Autor:
Bianca Zaharescu
| marţi, 26 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 10 Vizualizari

Ministrul Justiţiei, Rluca Prună

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru desigilarea Arhivei fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie, cunoscută ca SIPA. Mai exact, ar urma să fie înfiinţată o comisie la nivelul instituţiei pentru a inventaria documentele din arhiva D.G.P.A., care să fie ulterior predate, potrivit specificului acestora, instituţiilor competente cu gestionarea acestora, informează Realitatea TV.

Acest proiect poate fi consultat pe site-ul Ministerului Justiţiei

SIPA, devenit ulterior DGPA, a cărei atribuţie oficială era să se ocupe de protecţia magistraţilor, a fost un serviciu controversat, despre care s-a spus adesea ca făcea dosare politice şi se mai ocupa cu supravegherea vieţii private a magistraţilor, cu scopul de a-i şantaja. Serviciul a fost desfiinţat în anul 2006, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei. 

“La nivelul Ministerului Justiţiei s-a apreciat că ar fi necesară emiterea unui nou act normativ, cu aceeaşi valoare, care să constituie temei pentru desigilarea arhivei fostei D.G.P.A., inventarierea acesteia, accesarea documentelor de interes pentru justiţiabili şi distribuirea, respectiv predarea documentelor către autorităţile competente”, se arată în proiect. 

Proiectul de act normativ răspunde necesităţilor menţionate prin crearea unei Comisii care, cu celeritate, trebuie să inventarieze documentele din arhiva D.G.P.A. și să le predea, potrivit specificului acestora, instituțiilor competente cu gestionarea acestora.

Astfel, se reglementează competenţa Comisiei de a propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justiţiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respective distrugerea acestora, după dispoziţiie legale.

“Având în vedere caracterul exclusiv tehnic al activităţii Comisiei, proiectul de act normativ prevede faptul că documentele nu pot fi puse, pe perioada desfăşurării activităţii Comisiei, la dispoziţia niciunei persoane fizice sau juridice în afara celor însărcinate, potrivit legii, să îndeplinească atribuţii specifice, cu excepţia situaţiei în care informaţii din documentele cuprinse în arhiva fostei D.G.P.A. sunt solicitate de către instanţele judecătoreşti române sau străine, dacă există proceduri judiciare în derulare garanţie suplimentară în acest sens fiind prezenţa în cadrul Comisiei a unui reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în document.

Tag-uri:
sipa, dgpa, raluca pruna, ministerul justitiei, raluca pruna vrea sa desecretizeze arhivele sipa, monica macovei, consiliul superior al magistraturii

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/568d6c43682ccf24e739e8b8-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/568d6c43682ccf24e739e8b8-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Bianca Zaharescu | marţi, 26 iulie 2016 | 0 Comentarii | 10 Vizualizari Ministrul Justiţiei, Rluca Prună Ministerul Justiţiei a lansat...

Preluat de la EVZ