] Cât am lucrat cu ofiţeri de Securitate, nu am avut probleme. Când am avut încredere în alţii, au apărut problemele” – Sorin Ovidiu Vîntu, 7 ianuarie 2002, la Marius Tucă Show.

Sindicaliştii 

Procurorii au susţinut că o parte din sumele pe care SOV le-ar fi trimis fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, în Indonezia, ar fi urmat un traseu transfrontalier şi ar fi provenit din afacerile pe care Liviu Luca, unul dintre şefii sindicaliştilor, le-ar fi derulat pe spatele Petromservice, o companie înfiinţată de angajaţii Petrom.
 
Contul offshore al firmei Comac Ltd. din Nicosia, deţinută de Vîntu, cel prin care condamnatul Popa primea regulat bani, a fost capitalizat în perioada 2003 – 2007, cînd echipa Vîntu – Luca făcea avere asigurând mentenanţa companiei Petrom. Serviciile erau prestate prin intermediul Petromservice, firmă înfiinţată de sindicaliştii Petrom conduşi de Luca şi preluată apoi de Vîntu. Alte sume care au luat calea contului din Nicosia provin din participaţiile Petromservice în diverse firme, inclusiv în Banca Romexterra, sau din implicarea Asociaţiei Salariaţilor din Petrom în afacerile SOV-Luca. 

Circuitul financiar a fost gândit de Sorin Ovidiu Vîntu. Pe 10 decembrie 2003, la Casa Sindicatelor din Ploieşti a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom, condusă de Luca. La acea şedinţă s-a cerut şi “abilitarea preşedintelui Consiliului Director, Liviu Luca, de a negocia şi încheia contracte de management în numele Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, în calitate de beneficiar, cu societatea Comac Limited”. Dispoziţiile lui Luca au fost puse în aplicare imediat, iar compania salariaţiilor Petrom a început să plătească offshore-ul lui Vîntu.

Mediatizarea 

Până în 2002, Vîntu nu a apărut în presă, nu a avut declaraţii ample despre scandalurile FNI, Banca Română de Scont (BRS) şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID). O făcea pentru întâia dată la “Marius Tucă Show”, emisiune cu o audienţă uriaşă la acea vreme. Emisiunea, difuzată dintr-un studio improvizat, din afara Antenei 1 (nu se ştie unde), începea cu prezentarea lui Tucă şi cu următoarele cuvinte ale lui Sorin Ovidiu Vîntu, care îşi motiva ieşirea în media: 

“Mă simt dator, faţă de salariaţii mei, faţă de copiii mei, faţă de toţi cei care mă cunosc, şi în ochii cărora în ultimele luni mi-a fost jenă să mă uit, ca urmare a unor campanii de presă care m-au transformat, din punct de vedere mediatic, într-un soi de monstru, piaza rea, simbolul corupţiei societăţii româneşti. Am decis că este momentul să apar la un post de televiziuni şi să dau explicaţiile pe care, din nefericire, nu le-am dat la momentul potrivit. Şi nu le-am dat pentru că am apreciat, am avut încredere în permanenţă în bunul simţ şi în capacitate de analiză a poporului român. Am gândit că cetăţenii României îşi vor da seama că e o campanie de presa la adresa lui SOV, omului de afaceri SOV. Scuzaţi-mi dicţia, nu m-am obişnuit cu dantura”.

“Asasinul” 

Pus de Marius Tucă, într-un interviu controversta prin absența întrebărilor-cheie, să comenteze zvonurile din presă, potrivit cărora ar fi ordonat asasinarea lui Cătălin Harnagea (director al SIE între 1997 şi 2001), Sorin Ovidiu Vîntu a râs de aceste acuzaţii (formulate de Petre Mihai Băcanu în “România Liberă”), spunând că “până la asasinat e o cale foarte lungă”. “Eu nu sunt un asasin, ştie dumnealui mai bine dacă are probleme de acest gen”, a spus Vîntu. Ulterior, a adăugat: “Eu nu asasinez, eu sunt om de afaceri”. Cert este că Parchetul General a făcut o anchetă superficială la accea vreme. Evenimentele ulterioare vor dovedi că SOV avea apucături de acest fel

În aceeaşi emisiune, Vîntu a fixat câteva repere ale ascensiunii sale financiare: de la apartamentul cu patru camere, “cu chirie”, din decembrie 1989, la cele 27 de milioane de dolari din momentul 1995, când au demarat acţiunile FNI. În urma fondului, a câştigat 3 milioane de dolari, susţine Vîntu, care se consideră mai degrabă păgubit de FNI. “Dacă investeam în bancă”, spunea Vîntu, cele “15 milioane de dolari investite în FNI”, “aş fi câştigat 6,8 milioane, aşa am câştigat doar 3 milioane”. Apoi, a întârit spusele: “Nu eu o spun, documentele o spun”. 

Divorţul 

După 14 ani de căsătorie, din care a rezultat şi un copil, soţii Vântu, Angelica şi Sorin, decid să divorţeze în 2001. Fosta soţie ceruse jumătate din averea soţului, estimată neoficial la o sumă de aproximativ 50 de milioane de euro. Aceasta spunea că soţul ei avea 136 de case şi apartamente.La momentul divorţului, SOV pusese la Judecătorie o listă cu bunurile comune ale familiei, printre care era trecute în jur de 25 de societăţi comerciale. În cele din urmă, soția a fost de acord să primească o casă, să primească custodia copilului şi o pensie alimentară lunară de 2.000 de dolari.

În ciuda divorţului, afacerile lui SOV prosperau. În anii 2002 şi 2003, SOV era pe locul 5 în topul “Cei mai bogaţi 10 români”, realizat de Capital, cu o avere estimată la 400 – 500 de milioane de dolari. 

Amorul 

În vara lui 2002, Vântu intra din nou în atenţia mass media, după ce suferise un accident grav cu şalupa în Delta Dunării. Ambarcaţiunea “Vifor” s-a ciocnit de o dragă pe canalul Caraorman, la aproximativ 30 de kilometri de Tulcea. SOV şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost transportat de urgenţă cu un elicopter la spital. 
După accident şi divorţ, controversatul afacerist o întâlneşte pe Graţiela Mihaela Giolu, cunoscută publicului drept fata de la contrabas din formaţia Amadeus. Graţiela e cu 30 de ani mai tânără decât Vîntu. 

Caracterizarea 

Îi place să îşi petreacă timpul liber pescuind în Delta Dunării, unde merge în fiecare weekend: „Iubesc Delta. Merg acolo şi pescuiesc din când în când, dar întotdeauna arunc peștii pe care îi prind înapoi în apă”. Apropiaţii îl caracterizează ca fiind un om complex: intuitiv, tenace, dar şi impulsiv, avid de cunoştinţe, acuzat uneori de sindromul Ceauşescu, dornic să ţină în mâini toate deciziile, ambiţios şi încăpăţânat, cu puterea de a reveni asupra hotărârilor luate deja. Cum îl caracterizau jurnaliştii într-un articol apărut în Capital, în 2001? “Tanti Lenuţa, bucătăreasa pe care a adus-o cu el de la Roman, îi găteşte ardei umpluţi. Este servit fără pretenţii. Lângă farfurioara cu smântână stă una cu mămăliguţă.Este îmbrăcat în blugi, cu un pulover de lână. Fireşte, nu poate renunţa la jocul teatral care, de altfel, îl caracterizaează.” Tot acestora le spunea că: “98% din ceea ce am realizat este rezultatul gândirii altora. Restul de 2% este capacitatea mea de a da viaţă viselor oamenilor de lângă mine”. 

