loading…

Două sute de localnici dintr-un sat doljean folosesc apă nepotabilă și, chiar dacă știu că nu este sănătoasă, ei sunt mulțumiți că este apă „și așa”. În județul Dolj, apa din 32 de localități conține amoniu, nitriți și cloruri peste limită, substanțe ce pot fi periculoase pentru sănătate.

Consumul de apă cu nivel ridicat de nitrați poate îngreuna transportul oxigenului prin sânge, duce la anoxie, care se manifestă prin cianoză, asfixie și poate ajunge până la deces.

În 32 de localități din județul Dolj, care au sisteme de alimentare cu apă, apa nu este potabilă, conținând amoniu, nitriți și cloruri peste limita maximă admisă, substanțe ce pot fi periculoase pentru sănătate, mai ales în cazul celor mici. Între acestea, se numără și comuna Teasc, aflată la doar 20 de kilometri de Craiova.

În Secui, sat component al comunei, oamenii sunt racordați la rețeaua de alimentare a Companiei de Apă Oltenia și nu au probleme.

Săteancă despre apă: Știm că nu este bună de băut, dar prinde bine

La doar șase kilometri însă, în statul Teasc, apa din rețea conține amoniu peste limita maximă admisă. Aici, Primăria a înființat în urmă cu circa opt ani o stație de pompare a apei. Încă de când a fost dată în folosință, rezultatele analizei apei au fost neconforme. Cu toate acestea, peste 200 de săteni, cam o treime din gospodării, s-au racordat la rețea.

“Știm că nu este bună de băut. Dar este bine că avem și așa. Folosim apa din rețea la baie, la spălat rufe. Și mai spală băiatul mașina. Pentru băut și gătit, folosesc apă filtrată. A cumpărat băiatul meu un filtru special și l-a montat la bucătărie,” spune Gina Chiru, o doljeancă din Teasc.

Unii dintre sătenii care nu au apă potabilă în rețea o folosesc pe cea din fântânile din curte. Alții cumpără sau aduc de la Craiova, de la cișmele, de câte ori au drum la oraș.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/dolj-200-de-localnici-dintr-un-sat-folosesc-apa-nepotabila-multumiti-ca-este-apa-si-asa-26509.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/dolj-200-de-localnici-dintr-un-sat-folosesc-apa-nepotabila-multumiti-ca-este-apa-si-asa-26509-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv