Autor:
Nadina Zisu
| joi, 28 iulie 2016 | 3 Comentarii
| 569 Vizualizari

Judecătoul Cristi Danileţ a vorbit despre arhiva SIPA

Magistratul Cristi Danileţ a explicat în cadrul emisiunii “Evenimentul Zilei”, difuzată la B1 TV, ce fel de informaţii ascunde fostul serviciu secret SIPA care urmărea magistraţii. Danileţ a făcut o serie de declaraţii cu privire la popunerea Ministrului Justiţiei, Raluca Prună de a se desecretiza arhivele SIPA. Magistratul a făcut parte din comisia care a închis SIPA şi a avut acces la informaţii secrete despre acest serviciu.


CITEŞTE ŞI: Anunțul Ralucăi Prună i-a băgat în ALERTĂ pe magistrați. Redeschiderea arhivei SIPA dă fiori ofiţerilor în robă din Justiţie

Printre informaţiile compromiţătoare în legătură cu magistraţii, în arhiva SIPA s-ar putea găsi şi unele indicii cu privire la apartenenţa sau apropierea unora de zona serviciilor secrete. Comisia care va redeschide cutia cu secretele murdare din Justiţie trebuie să decidă şi soarta magistraţilor acoperiţi. CITIŢI DETALII AICI.


Cât de murdare sunt secretele din aceste dosare?

În arhiva SIPA sunt două categorii de informaţii: pe de o parte, sunt cele adunate legal de către ofiţerii şi subofiţerii SIPA, adică informaţii în legătură cu suspiciuni de corupţie la adresa unor funcţionari din administraţia penitenciarelor, cu privire la magistraţi, cu privire la poliţişti.

De asemenea, sunt şi informaţii care privesc viaţa privată a acestora

Dacă în privinţa primelor informaţii, eu nu am niciun dubiu că acestea au fost valorificate, în sensul că au fost trimise către Parchetul General pentru a se demara cercetările în vederea probării sau nu a infracţiunilor de corupţie, pentru celelalte aspecte de viaţă privată, opinia mea personală este că aceste informaţii nu ar trebui să fie accesibile publicului larg.

Practic acolo sunt bârfe, zvonuri adunate de pe holurile instanţelor, sau este vorba chiar de supravegheri nelegale, cu privire la magistraţi şi nu numai, cu prvire la avocaţi, jurnalişti, poliţişti şi nu cred că cineva ar vrea să-şi vadă expusă viaţa privată în public.

Cu ce scop a adunat SIPA aceste informaţii?

Pentru şantaj. Să ne amintim că este vorba despre o perioadă în care Ministrul Justiţiei a fost acela care recomanda sau propunea funcţiile de conducere de judecător sau procuror şi nu ma îndoiesc că acest tip de informaţii a fost folosit pentru a se da recomandări pozitive sau negative cu privire la magistraţii care urmau să ocupe anumite funcţii cheie din sistem.

Acesta era rolul SIPA, de a aduna informaţii despre corectitudinea sau slăbiciunea unor magistraţi. Înainte de reforma din 2005, Ministrul Justiţiei era cel care propunea numirea judecătorilor in funcţii de preşedinţi şi numea toţi procurorii şefi din România. Este firesc ca atunci când numeşti o persoană într-o funcie, să te interesezi de ea, însă exista acest mijloc pervers şi nelegal de a aduna informaţii despre viaţa privată prin intermediul SIPA. Niciodată nimeni nu a răspuns pentru aceste abuzuri.

A mai existat sau mai există un asemenea serviciu în altă ţară civilizată?

Serviciu în subordinea justiţei, serviciu militarizat care nu a răspuns niciodată în faţa Parlamentului, nu există în niciun stat occidental, cel puţin. Comisia Europeană ne-a şi impus să desfiinţăm acest serviciu, care nu îşi avea nicio justificare.

Iniţial a fost înfiinţat cu scopul de a se aduna informaţii despre corupţie de la funcţionarii din penitenciar, însă în timp s-au extins puterile acestui serviciu cu privire la persoane din afara sistemului penitenciar.

Credeţi că am putea găsi în arhiva SIPA informaţii care să pună într-o lumină cu totul nouă cazul procurorului Panait, de exemplu?

Nu ştiu ce să vă spun. Nu cred că au rămas urme ale folosirii acelor docuimente împotriva unor magistraţi sau urme ale acestor folosiri. Cred că ne facem prea multe speranţe de la această arhivă. Şi nu ştiu cât de publică va fi de fapt.

Câţi dintre ofiţerii SIPA au fost transferaţi la alte servicii de informaţii? Sunt aceştia în magistratură?

Angajaţii SIPA erau în jur de 200, din cele 10 servicii teritoriale la momentul desfiinţării acestui serviciu. Ştiu pentru că am făcut parte din comisia de desfiinţare a SIPA. Au fost toţi concediaţi, cu excepţia a doi sau trei specialişti în IT, care au rămas pentru o perioadă de timp în subordinea ANP-ului. În rest, ceilalţi îndeplineau condiţii pentru pensionare. Niciunul nu a intrat în magistratură după desfiinţarea SIPA.

Din ce structuri proveneau ofiţerii de informaţii din acest serviciu, din armată sau din fosta securitate?

Şi din armată şi din fosta securitate. Practic SIPA a adunat ofiţeri din cadrul altor servicii de-a lungul anilor. Dacă au existat informatori, listele nu au fost niciodată date publicităţii. Iar dacă au fost informatori în rândul magistraţilor, este posibil ca aceştia să mai ocupe şi astăzi funcţii în acest domeniu.

Tag-uri:
cristi danilet, evenimentul zilei, arhiva sipa, ministerul justitiei, raluca pruna, desecretizarea SIPA, danilet despre sipa, comisia europeana, justitie, sipa, dosare sipa, decizie dosare sipa, cristi danilet evz, evz exclusiv, exclusiv evz, magistrati, magistrati dosare, dosare sipa magistrati

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/evztv-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/evztv-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Nadina Zisu | joi, 28 iulie 2016 | 3 Comentarii | 569 Vizualizari Judecătoul Cristi Danileţ a vorbit despre arhiva SIPA ...

Preluat de la EVZ