loading…

Publicațiile franceze prestigioase, dar și o televiziune de știri au ales să nu mai publice fotografiile teoriștilor ce comit atacuri teroriste în Franța, pentru a estompa imaginea de eroi a jihadiștilor, decizia jurnaliștilor iscând o polemică aprigă, relatează presa franceză.

Prestigioasele ziare Le Monde șii La Croix, televiziunile BFMTV și France 24, radiourile Europe 1 și RFI au decis să nu mai publice fotografiile teoriștilor care comit atentate în Franța, după ultimul atac terorist din biserica St Etienne-du-Rouvray din Franța, în care preotul Jacques Hamel, în vârstă de 84 de ani, a fost ucis. Atacatorii l-au forțat să îngenucheze în timp ce înregistrau cum îl omoară.

După războiul declarat Franței de rețeaua teroristă ISIS, publicațiile franceze refuză să publice fotografii cu teroriștii, pentru a evista transformarea acestora în eroi.

Într-un articol denumit “Cum rezistăm strategiilor urii”, jurnalistul Jérôme Fenoglio, editor șef la Le Monde, își motivează astfel alegerea a de refuza să facă publice imaginile teroriștilor: “După cum în trecut am refuzat să mai publicăm extrase din mesaje de revendicare pentru atacuri, sau documente de propangandă, (…) evităm acum glorificarea postumă a teroriștilor”.

Televiziunea BFMTV transmite același mesaj, într-un articol în care își justifică alegerea de a nu mai publica fotografiile teoriștilor, aducând argumentul că o astfel de decizie poate să curme o campanie de recrutare ISIS. Totuși, BFMTV anunță că va publica imagini cu teroriștii pe care autoritățile îi caută, pentru ca întreaga lume, inclusiv telespectatorii să poate sprijini poliția în căutarea teroriștilor.

Această decizie a publicațiilor franceze a fost criticată atât de unii cititori, cât și de analiști ai fenomenului islamismului radical și fundamentalist. Unii dintre cititorii Le Monde care au comentat decizia publicațiilor franceze, afirmând că salută această hotărâre, pentru că se pun de acord cu nevoia de a nu “eroiza” teroriștii.

Într-un interviu pentru l’Express, Wassim Nasr, jurnalist de la France 24 și autor al cărții “Etat islamique, le fait accompli”, a spus: “Există riscul alimentării unor teorii ale compîlotului. O teorie a conspirației s-a iscat în ziua ce a urmat atacului de la Nisa. Extrema dreaptă franceză a emis declarația că autoritățile încearcă să ascundă faptul că teroriștii sunt arabi.”

Întrebat de l’Express dacă revelarea în presă a numelor teroriștilor ar însemna contribuția la conturarea unei imagini de “celebritate” pentru respectivul atacator, Wassim Nasr a răspuns: “Deloc, jihadiștii nu citesc presa mainstream, nu se uită la canalele noastre de televiziune (…) ne consideră medii de propagandă contra-ISIS, bineînțeles.”

De asemenea, specialistul în radicalismul islamic David Thomson spune, într-un interviu acordat publicației Liberation că “procesul de glorificare și eroizarea teroristului se face în mediile lor de propagandă, în presa lor, în “jihadosferă”, ei au propriile lor agenții de presă și site-uri, nu au nevoie de publicațiile de masă”. David Thomson punctează, de asemenea, că rolul jurnaliștilor este de a informa publicul și că publicațiile franceze ar trebui să se supună acestor norme deontologice legitime.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/ziare-de-prestigiu-decid-sa-nu-mai-publice-fotografiile-teroristilor-26481.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/ziare-de-prestigiu-decid-sa-nu-mai-publice-fotografiile-teroristilor-26481-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv