Autor:
Dana Lascu
| marţi, 26 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 24 Vizualizari

Vrei să-ți păstrezi dantura? Ai grijă ce mănânci și ce medicamente iei!

Pe lângă nutriția proastă și obezitatea, unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, contraceptivele orale şi anumite medicamente pentru inimă pot afecta sănătatea orală, explică dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară.

Conform unui studiu realizat de The National Health and Nutrition Examination Survey, doar anumite grupe de vârstă se mai confruntă cu problema căderii dinților, iar boala ar trebui prevenită încă din primii ani de viață.

Potrivit studiului realizat în 2011 – 2012, adulții cu vârsta cuprinsă între 20-39 de ani aveau mai multe șanse să nu le fi căzut niciun dinte, decât cei cu vârsta cuprinsă între 40-64 de ani. Mai mult, cercetătorii atenționează că este esențial ca metodele de prevenție ale acestei boli să fie aplicate cât mai rapid, poate chiar din primii ani de viață.

Nutriția proastă și obezitatea, printre cauzele principale ale căderii dinților

Dacă înaintarea în vârstă vine, de cele mai multe ori cu problemele pe care le presupune căderea dinților, alimentele pe care le consumăm, obezitatea și alte boli sistemice (bolile cardiovasculare, diabetul şi artrita reumatoidă ) pot cauza căderea dinților și la vârste mai mici. O dietă săracă în nutrienţii esențiali poate compromite sistemul imunitar al organismului, îngreunând capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor. Deoarece boala parodontală debutează cu infecţie, nutriţia proastă poate agrava starea gingiilor”, atrage atenția dr. Ion Melnic (foto).

În plus, spune el, cercetările au demonstrat că obezitatea creşte considerabil riscul de boală parodontală. Bolile sistemice, pe de altă parte, interferează cu sistemul inflamator al organismului şi pot agrava starea gingiilor. Acestea din urmă, ignorate, netratate la timp, slăbesc rezistența dintelui încă de la rădăcină, facilitând căderea dentară.

Printre efectele adverse nebănuite ale medicamentelor se numără și căderea dinților

Unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, contraceptivele orale şi anumite medicamente pentru inimă pot afecta sănătatea orală, în unele cazuri ducând chiar la pierderea dinților. În aceste grupe de medicamente există niște substanțe care dăunează sănătății gingiilor, esențială pentru menținerea dinților puternici. De aceea, este important ca medicul stomatolog să cunoască medicamentația pe care o urmează pacientul, astfel încât să poată aplica tratamentul corespunzător”, explică dr. Ion Melnic.

Dat fiind faptul că tot ceea ce consumă pacientul are un efect direct asupra sănătății sale dentare, fiecare consultație începe cu anamneza. „Este important ca pacienții să descrie tot istoricul său medical, care au fost problemele principale cu care s-a confruntat, ce tratamente specifice a urmat și, dacă este cazul, ce tratament are de urmat în acel moment. Problemele precum căderea dinților nu pot fi prevenite cu o simplă consultație, dar pot fi prevenite dacă se cunosc aceste detalii esențiale”, ne atenționează specialistul.

Chiar dacă pare o problemă cu care nu ne-am putea confrunta niciodată, căderea dinților ne poate afecta atunci când ne așteptăm mai puțin. Cel mai important lucru pe care am putea să-l facem pentru a ne feri din calea ei este să discutăm deschis cu medicul stomatolog. Acesta ne poate oferi un plan de tratament preventiv eficient, astfel încât să ne putem bucura de frumusețea zâmbetului nostru pentru mai mult timp.

Tag-uri:

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/nutritie-si-sanatatea-dintilor-1-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/nutritie-si-sanatatea-dintilor-1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
Autor: Dana Lascu | marţi, 26 iulie 2016 | 0 Comentarii | 24 Vizualizari Vrei să-ți păstrezi dantura? Ai grijă ce...

Preluat de la EVZ