loading…

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mucenic Pantelimon. Considerat ocrotitorul medicilor, este cunoscut ca unul dintre “doctorii fără de arginți”. Și asta deoarece si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute.

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu si era originar din cetatea Nicomidiei. El a vazut lumina zilei in anul 284, dintr-un tata pagan, senator la curtea imparatului, si o mama crestina.

Tradiția populară spune că în ziua Sfântului Pantelimon, cerbul iese din apă și, în timp, gestul său a demonstrat că apa râurilor începe să se răcească. De asemenea, în această zi, frunza teiului se răsucește pe dos, un semn că deplânge plecarea verii și apropierea iernii.

În această zi, potrivit tradiției populare, creștinii mănâncă preparate din porumb și dovlecei, pentru a fi mai viguroși în timpul iernii.

În ziua când este sărbătorit “Doctorul fără de arginți”, credincioșii împart celor săraci multe fructe. Există credință potrivit căreia, împlinid această tradiție, poamele nu vor fi viermănoase în anul următor.

O altă tradiție care este bine să fie respectată în ziua sărbătorii se referă la interdicția de a presta munci gospodărești. De asemenea, se mai spune că, pentru a fi sănătoși, oamenii nu trebuie să lucreze la câmp în ziua acestui praznic.

Se spune, din bătrâni că Sfântul îi apără pe oameni de necazuri și de durere. De ziua lui, Sfântul Pantelimon merge însă din casă-n casă și-l pedepsește pe acela pe care-l găsește lucrând.

În schimb, dacă oamenii respectă sărbătoarea și nu lucrează, în această zi, în zona geografică respectivă nu va cădea grindina.

În multe zone din țară, în Muntenia în special, sătenii respect sărbătoarea Sfântului Pantelimon pentru ca acesta să le dăruiască și în anul următor o recoltă bogată, multe fructe care să nu fie viermănoase. De asemenea, Pantelimon însoțește vara și o roagă să revină în anul următor tot atât de mănoasă, ca în anul precedent. În zona de câmpie, sătenii îl serbează pe Sfântul Pantelimon pentru a avea și o recoltă bogată de pepeni

Sfântul Pantelimon, care în viața pământeană a călătorit mult, împlinește dorințele călătorului, îl ajută să călătorească cu bine și cu noroc și alungă orice obstacol din calea lui, dacă acesta îi cere ajutorul când pleacă la drum.

Sfântul Pantelimon este sărbătorit și de cojocari pentru ca ei să aibă spor la bani și în munca lor de fiecare zi.

Credincioșii trebuie să-l prăznuiască pe Sfântul Tămăduitor pentru ca acesta să-i apere de boli. De asemenea, orbii și șchiopii este bine să se roage pentru ca Sfântul să le ușureze suferința.
O tradiție care a adus bucurii în viața persoanelor care se confruntă cu pagube financiare se referă la începerea unor slujbe, pe timp de 40 de zile, în dimineața praznicului.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/calendar-ortodox-sarbatoare-mare-astazi-sfantul-pantelimon-ocrotitorul-medicilor-si-tamaduitorul-bolnavilor-26417.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/calendar-ortodox-sarbatoare-mare-astazi-sfantul-pantelimon-ocrotitorul-medicilor-si-tamaduitorul-bolnavilor-26417-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv