Autor:
Radu Andreea
| miercuri, 27 iulie 2016 | 3 Comentarii
| 662 Vizualizari

Recep Taiyp Erdogan

Decizia de a încerca preluarea puterii prin forță în Turcia a fost luată în grabă în urma aflării planului pe care autortităţile turce îl aveau. Potrivit ministrului turc al energiei, Berat Albayrak, simpatizanţii din armată a predicatorului musulman Fetulah Gule urmau să fie înlăturaţi. Ginerele președintelui Erdogan a precizat că a fost informat telefonic de un civil despre ce urma să se întâmple.

În timpul acestei veri Consiliul Militar Surprem (YAS) intenționa să se întrunească pentru a-i elimina din armată pe toți ofițerii bănuiți de legături cu organizațiile lui Fetullah Gulen, autoexilat în SUA și acuzat de Erdogan că se află în spatele puciului, a susţinut Berat Albayrak. De asemenea, acţiunea era mult mai amplăm fiind vizate măsuri similare în justiție și în celelalte instituții.

Ministerele de resort au primit liste cu cei vizaţi, provocând militarii aflați pe acele liste care au înțeles ce urmau să pățească să “ia luat decizia finală”, explică Berat Albayrak.

Ministrul turc al energiei a precizat că deși doar aproximativ 1,5% din efectivele forțelor armate au susținut lovitura de stat, simpatizanții lui Gulen au reușit să se infiltreze în eșaloanele medii și înalte ale ierarhiei militare.

Autoritățile turce au început o vastă campanie de epurare în armată și administrație pentru a-i elimina din aceste structuri pe toți cei bănuiți de legături cu organizațiile predicatorului musulman după eşecul loviturii de stat.

Campania de arestări pe bandă rulantă nu se opreşte aici, a avertizat premierul turc Binali Yildirim într-un interviu acordat tot miercuri postului britanic Sky News.

Numărul persoanelor plasate în detenție după data de 15 iulie, când a avut loc încercarea loviturii de stat în Turcia, trece în prezent de 9.000.

Tag-uri:
turcia, lovitura de stat, esec, armata, generali, militari, recep erdogan, presedinte, tancuri, bombadarmente, fetullah gulen, sua, extradare, opozitie, proteste, pucisti, Berat Albayrak, Fetulah Gule

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/erdogan_2-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/erdogan_2-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Radu Andreea | miercuri, 27 iulie 2016 | 3 Comentarii | 662 Vizualizari Recep Taiyp Erdogan Decizia de a încerca preluarea...

Preluat de la EVZ