MOGUL DE PRESĂ

La patru ani dupa scandalul FNI, in 2004, Sorin Ovidiu Vintu a inceput sa faca achizitii importante in presa, unele fiind asumate public, altele, tinute „in umbra”.  

Daca proprietatea asupra postului de televiziune Realitatea si-a asumat-o in 2005, Vintu nu a recunoscut niciodata ca detine cotidianele „Ziua” si „Gardianul”. Cele doua publicatii au fost cumparate de la Sorin Rosca Stanescu si Dinu Patriciu, si respectiv familia senatorului PSD Aristide Roibu, prin doua companii off-shore, detinute prin intermediari de „Parintele FNI”. 

La nici un an distanta, afaceristul a vandut cele doua cotidiane catre Petromservice, companie infiintata de sindicalistii din Petrom, dar controlata de Vintu tot printr-un off-shore.

Tot în primavara lui 2006 a fost anuntata public cea mai spectaculoasa miscare a anului de pe piata media: Sorin Ovidiu Vintu prelua Grupul Catavencu, care aduna publicatii serioase si respectate: „Cotidianul”, „Academia Catavencu”, „Idei in dialog”, „Bucataria pentru toti”, „Aventuri la pescuit”, „24FUN” sau „Tabu”. 

Trustul de presa nou format, Realitatea-Catavencu, a facut si alte miscari interesante. A lansat televiziunea de nisa The Money Channel, a preluat Romantica TV, a deschis Agentia de presa NewsIn sau a lansat cotidianul economic „Business Standard” si revista „Money Express”.

CAZUL REALITATEA TV și începutul sfârșitului

Din 2004 până în 2011, televiziunea de stiri apartine in majoritate lui Sorin Ovidiu Vintu, care avea 54,9 % din Realitatea Media SA, societatea care detine licenta TV. Dupa modificarea actului constitutiv al firmei si transformarea acesteia in societate pe actiuni, Federatia sindicalistilor din Petrom detine un pachet de 25% din actiuni. 

La rândul lor, Global Video Media SRL si Petromservice SA stapanesc fiecare cate 10 %. Restul de 0,003% din actiuni sunt impartite frateste de Liviu Luca, Gheorghe Toroipan si Eugen Luha. Pe de alta parte, Petromservice a ajuns sa controleze si Global Video Media. De aici vor începe problemele sale.

Rămas fără bani, SOV îi încredințează managementul Realității TV lui Sebastian Ghiță. Numai că cei doi ajung să nu se mai înțeleagă, iar în 2010 are loc prima arestare a lui SOV, ca urmare a unei plângeri făcută de Sebastian Ghiță.

Potrivit referatului întocmit de procurori privind propunerea arestării preventive a lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru acuzaţia de şantaj se confirmă că în acest caz a fost vorba de un flagrant în care Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV, îi dă lui Cezar Ilie Ion, complice cu Vîntu în acest caz, 150 de mii de euro pentru ca SOV să renunţe la rezilierea contractului de management a Realităţii TV.

În continuare vă prezentăm o mostră de “lecţie de viaţă” oferită de Sorin Ovidiu Vîntu lui Sebastian Ghiţă, convorbire interceptată de procurori şi aflată în referatul privind propunerea de arestare.

Ultima discuţie interceptată (este vorba despre una ambientală) de procurori redă o discuţie între Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă purtată cu puţin timp înaintea reţinerii patronului Realitatea Media. 

