Autor:
Ana Petrescu
| marţi, 26 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 242 Vizualizari

Calin Popescu Tariceanu

Co-președinții ALDE Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin au propus astăzi organizarea de alegeri anticipate. Cele două variante propuse de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare – 4 sau 11 decembrie – nu sunt bune, potrivit acestora pe motiv că participarea la urne va fi redusă.

“Am primit un material de la Guvern prin care ni se propun două date (pentru alegerile parlamentare n.r.) – 4 decembrie şi 11 decembrie. (…) Din punctul nostru de vedere ambele variante sunt proaste. Pe 4 există riscul, având în vedere că pe 1 decembrie avem Ziua Naţională, pe 6 decembrie – o sărbătoare mare a creştinilor ortodocşi, există riscul să avem o participare redusă la vot. Pe 11 decembrie există riscul să avem, nu ştiu, vreme dificilă, să avem zăpezi şi atunci să nu avem participare masivă la vot. Din acest punct de vedere, concluzia la care am ajuns astăzi, în Comisia de fuziune, este aceea că cea mai bună soluţie trebuia să fie identificată cu ceva timp în urmă – să încercăm să avem alegeri în condiţii decente în octombrie, noiembrie, astfel încât participarea să fie cât mai numeroasă. Astăzi ne aflăm într-o imposibilitate. Singura soluţie pe care am identificat-o este aceea de a ajunge la un acord între toate partidele politice să organizăm alegeri anticipate. Este singura soluţie ca toţi membrii Parlamentului să îşi dea demisia şi să avem alegeri în luna octombrie sau noiembrie. Cred că ar fi un lucru util şi parlamentarii ALDE sunt gata să facă acest lucru, pentru că în felul acesta am putea să stopăm şi măsurile economice pe care le aplică acest Guvern şi care, din păcate, nu conduc la progres”, a declarat Daniel Constantin.

La rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat  că democraţia trebuie să se bazeze pe participare la vot. 

“Nu cu un gest individual (al demisiei – n.r.) rezolvăm problema. Din cauza legilor în vigoare şi a Constituţiei constatăm că data alegerilor se decalează permanent, ca să ajungă probabil la un moment dat să fie organizate în ianuarie, februarie sau de Crăciun, când sunt cele mai proaste condiţii meteorologice posibile în România, defavorabile prezenţei la vot. Prezenţa la vot ştiţi că a fost foarte slabă la alegerile locale. Ştiţi că sunt judeţe unde prezenţa la vot a fost 30%. Nu acesta este sensul democraţiei, democraţia trebuie să se bazeze pe participare la vot. Nu suntem în stare să adoptăm sistemul din Belgia, unde votul este obligatoriu. În România nimic nu se poate din ce este bun în alte părţi, dar atunci trebuie să găsim o modalitate – şi aceasta este o asumare în comun a unei formule care să ducă la organizarea alegerilor într-o perioadă de condiţii meteorologice rezonabile. Aceasta este problema pe care va trebui să o discutăm toate partidele”, a spus Tăriceanu. 

Întrebat dacă parlamentarii ALDE vor demisiona eventual la începutul sesiunii, Tăriceanu a arătat că trebuie convenit cu toate partidele. 

Premierul Dacian Cioloș le-a propus partidelor două date pentru organizarea alegerilor parlamentare, 4 și 11 decembrie. Liberalii consideră că 4 decembrie nu e dată potrivită pentru alegeri, deoarece vine după zilele libere de 1 Decembrie. Astfel, PNL ar vrea ca scrutinul să se desfășoare pe 11 decembrie. În schimbm PMP și-ar dori ca alegerile să fie fixate la sfârșitul lui noiembrie, chiar pe 30, într-o zi de miercuri.Tag-uri:
tariceanu, calin popescu tariceanu, alegeri parlamentare, scrutin, alegeri anticipate, daniel constantin

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/tariceanu-rfi-este-guvern-degraba-presedintelui-decat-cetatenilor-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/tariceanu-rfi-este-guvern-degraba-presedintelui-decat-cetatenilor-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Ana Petrescu | marţi, 26 iulie 2016 | 0 Comentarii | 242 Vizualizari Calin Popescu Tariceanu Co-președinții ALDE Călin Popescu Tăriceanu...

Preluat de la EVZ