Autor:
Ion Cristoiu
| joi, 28 iulie 2016 | 2 Comentarii
| 411 Vizualizari

Ion Cristoiu

În America se desfășoară deja, cu tradiționalele lovituri sub centură, campania pentru prezidențialele din noiembrie 2016.

Pe parcursul acestei campanii, s-a dezbătut și se dezbate una dintre temele preferate ale administrațiilor americane de după încheierea Războiului Rece:

Locul și rolul SUA în Lume. În chip surprinzător, din absența unui candidat care să seducă poporul american, Democrații au lansat împotriva lui Donald Trump acuzația că e omul lui Vladimir Putin.

Dacă n-ar fi expresia disperării ivite din conștiința că Hillary Clinton e mediocră și dacă ai încrucișa-o miciurinist cu bărbatu-său, Bill Clinton, acuzația ar trebui să stîrnească hohote de rîs.

Cum dracu să fie un candidat la Președinția Americii omul unei alte țări decît America? Pentru ca Donald Trump să fie omul unei alte țări ar trebui ca pe planetă să existe, în anul de grație 2016, o țară mai puternică decît SUA.

Cum să existe așa ceva azi, cînd e mai limpede ca oricînd că America e noul Imperiu Universal.

Despre acest nou Imperiu Universal, cel mai mare din toate timpurile, am publicat în ziarul Național din 12 iulie 1997, sub titlul Secolul XXI va fi american? o profeție despre Atotputernicia Americii în secolul XXI.

Ne aflăm în 2016.

Au trecut de atunci 21 de ani. Din secolul XXI au trecut 16 ani.

Are cineva impresia că Secolul XXI e altfel decît american?

Secolul XXI va fi american?

Întrebării din titlu se străduie să-i răspundă jurnalistul francez Paul- Marie de la Gorce de-a lungul cărții sale „Ultimul imperiu”, apărută în 1996, la Editura pariziană „Bernard Grasset”. Autorul pleacă de la un adevăr de care sînt conștienți toți liderii marilor puteri ale globului. Acest sfîrșit de mileniu e dominat de americani. Avînd în vedere însă că nu-i vorba numai de un sfîrșit de mileniu, ci și de împlinirea a 2000 de ani de la anul începutului de creștinism, imperiul american, de care vorbește autorul, poate fi pus în raporturi de simetrie cu imperiul din anul nașterii pruncului sfînt: cel Roman. Spre deosebire însă de politicieni, care, recunoscînd hegemonia americană sau, mă rog, tendințele hegemonice ale SUA, caută a o contracara sau a lăsa impresia că o contracarează, Paul- Marie de la Gorce crede că putem afirma, fără nici un risc, de existența pe Glob, la ora actuală, a unui Imperiu american, deosebit fundamental de toate imperiile care s-au succedat în istoria omenirii. Potrivit jurnalistului francez, pînă la această oră planetară a Americii, imperiile care au marcat destinul mondial au fost obligate să împartă Planeta cu alte imperii. Deși întins pe cinci continente, exemplifică la un moment dat autorul, Imperiul britanic a coexistat cu Imperiul francez, a rivalizat cu Imperiul rus, a înfruntat Imperiul japonez, și de două ori a dus o luptă pe viață și pe moarte cu Imperiul german. În ceea ce privește SUA, „Ultimul imperiu” din perioada de două milenii de creștinism, lucrurile stau net diferit: „«Imperiul» american este singurul pe Planetă, e o hegemonie exclusivă și este pentru prima dată cînd acest fenomen straniu survine în istoria umanității”.

Trecînd în revistă procesul creșterii și descreșterii imperiilor, autorul arată că după al doilea război mondial, pe Pămînt au supraviețuit doar două: Imperiul american și Imperiul sovietic. Evident, după prăbușirea comunismului și destrămarea URSS, Imperiul american a rămas singur. O analiză a mijloacelor prin care America a cucerit lumea, devenind un imperiu singular în istorie prin hegemonia sa absolută, ne evidențiază o gamă de mijloace stînd sub semnul unei șiretenii diabolice. Pe primul loc între aceste mijloace se situează geniala comedie a modestiei. Toate celelalte imperii de pînă la acest sfîrșit de mileniu s-au remarcat prin afișarea ambiției lor de a pune stăpînire pe o bucată cît mai mare din Planetă. Fiecare cucerire a fost trîmbițată în patru colțuri ale lumii. Fiecare cucerire a fost marcată de prezența tălpii soldățești pe teritoriul acaparat în urma unei bătăliei. America n-a făcut această greșeală. Ea nu numai că nu și-a dat pe față ambițiile hegemoniste, dar mai mult, a lăsat în permanență impresia că n-o interesează restul lumii. Paul-Marie de la Gorce sesizează în așa-zisul izolaționism american perdeaua de fum sub protecția căreia America și-a urmărit scopurile Imperiale „tinzînd să reducă tot ceea ce i se opune, să sfărîme orice rezistență întîlnită în cale, să lichideze concurenții care ar putea să-i amenințe puterea sa exclusivă”.

Interesant nu numai pentru marile puteri ale lumii, dar și pentru România, aflată în acest moment la ora bîjbîielilor în materie de politică externă, rămîne ceea ce autorul numește actuala politică americană: „Această politică vizează în mod natural păstrarea hegemoniei exclusive a Statelor Unite, grație dizlocării prelungite a fostei Uniuni Sovietice, îndiguirea noilor centre de putere pe care aliații lor le-ar putea constitui, și prin bătălia împotriva ivirii oricărei alte noi puteri.”

În aceste condiții, întrebarea din titlu poate fi tălmăcită și astfel. Vor reuși Statele Unite să păstreze hegemonia planetară și în perioada următoare, întinsă poate pe parcursul secolului XXI? Analizînd posibilii concurenți ai SUA la titlul de hegemon mondial, autorul se îndoiește că Imperiul american s-ar confrunta cu vreo primejdie reală:

„Nimic, desigur, nu se conturează însă în ce privește amenințarea la adresa exclusivei hegemonii a Statelor Unite pe scena lumii. Dar chiar înainte de a se confirma, mai devreme sau mai tîrziu, verdictul constant al istoricilor – «orice Imperiu va pieri», eternul joc al puterilor, din care Istoria e făcută, va continua. Deci, Istoria va merge mai departe”.

E o ipoteză, firește. O ipoteză însă, de care noi, românii, va trebui să ținem cont, în politica de după post Madrid, dacă vrem să supraviețuim ca națiune.

Tag-uri:
SUA, Donald Trump, Vladimir Putin, Hillary Clinton, Bill Clinton, URSS, Romania, Romania lui Cristoiu, Ion Cristoiu

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/ion-cristoiu-01-465x390-5.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/ion-cristoiu-01-465x390-5-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Autor: Ion Cristoiu | joi, 28 iulie 2016 | 2 Comentarii | 411 Vizualizari Ion Cristoiu În America se desfășoară...

Preluat de la EVZ