„S. O. VÎNTU: Ca să ştii. Iniţial, pe cuvântul meu că am vrut să-ţi administrez lecţia maximă, ca să termin şi să dau o lecţie tuturor.
S. G: Să mă îngropaţi?
S. O. VÎNTU: Bă, puştiule, la mine aşa ceva nu înseamnă teritoriu interzis, la mine face parte din arsenalul de lucru când sunt supărat sau când am un interes mare de apărat. Eu nu glumesc cu asta … 
S. O. VÎNTU: Eu nu transmit mesaje la maniera că băi, băieţi, vă rog frumos. Am spus: Ce-a promis G. că vă livrează, vă livrez, staţi liniştiţi, nu-l mai încurajaţi în prostie. Ăsta e mesajul pe care l-am trimis. Ce-a promis G. că vi se livrează, vi se va livra, nu îl împingeţi la prostii. Ăsta e tipul de mesaj, nu  te-am umilit nici acolo. Şi de aia am ales altă strategie, să te împing în interiorul legii. N-am, tati, n-am venit aici cu…, stai liniştit, că eu nu fac de-astea. Ţi-am spus că te-am graţiat. Am decis să aplic altă strategie, să te împing în interiorul legii, pe lege, unde sugi p…, pentru că ai fost atât de imprudent încât nu ţi-ai luat nicio măsură de precauţie, crezând, bazându-te pe chestii de-astea de golan. Nu ţi-ai luat niciun fel de precauţie. Şi am decis, domnule, dacă acum e atât de vulnerabil şi pot să-l fac pe băiat să devină doar casier plătitor, a întârziat 6 zile, a pierdut 10 milioane. De ce p… mea să mă apuc să-i fac eu, îl împing în lege şi îl f… de nu se vede. Deci, acum eşti în interiorul legii, S., unde eşti vulnerabil 100%. S., îţi jur pe copiii mei, este ultima discuţie serioasă pe care o mai port cu tine şi fără să mă ascund în vreun fel, fără vreun interes, pentru că ţi-o spun deschis, sunt călare pe situaţie, sunt călare pe tine şi cred că ţi-ai dat seama de lucrul ăsta. În faţa altora, spune ce vrei. Sunt călare pe tine, că, dacă am strâns puţin din pinteni ţi-ai dat duhul. Te ridiculizez în tot târgul, te fac de c…, vei deveni un personaj penibil, eu ştiu să fac mişto şi cu intrări în presă. Ştiu să te fac de c…, îţi izolez toţi partenerii de afaceri. În timpul unui scandal, tu n-ai de unde să ştii, fug toţi ca potârnichile. De-aia am venit acolo, ca să fie scandal, că, dacă nu veneam acolo nu prea era scandal. Venirea mea acolo…, tu vroiai scandal, nu, eu vroiam scandal. Te-am lăsat pe tine şi tu să-l faci, să-ţi arăt cum se joacă cu adevărat cu creierul, nu cu hormonii. Deci, în timpul unui scandal, toţi cei care te-au susţinut se dau deoparte, chiar dacă se bat cu pumnii în piept, fratele nostru, sau G., sau S., că e aia, aia sau au alte interese, se vor da deoparte… Pe ei îi doare în p…, că ai dreptate, că n-ai dreptate, că am eu, îi doare fix în p… Îi interesează să profite fără să fie atinşi de c… Or, când a apărut, am dat drumul la ventilator şi am început să arunc stropi de c… acolo, s-a făcut linişte. Întotdeauna am avut grijă să am un şir de contacte, din când în când mai scot câte un şeptar. Primul lucru care se face când începe un război, se dă atacul la resurse. Eu asta te învăţ. Identifici resursele duşmanului tău şi începi să-i anulezi resursele. Rămâi fără contracte, nu mai împingi bani, ai ieşit din business, până la sfârşitul anului eşti falit. Dar falit, falit. … „

„S. O. VÎNTU: Şi-ţi spun: e opţiunea 1 – îţi dau banii şi ai plecat, e opţiunea 2 – denunţ eu contractul şi ne judecăm, opţiunea 3 – ne înţelegem şi, dacă nu te ţii de cuvânt, îţi dau cu p… în gură. Nu în braţe, în gură.
S.G.: Hai să discutăm opţiunea 3. Alealalte două sunt nişte chestii de nediscutat, adică cine o face, o face.
S. O. VÎNTU: Deci nu mai e loc să te joci.
S.G.: N-a fost loc niciodată.”

