loading…

Papa Francisc a făcut o vizită istorică astăzi la Auschwitz-Birkenau,fostul lagăr de concentrare nazist,unde s-a rugat în tăcere pentru cei mai mult de un milion de oameni care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial. Președintele Congresului Evreiesc Mondial a elogiat vizita suveranului pontif.

Papa Francisc s-a plimbat singur și în tăcere pe pământul fostului lagărul de concentrare și exterminare nazist.

De asemenea, Papa Francisc s-a întâlnit cu supraviețuitori înaintați în vârstă ai lagărului de concentrare, sărutându-i pe obraji și vorbindu-le blajin. Suvernul Pontif se afla în cea de-a treia zi a unei vizite oficiale în Polonia, ce marchează 1,050 de ani de la creștinarea polonezilor. Vizita va dura cinci zile.

Francisc a devenit cel de-al treilea suveran pontif care a pășit dincolo de porțile principale de la Auschwitz, pe sub descrierea infamă “Arbeit Macht Frei” (“Munca te eliberează”).

Dar spre deosebire de predecesorii săi germani și polonezi, acesta nu a vorbit despre ororile care s-au petrecut acolo.

Suveranul pontif s-a oprit să se roage și în celula subterană din Auschwitz a Sfântului Maximilian Kolbe, un călugăr polonez catolic care a fost sanctificat după ce și-a sacrificat viața pentru a o salva pe a unui seamăn. Papa Francisc a îngenuncheat în celula subterană unde nu pătrundea decât puțină lumină de la o fereastă mică, informează AP, citat de BBC.

Președintele Congresului Evreiesc Mondial Ronald S. Lauder salută vizita suveranului pontif la Auschwitz-Birkenau, precizând că “este un puternic semnal” împotriva urii. De asemenea, Ronald S. Lauder îl numește pe suveranul Bisericii Catolice “unul dintre aliații cei mai importanți în lupta împotriva antisemitismului și a fanatismului religios”, relatează worldjewishcongress.org.

Președintele Congresului Evreiesc Mondial a făcut o declarație vineri, chiar pe pământul fostului lagăr de concentrare al naziștilor: “Salutăm vizita papală. Deși aici nu sunt pietre de mormânt, este cel mai mare cimitir evreiesc din lume”.

“Este unul dintre cele mai înfricoșătoare locuri de pe planetă și înțelegem de ce Papa Francis a ales să nu rostească un discurs în timpul vizitei, ci a ales să efectueze o slujbă privată împreună cu 1,000 de supraviețuitori și reprezentanți din întreaga lume, întru comemorarea celor 1,1 milioane de bărbați, femei și copii care au fost uciși la Auschwitz”, a declarat Ronald S. Lauder.

Președintele Congresului Evreiesc Mondial a reamintit celor prezenți că Auschwitz este locul nodal ce reamintește “consecințele Răului care este lăsat să se propage în lume”.

“Papa Francisc este un prieten de seamă al poporului evreiesc, este un om care are dragoste de alți oameni. Niciodată în 2,000 de ani relațiile dintre catolici și evrei n-au fost mai strânse”, a mai afirmat Ronald S. Lauder.

Referindu-se la moartea preotului francez Jacques Hamel în atacul terorist, precum și la alte atentate ce s-au petrecut în lume, Lauder a declarat: “Acest atac brutal într-o biserică, împotriva unui preot în vârstă, a fost un șoc pentru întreaga lume. Într-o lume divizată de rău, teroare și haos, trebuie să fim uniți. Trebuie să ne apărăm unii pe alții și să avem grijă unii de alții, fie că vorbim comunități religioase sau țări. Terorismul, fanatismul și intoleranța nu vor fi eradicate dacă nu ne unim pentru a lupta împotriva acestor fenomene”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/papa-francisc-vizita-istorica-la-auschwitz-26538.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/papa-francisc-vizita-istorica-la-auschwitz-26538-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv