Autor:
Simona Stupar
| joi, 28 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 72 Vizualizari

Can Dundar, redactor-șef al cotidianului Cumhuriyet, a fost condamnat de un tribunal din Istanbul la cinci ani și zece luni de închisoare, în luna mai, pentru că a dezvăluit secrete de stat „despre arme furnizate Siriei” FOTO: AGERPRES

Autoritățile turce au ordonat arestarea altor 47 de jurnaliști, ieri, în cadrul unei acțiuni extrem de ample de represiune a celor suspectați că l-ar susține pe clericul musulman din SUA, Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că s-ar afla în spatele loviturii de stat.

Luni s-a anunțat o măsură similară în cazul a 42 de jurnaliști, printre care și cunoscuta comentatoare Nazli Ilicak. Jurnaliştii lucrau pentru ziarul Zaman, care avea legături cu predicatorul Gulen, publicaţia fiind preluată încă din martie sub tutela statului turc.

Poliţia a efectuat, ieri, o percheziţie de două ore la locuinţa din centrul Istanbulului a unuia dintre jurnalişti, Sahin Alpay, apoi l-a reţinut pe acesta, scrie agenţia de ştiri Dogan, conform Agerpres.

Printre persoanele căutate de justiţie se află şi un fost redactor şef al Zaman, Abdulhamit Bilici, precum şi doi foşti redactori şefi ai Today’s Zaman, Bulent Kenes şi Sevgi Akarcesme. Farouk Akkan, fost director general al agenției de presă Cihan, care ține și ea de grupul de presă Zaman, este vizat și el de un mandat de arestare.

Mărturii privind tortura

Ministrul de Interne, Efkan Ala, a declarat că mai mult de 15.000 de oameni, printre care 10.000 de soldați, au fost reținuți până acum, acuzați că au avut legături cu tentativa de puci, din 15-16 iulie. Dintre aceste persoane, 8.000 au fost deja arestate și așteaptă să fie judecate.

Pe de altă parte, ofițerii capturați au fost violați de polițiști, iar sute de soldați au fost bătuți, unor deținuți li se refuză hrana și apa și nu au acces la avocați mai multe zile, au spus martorii organizației Amnesty International.

Cei care așteaptă să fie judecați sunt, între timp, bătuți și torturați în centre oficiale și neoficiale de reținere din Istanbul și Ankara, au atras atenția mai multe grupuri de apărare a drepturilor omului, citând avocați, doctori și un gardian de pază la unul dintre centrele din Ankara.

Tag-uri:
lovitura de stat, Nazli Ilicak, Agerpres, Sahin Alpay, Today’s Zaman, Bulent Kenes, Sevgi Akarcesme, Farouk Akkan, Efkan Ala

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/08-turcia-agerpres-8850972-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/08-turcia-agerpres-8850972-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEuropa
Autor: Simona Stupar | joi, 28 iulie 2016 | 0 Comentarii | 72 Vizualizari Can Dundar, redactor-șef al cotidianului Cumhuriyet, a fost...

Preluat de la EVZ