loading…

Patru comune din județul Vaslui, cu aproape 10.000 de locuitori, nu au cabinete cu medici de familie, iar oamenii sunt nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru a-și rezolva problemele de sănătate.

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, Mihaela Vlada, a declarat, pentru Mediafax, că situația este alarmantă și direct influențată de starea precară a multor spații în care își desfășoară activitatea cabinetele de medicină de familie, de dotările minime și de lipsa de interes a autorităților locale.

”Autoritățile locale au un rol foarte important, dar, din păcate, unele consideră că medicina de familie este o chestiune privată și nu se preocupă de modernizarea spațiilor în care funcționează cabinetele. Unele funcționează în spații improprii și care necesită reparații interioare și exterioare. Starea precară a spațiilor este o preocupare pentru medici, dar neavând în proprietate spațiile respective, doctorii nu pot face investiții masive, la care se adaugă și infrastructura care nu este pusă la punct”, a spus directorul DSP Vaslui.

Prefectul Județului Vaslui, Daniel Olteanu, a afirmat că primul pas pentru ȋmbunătățirea situației medicinei de familie din județ le revine primarilor și consiliilor locale.

“Există numeroase exemple de bună practică în județul Vaslui, în ciuda tuturor lipsurilor și nevoilor, astfel că stă în atribuțiile Unităților Administrativ Teritoriale să rezolve această problemă. Toți cei care vor să aibă cabinete medicale în care să activeze medici de familie le pot avea! În lipsa unei viziuni proprii, se pot împrumuta de la alții idei, comportamente și atitudini!”, a declarat prefectul Daniel Olteanu.

În județul Vaslui, comunele Bogdănești, Ibănești, Dodești și Pochidia nu au medici de familie, întrucât sunt îndepărtate, nu au dotări și infrastructură. În aceste condiții, localnicii din cele patru comune sunt nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru a-și rezolva problemele de sănătate.

Potrivit reprezentanților DSP, în județul Vaslui, care are populație de aproximativ 478.500 de locuitori, există 173 de cabinete de medicină de familie, cu același număr de medici de familie, fiecăruia dintre aceștia revenindu-i, în medie, 2.764 de pacienți înscriși.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/aproximativ-10-000-de-romani-fara-asistenta-medicala-ei-strabat-zeci-de-kilometri-pana-la-primul-medic-26459.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/aproximativ-10-000-de-romani-fara-asistenta-medicala-ei-strabat-zeci-de-kilometri-pana-la-primul-medic-26459-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv