Autor:
Mircea Marian
| miercuri, 27 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 96 Vizualizari

Mugur Isărescu

Într-o postare pe blog, Ion Cristoiu susţine că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu “falsifică istoria”, ignorând rolul lui Ion Antonescu în salvarea tezaurului României.

Cristoiu începe amintind că, la 26 iulie, Isărescu a inaugurat, la Tismana, Muzeul Tezaurului BNR.

“Mareşalul Antonescu a cerut BNR propuneri de punere la adăpost a Tezaurului. S-au vehiculat multe scenarii. Inclusiv cel al scufundării în Dunăre. S-a ajuns pînă la urmă la decizia transportării şi adăpostirii la Mînăstirea Tismana. În consecinţă, între 11-22 iulie 1944 au fost transportate la Mănăstirea Tismana şi adăpostite într-o pivniţă 4086 de casete cu 215 tone de aur. Pe 6 septembrie 1944, Consiliul General al BNR, dîndu-şi seama că Tezaurul putea fi descoperit de ruşi, cu aprobarea Guvernului Sănătescu, l-a mutat într-o peşteră din apropierea mănăstirii. În 1947, Tezarul a revenit la București”, a arătat jurnalistul.

El îi reproşează lui Mugur Isărescu faptul că, în discursul ţinut la 26 iulie, nu a invocat numele mareşalului Antonescu. “Pentru a-i ieşi această grosolană falsificare a Istoriei naţionale, Mugur Isărescu apelează la o şmecherie ieftină.
Reduce Operaţiunea, care cuprinde în chip necesar Hotărîrea Mareşalului de a pune la adăpost Tezaurul, Transportarea Tezaurului în secret, să nu ştie nici nemţii, doar la mutarea în peşteră.
Dar chiar și această Operațiune e falsificată, deoarece e pusă exclusiv pe seama funcționarilor BNR de la vremea respectivă, cînd un rol deosebit la avut premierul Constantin Sănătescu.
Astfel, falsificată Istoria, tînărul de azi, care l-a urmărit pe Mugur Isărescu, rămîne convins că, în 1944, BNR, cu de la sine putere, fără să ştie Mareşalul Antonescu a transportat la Tismana (cu cîrca?!) 200 de tone de aur”, comentează Ion Cristoiu.

El încheie că, prin acest gest, Isărescu este “o personalitate de prim-rang a României babuinizate”.

Tag-uri:
ion cristoiu, mugur isarescu, ion antonescu, tezaur, tismana

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/isarescu-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/isarescu-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Mircea Marian | miercuri, 27 iulie 2016 | 0 Comentarii | 96 Vizualizari Mugur Isărescu Într-o postare pe blog, Ion...

Preluat de la EVZ