„…S. O. VÎNTU: Încă o chestie, stop. Să nu te bazezi nicio clipă şi să nu-ţi doreşti ca eu în două luni să fiu arestat. De ce? În ziua în care sunt arestat, ţi se reziliază ţie contractul de management şi ai zburat de acolo cu fulgi cu tot.
S.G.: Da.
S. O. VÎNTU: Deci roagă-te de sănătatea mea, cum mă rog şi eu de a ta.
S.G.: Am înţeles. Mi-aţi dat o temă.” 
….S.G.: Da, nu am nicio problemă.
S. O. VÎNTU: Ţi-o respect puştiule, eu nu-mi bat joc de banii oamenilor, nu fur banii oamenilor, nu-mi bat joc de ei, e dreptul tău, banii tăi. Deci ţi-am dat, iubitul meu prieten, tot ce nici măcar nu ţi-ai dorit, inclusiv CA-ul. Mai mult decât atât, iubitule, n-am ce să-ţi  mai dau. Dacă mă mai f… la cap cu stări de nesiguranţă, băi, termină-te dracului, că nu vreau să-ţi fac ceva. Mie îmi convine ca cineva să nu doarmă noaptea de grija salariilor.
S.G.: Da.
S. O. VÎNTU: Păi şi atunci de ce? Băi, băiatule, tu crezi că mă f… în propriul c… cu propria p…. ?
S.G.: Nu, dar….
S. O. VÎNTU: Eu am reacţionat doar când am avut senzaţia că vrei să iei ce nu-i alt tău, atât.
S.G.: N-am ce să iau şi am mai zis-o încă o dată, de-aia a fost o senzaţie….
S. O. VÎNTU: Copilu’, a fost singura dată când am reacţionat, cu duritate, într-adevăr, că sunt un tip dur, nu sunt dus la biserică, dar am reacţionat doar în momentul în care m-am simţit ameninţat, în rest mi-am văzut de ale mele.
S.G.: A. rezolvă problema cu Ion şi suntem clean.
…. S.O.VÎNTU: Ai vreo nemulţumire, aveţi vreo tensiune, ieşiţi de-acolo în faţa blocului şi certaţi-vă cât vreţi. 
S.G.: O singură dată am zis eu faţă de E. de o sută cinci…, dar n-am zis…..  
S.O.VÎNTU: Copilu’ nu mai băgaţi tensiune între oameni! 
…. S.O.VÎNTU: Bun, îţi mai dau nişte…, îţi spun acum nişte chestii în afara….
S.G.: Da. 
S.O.VÎNTU: Tu ai intrat într-un joc, ale cărui reguli nu le ştii. Ai intrat între…, ca un naiv, că eşti încă un naiv, eşti prea mic, ai intrat între două grupări uriaşe. 
S.G.: Adică?!
………S.O.VÎNTU: Vezi-ţi doar de business!
S.G.: Păi, nu m-am băgat. 
S.O.VÎNTU: Că-ţi rupem gâtul ori gruparea mea, ori gruparea  lui C. îţi rupem gâtul dacă ne-ncurci, dacă vom considera că ne-aduce un avantaj strategic în războiul nostru, ca la….. …….. Prietenul meu, puştiule, ţi-am spus că vreau să te cresc. Nu mai am această intenţie după întâmplările din ultima vreme, dar măcar un sfat dezinteresat îţi dau. Nu te băga într-un război care nu îţi aparţine. Nu ştii, habar n-ai despre ce e vorba, cine e în chestia asta, care sunt regulile unui joc de genul ăsta. Nu le ştii. Ai să ai nevoie de un 20 de ani să le înveţi.    
S.G.: Mai învăţ. 
S.O.VÎNTU: Nu, asta nu se învaţă în două zile, în două luni, în doi ani. 
S.G.: Mai învăţ. 
S.O.VÎNTU: Nu se învaţă în timp scurt. După ce ai să ai tot corpul brăzdat de cicatrici, cu răni sângerânde pe tine, după aia o să înţelegi şi tu cum se joacă un joc  d-ăsta. E fără mamă, fără tată şi fără prizonieri. 
…………S.O.VÎNTU: R, din moment ce am stabilit cu tine şi l-am pus pe Ion ca păstrător al acestei înţelegeri acolo, R. a ieşit din preocupările mele. Cât ar fi, eu nu am miză acum. Iar când va fi miză, când vor începe marile negocieri, ţi-am spus, ne întâlnim…
……S.O.VÎNTU: Nu numai că ştiu, dar diferenţa o plătesc eu, alea trei luni de zile diferenţa o  plătesc eu, nu numai că ştiu, mă şi costă.
S.G.: Peste o sută cincizeci? Mă rog, e o exagerare.
S.O.VÎNTU: Bine.”.

