Autor:
Dan Dumitriu
| miercuri, 27 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 625 Vizualizari

dumitru iliescu, catalin voicu

O nouă gafă în administrația Iohannis. Președintele a semnat un decret prin care a numit “Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” 548 de persoane. Printre acestea figurează și Dumitru Iliescu, primul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP). Un personaj care putea să lipsească de pe această listă!

Potrivit informațiilor publicate pe siteul Asociației 21 Decembrie, dar și cel al fostelor cadre MApN și din serviciile de informații – www.semperfidelis.ro, la Revolutie, Dumitru Iliescu era căpitan într-o unitate mecanizată, ale cărei TAB-uri (transportoare blindate) au fost acuzate de presă că in noaptea de 21 decembrie 1989 a executat ordinul de reprimare sângeroasă a revoluționarilor, trecând cu blindatele peste revoluționari, la baricada din fața Hotelului Intercontinental.

De fapt, Dumitru Iliescu îndeplinea o funcție de mare responsabilitate în regimul comunist: secretar al Uniunii Tineretului Comunist la Comitetul Politic Superior al Armatei. Născut pe 18 august 1956, în Greci-Mehedinţi, Dumitru Iliescu, după absolvirea şcolii militare de ofiţeri, a devenit secretar UTC la liceul militar Dimitrie Cantemir (1978-1980), iar apoi secretar de partid (1980-1982). Ulterior îl regăsim, instructor UTC la Consiliul Politic Superior al Armatei, controlat de Ilie Ceauşescu. Absolvă, în 1989 Academia Militară, fiind repartizat într-o unitate mecanizată. Acolo l-a găsit Revoluția din 1989.

Dumitru Iliescu a negat că ar fi spart baricada.

“Am văzut evenimentele până a fost spartă baricada demonstranților, dar acest lucru s-a facut de către alte TAB-uri, venite de la altă unitate, nu de către TAB-ul cu care am venit eu acolo”, a declarat el la audierea in Dosarul Revoluției în anul 2005.

Dupa constituirea Frontului Salvării Naționale, Dumitru Iliescu a făcut parte, din 26 decembrie 1989, dintr-o grupare militară de patru ofițeri M.Ap.N., care a fost insărcinată cu protecția fizică a lui Ion Iliescu, în care i-a cooptat pe diverși ofițeri, printre care si locotenentul major Gabriel Naghi, viitor director al SPP (2000-2005), căpitanul Cătălin Voicu, viitor senator PSD și condamnat pentru fapte de corupție.

Prin Decretul nr. 204 din 7 mai 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) a infiintat Unitatea Speciala de Paza si Protocol (USPP), in subordinea Ministerului Apararii Nationale (in componenta Brigazii de Garda), cu misiunea de a asigura protectia si paza demnitarilor romani, precum si a celor straini care vizitau Romania. Ca director al acestei unitati a fost numit colonelul Dumitru Venicius Iliescu.

Ulterior, pentru „merite” deosebite, Dumitru Iliescu în şapte ani el a fost avansat de cinci ori. În decembrie 1989 era căpitan, în ianuarie 1990 maior, în iunie 1990 locotenent-colonel, iar în mai 1991 colonel. Pe 1 decembrie 1994, Dumitru Iliescu devine general de brigadă, avansat de preşedintele Iliescu.

În noiembrie 1996, înainte de a părăsi Cotroceniul, Ion Iliescu îi mai dă o stea generalului Iliescu devenit, astfel, general de divizie cu două stele. În 2002, după ce Dumitru Iliescu, preşedintele Ion Iliescu îl readuce în funcţia de consilier în cadrul Departamentului de Securitate Naţională alături de Cătălin Voicu. În 2003, Mitică Iliescu este avansat, din nou, la gradul de general de corp de armată (trei stele), iar în octombrie 2004 la gradul de general de armată (4 stele), cel mai înalt grad militar acordat pe timp de pace. Ulterior gen. Dumitru Iliescu a fost implicat în mai multe afaceri cu iz penal, ultima datând din 2014. 

Potrivit DNA, anterior datei de 13 august 2014, Viorel Hrebenciuc i-a solicitat unei persoane, fost şef al unei structuri de protecţie, adică lui Dumitru Iliescu, să obţină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie sau Serviciul Român de Informaţii. CITIȚI AICI STENOGRAMELE CONVORBIRILOR ÎNTRE HREBENCIUC și ILIESCU

Tag-uri:
Dumitru Iliescu, Hotelului Intercontinental, Dosarul Revoluției, Frontului Salvării, Gabriel Naghi, Cătălin Voicu, Prin Decretul, Consiliul Provizoriu, Uniune Nationala, Unitatea Speciala, Ministerului Apararii, Dumitru Venicius, Uniunii Tineretului, Comitetul Politic, Ion Iliescu, informatii, hotel, intercontinental, regim, regim comunist, armata, generali, decembrie, revolutie, decembrie 1989, mapn, transportoare, blindaj, revolutionari, militari, demonstranti, salvarea nationala, ion, iliescu, armata romana, sri, supraveghere

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/dumitru-iliescu-catalin-voicu-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/dumitru-iliescu-catalin-voicu-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Dan Dumitriu | miercuri, 27 iulie 2016 | 0 Comentarii | 625 Vizualizari dumitru iliescu, catalin voicu O nouă gafă în...

Preluat de la EVZ