Autor:
Ionuţ Mureşan
| joi, 28 iulie 2016 | 3 Comentarii
| 3052 Vizualizari

Printre informaţiile compromiţătoare în legătură cu magistraţii, în arhiva SIPA s-ar putea găsi şi unele indicii cu privire la apartenenţa sau apropierea unora de zona serviciilor secrete. Comisia care va redeschide cutia cu secretele murdare din Justiţie trebuie să decidă şi soarta magistraţilor acoperiţi

Decizia Ministerului Justiţiei de a pune în dezbatere publică Proiectul de hotărâre privind unele măsuri referitoare la arhiva Direcţiei Generale de Protecţie Anticorupţie (DGPA), fostul Serviciu Independent de Protecţie Anticorupţie (SIPA), readuce în prim-plan subiectul ofiţerilor acoperiţi din magistratură.

Arhiva SIPA conţine notele informative ale rețelei de informatori din penitenciare, documente referitoare la persoanele care au avut acces la informații confidențiale, corespondența serviciului cu alte instituții și note care abundă de informații compro- mițătoare pentru magistrați. Printe acestea din urmă s-ar putea regăsi şi unele care oferă indicii cu privire la apartenenţa unor magistraţi la serviciile secrete, chiar dacă angajamentul scris negru pe alb nu se află în dosarele SIPA, ci în arhiva respectivului serviciu secret.

O declaraţie a fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei confirmă că acest scenariu este plauzibil, atunci când aceasta a reacţionat în scandalul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, în care ultimul era acuzat că a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada în care a fost procuror.

Candidat independent la alegerile prezidenţiale din 2014, Monica Macovei declara: „Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofiţer acoperit, sugerez să căutăm şi în arhiva SIPA. Astfel de informaţii, de care colaboratoarea Securităţii Rodica Stănoiu se folosea, probabil, pentru a şantaja magistraţi, erau obţinute, evident, şi din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofiţeri acoperiţi. Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofiţer acoperit, deşi nu îndeplinea condiţiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu”.

Scandalul Băsescu-Ponta

Afirmaţia Monicăi Macovei a fost făcută în contextul în care preşedintele de atunci, Traian Băsescu, l-a acuzat public pe Victor Ponta – care candida la rândul său, din partea PSD – că a fost ofiţer acoperit al SIE . „Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE. A fost ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General”, declara Traian Băsescu în data de 14 octombrie 2014.

Câteva luni mai târziu, Traian Băsescu, din postura de fost preşedinte, a reluat această temă în cadrul unui interviu la B1Tv. „O altă problemă a sistemului este legată de ofițerii acoperiți dintre judecători. Până în 2004, serviciile au considerat că și acei procurori și judecători pot să încalce Constituția, care spun că magistrații nu pot fi ofițeri acoperiți, sunt unii care au fost. Acești oameni de teama faptului că au încălcat Constituția, teama pe care o are și Ponta, că s-a făcut ofițer acoperit când era procuror, acești oameni sunt șantajabili”, declara Traian Băsescu.

Fostul şef de stat a explicat şi de ce este periculos ca un magistrat să fie sau să fi fost ofiţer acoperit. „Asta e o altă problemă, pentru că cel care l-a avut pe acoperitul din justiție poate primi telefon chiar de la ofițerul lui, cazul ăla se poate sau nu se poate?”, se întreba, retoric, fostul şef de stat.

În spaţiul public, subiectul ofiţerilor acoperiţi apare cu recurenţă, ultimul scandal fiind cel legat de afirmaţia unui gereral SRI, Dumitru Dumbravă, care s-a referit la Justiţie drept „câmpul tactic” al SRI. EVZ prezintă acest episod alături de alte două cazuri care au ridicat, la vremea lor, semne de întrebare cu privire la „acoperiţii” din Justiţie.

Justiția, „câmpul tactic” al SRI

În aprilie 2015, şefului Direcţiei Juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, i-a scăpat un „porumbel” în timpul unui amplu interviu, referidu-se la Justiţie ca la „câmpul tactic” al SRI. „Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, declara gereralul Dumbravă

Scandalul magistraţilor „acoperiţi” din Prahova

În data de 24 iunie 2014, un ofiţer al SRI Prahova, Daniel Florea, a formulat un denunţ la DNA în care a reclamat mai multe fapte de corupţie ale unor colegi, inclusiv că o serie de magistraţi de la Curtea de Apel Ploieşti şi Parchetul aferent acestei instanţe ar avea legături cu SRI, unii fiind „sub acoperire”. Relevant este un pasaj din declaraţia dată de Florea la DNA: „Din greşeală, procurorul Negulescu Mircea în loc să-l sune pe Ştefan Titus (n.r. – colonel, şeful sectorului apărarea Constituţiei) m-a sunat pe mine, s-a recomandat cine este şi a început să-mi spună ceea ce trebuia să-i spună ofiţerului de legătură, aspect pe care l-am raportat ierarhic unităţii”.

Soarta ofiţerului SRI Sorin Crivăţ

Un caz care a ţinut prima pagină a ziarelor a fost cel al lui Sorin Crivăţ, fost şef al Corpului de Control al Ministerului Integrării, deferit justiţiei pentru corupţie în 2007. Ajuns în puşcărie, Sorin Crivăţ şi-a dezvăluit calitatea de ofiţer acoperit (căpitan SRI) şi s-a pus pe scris: „Mie mi s-a dat termen să stau în puşcărie, ca să denunţ. Nu ne puteţi băga pe toţi la puşcărie şi să ne faceţi informatori. Nu pot să spun mai mult, am depus un jurămînt. Am gura mare şi mă opun procurorului”. Cu mai puţin de o zi înainte să compară în faţa magistraţilor Curţii de Apel Braşov, unde ar fi putut face mai multe dezvăluiri, Sorin Crivăţ a murit în închisoare, în condiţii încă neelucidate.

Judecătorul Cristi Danileţ, despre „balaurii” din arhiva SIPA

În data de 2 octombrie 2015, judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, a vorbit despre dosarele SIPA întrun interviu acordat lui Robert Turcescu pentru EVZ. Danileţ a fost printre puţinii oameni care au avut acces la arhivă, din poziţia de membru în comisia care a sigilat-o.

„Din cele aproximativ 300 de note informative citite, selectiv, de mine, am constatat că cele mai multe se refereau la comandanţii de penitenciare şi funcţionarii ANP. O parte se refereau la judecători şi procurori: critici ale hotărârilor judecătoreşti, analize ale averii unora, presupuse acte de corupţie, prezentare a relaţiilor personale, inclusiv cele intime sau probleme medicale. (…) SIPA nu avea voie să strângă informaţii despre viaţa privată a magistraţilor, dar nimeni nu a răspuns pentru acest abuz vreodată”, declara Danileţ, întrebat fiind ce „balauri” a găsit în arhiva SIPA.

Judecătorul spunea că membrii comisiei nu au apucat să formuleze propuneri cu privire la arhivă, aceasta rămânând sub sigiliu la ANP.

„Cert este că în decursul celor trei intrări ale noastre în acea încăpere nici un document nu a ieşit şi nu a fost fotocopiat, regimul de acces fiind extrem de riguros. Ce a fost după noi, nu ştiu; am auzit doar de funcţionari din Ministerul Justiţiei intrând acolo la ordinul ministrului Chiuariu, fără a şti obiectul misiunii lor. Regret că informatorii nu au fost dezvăluiţi niciodată, că sumele primite de aceştia nu au fost dezvăluite şi că directorii SIPA nu au fost traşi la răspundere pentru ce au făcut”, a spus Cristi Danileţ.

Judecătorul s-a referit şi la episodul colonelului Dumitru Dumbravă, în care acesta s-a referit la Justiţie ca fiind „câmpul tactic” al SRI.

„Am analizat de două ori în plenul CSM declaraţiile generalului SRI cu privire la justiţia aflată în câmpul tactic al serviciului special. Şi de fiecare dată am ajuns la aceleaşi concluzii: SRI nu are atribuţii în legătură cu deciziile privind soluţionarea dosarelor şi nu există nicio sesizare sau dovadă că şiar fi depăşit atribuţiile. SRI se preocupă în mod legal de strângerea informaţiilor cu privire la corupţia judiciară, după care le înaintează procurorilor DNA. Este ruşinos, dar e o realitate: corupţia este prezentă în instanţe şi parchete”, a mai arătat judecătorul.

Tag-uri:
sipa, ministerul justitiei, DGPA, Serviciu Independent de Protecţie Anticorupţie, Monica Macovei, Traian Băsescu, Victor Ponta, sie, Rodica Stănoiu, b1tv, sri, Daniel Florea, SRI Prahova, Curtea de Apel Ploieşti, Sorin Crivăţ, Cristi Danileţ, csm, Robert Turcescu, evz, ANP, Dumitru Dumbravă

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/clipboard02_128-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/clipboard02_128-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEvenimente
Autor: Ionuţ Mureşan | joi, 28 iulie 2016 | 3 Comentarii | 3052 Vizualizari Printre informaţiile compromiţătoare în legătură cu magistraţii,...

Preluat de la EVZ