În acest dosar, în 2012 SOV a primit un an de închisoare cu executare.

Scriitorul 

După arestarea din 2010, Mircea Dinescu a sărit în apărarea lui Sorin Ovidiu Vîntu. Relaţia dintre cei doi este una mai complicată, legată de ziarul “Gândul”. Creat de ziarişti demisionari de la “Adevărul”, în frunte cu Cristian Tudor Popescu, “Gândul” a fost pus pe picioare cu un milion de euro de la Mircea Dinescu. S-a zvonit că banii aceştia ar fi provenit de la Vîntu, dar nimic nu a fost confirmat. Cert este că, în 2010, Dinescu era şocat de drama prin care trece Sorin Ovidiu Vîntu, reţinut 29 de zile pentru “favorizarea infractorului” Nicolae Popa. 

Atunci, Dinescu ţinea să stabilească statutul cultural al lui SOV şi a spus că acesta e un soi de intelectual. Jurnaliştii de la Kamikaze (săptămânal de umor fondat anul trecut, de un grup de jurnalişti care au demisionat de la Academia Caţavencu, publicaţie care a fost controlată de SOV prin Realitatea Media) au aflat câte ceva despre trecutul literar al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Potrivit acestora, Vîntu, absolvent al liceului “Roman-Vodă” din Roman, era şi este prieten cu fiul profesorului de română din liceu, iar cei doi scriau poezii, pasiune pe care SOV şi-a dezvoltat-o până la începutul anilor ’80, când a fost arestat pentru delapidare. 

SOV a scris chiar şi o nuvelă, scria Kamikaze, dar nu a adus nici o dovadă în acets sens, contribuind la mitologia personajului.. S-a întâmplat la scurt timp după ce a cunoscut-o pe Angelica – femeia care avea să-i devină soţie şi apoi fostă soţie (cei doi s-au căsătorit, apoi au divorţat). Nuvela a fost o răzbunarea împotriva unei chelneriţe de la o pizzerie din Roman (în Roman, a existat o pizzerie deschisă în comunism), care i-ar fi servit cam cu sictir pe Sorin şi Angelica. 

Dinescu, în luare de poziţie faţă de arestarea “comandată politic” a lui Vîntu, a spus că Vîntu “a scris poezii” şi “are o bibliotecă impresionantă”. 

Tag-uri:
sov, realitatea tv, roman, gelsor, fni, ioana vlas, mugur isarescu, sebastian ghita, securitate, catavencu, asasin, dinescu, gardianul, ziua, sorin rosca stanescu, sorin ovidiu vantu, vantu, sovghita, ghita vantu, sebi ghita, vantu ghita, ghita vantu scandal

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/Combo_Vintu-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/Combo_Vintu-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Dan Dumitriu | duminică, 31 iulie 2016 | 4 Comentarii | 1694 Vizualizari Sorin Ovidiu Vântu şi Sebastian Ghiţă Continuăm descrierea...

Preluat de la EVZ