loading…

Mii de pești morți au fost observați, astăzi, pe râul Șieu din Bistrița-Năsăud de către localnicii aflați la muncă pe câmp, mirosul devenind insuportabil în apropierea apei, iar Garda de Mediu a început o anchetă în acest caz.

Pescarii și localnicii care s-au aflat, astăzi, în aproprierea râului Șieu, au văzut cum mii de pești morți sunt aduși la mal de ape și au sesizat asociațiile de pescari din județ, dar și Garda de Mediu, scrie Mediafax.

“Am venit la pescuit și am găsit râul alb, plin de pești morți, iar mirosul este insuportabil. Paguba este foarte, foarte mare. Sunt mii de pești morți”, a declarat un pescar.

Reprezentanții asociaților de pescuit din județ au mers și ei în zona comunei Șintereag pentru a evalua situația. Ei spun că unda de poluare are câțiva kilometri și că, din cauza ei, au murit jumătate din peștii din râul Șieu.

“Am primit o sesizare de la un număr mare de pescari, care m-au informat că pe râul Șieu situația este dezastruoasă, este o poluare masivă. Este pur și simplu o deversare, fie ea accidentală sau intenționată, iar râul Șieu este la ora actuală în proporție de 50 la sută mort din punct de vedere piscicol, din punct de vedere al faunei și peisagistic, al vietăților care tăiesc în această apă, apă care în 1957 era cel mai popular râu cu scobar din Europa. O să facem toate demersurile pentru a afla cine este poluatorul. Este vorba despre cel puțin o tonă de pește mort”, a declarat președintele Asociației Pescar Sportiv Bistrița-Năsăud, Marius Rus.

La rândul său, comisarul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Gabriel Petraș, a anunțat că se află pe teren pentru a stabili împrejurările în care a avut loc accidentul ecologic, valoarea pagubelor și vinovații.

“Cea mai mare mortalitate piscicolă e pe râul Șieu la pod, la Șintereag, unde e punctul hidro, dar sunt mai multe puncte unde peștii pot fi observați plutind. Peștii sunt morți de zilele trecute, acum au ajuns la suprafață și plutesc. În continuare, noi căutăm cauza poluării. Așteptăm rezultatele analizelor fiindcă nu putem exclude nici depozitul ecologic ca posibil poluator”, a afirmat comisarul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Gabriel Petraș.

Ancheta comisarilor de la Garda de Mediu a început de la depozitul ecologic de la Tărpiu, care a fost amendat în urmă cu trei săptămâni după ce s-a spart o supapă pneumatică și au fost deversate accidental ape uzate pe un afluent al râului Șieu, însă joi după-amiază nu au fost găsite alte urme de poluare.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/mii-de-pesti-moti-pe-raul-sieu-din-cauza-unei-poluari-26495.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/mii-de-pesti-moti-pe-raul-sieu-din-cauza-unei-poluari-26495-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv