loading…

Un număr de 21 de noi denumiri comune internaționale intră pe listele medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul public de sănătate, 12 dintre acestea fiind precrise prin Programul național de oncologie.

Măsura are scopul să asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cât mai mulți pacienți diagnosticați cu afecțiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente, a anunțat Guvernul prin intermediul unui comunicat de presă.

Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice (12 molecule), cu mențiunea că 5 dintre acestea sunt medicamente orfane (asigură tratamentul bolilor rare, fără alternativă terapeutică). De asemenea, sunt introduse pe listele medicamentelor compensate și gratuite molecule destinate următoarelor arii terapeutice: scleroza multiplă, spondilita ankilozantă, diabet zaharat, boală pulmonară obstructivă cronică, fibroză pulmonară idiopatică, keratoză actinică, prevenirea bolilor cardiovasculare majore și angina pectorală cronică.

Potrivit Guvernului, unele dintre aceste produse vor fi disponibile pentru pacienți în cel mai scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate. Introducerea celor 21 de noi denumiri comune internaționale în tratamentele prescrise pacienților pe liste compensate și gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2016.

Ministerul Sănătății va introduce 12 medicamente oncologice noi pe lista medicamentelor compensate, a anunțat marți instituția, după ce Alianța Pacienților Cronici a prezentat povestea unui pacient care a murit de cancer fiindcă medicamentul de care avea nevoie nu era inclus pe lista de compensate.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/21-de-noi-medicamente-intra-pe-listele-acordate-compensat-si-gratuit-26429.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/21-de-noi-medicamente-intra-pe-listele-acordate-compensat-si-gratuit-26429-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv