loading…

MEDEL (Magistrați europeni pentru democrație și libertate) a solicitat NATO să ceară Turciei “să respecte tratatul și înțelegerile NATO și să elibereze judecătorii și procurorii care au fost arestați fără respectarea drepturilor procesuale și prin încălcarea principiilor statului de drept”.

Magistrații europeni au făcut solicitarea printr-o scrisoare adresată secretarului general NATO, Jens Stoltenberg.

“Magistrații europeni au făcut referire în scrisoare la ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, care a dezvăluit într-un interviu că “vina acestor magistrați, care au fost demiși în miezul nopții și reținuți, este că ar împărtăși o credință care nu este acceptata de către guvern”. Scrisoarea către NATO mai arată că același ambasador a dezvăluit că “încă din 2014 guvernul turc, folosindu-se de serviciile secrete, a lucrat laborious pentru a identifica în fiecare instituție persoane care împărtășesc această credință”, se precizează într-un comunicat al Unuiunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR).

“Este șocant să aflăm că, într-o țară membră NATO, un sfert din magistrații din Turcia au fost demiși în mijlocul nopții pe baza unor «investigații» făcute de servicii secrete, făra a fi încă judecați și condamnați pentru că au făcut ceva ilegal”, susțin magistrații europeni în scrisoare.

“Vă solicitam de aceea, în calitate de secret general NATO, să cereți Turciei să respecte principiile democratice cu care a fost de acord la Varșovia, să elibereze judecătorii și procurorii arestați în mod arbitrar și să întoarcă țara pe direcția democratică, singura care poate aduce pace și prosperitate cetățenilor turci”, se mai spune în document.

Reacția magistraților vine după ce peste 2.700 de judecători și procurori au fost demiși și arestați de guvernul turc în noaptea de 16 iulie.

MEDEL – (Magistrats européens pour la démocratie et les libertés) – este o organizație a judecătorilor și procurorilor europeni având ca scop principal apărarea independenței justiției, a democrației și drepturilor omului. Organizația are 22 de asociații naționale din 15 țări europene, inclusiv Turcia.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/magistratii-europeni-solicita-nato-sa-ceara-turciei-eliberarea-magistratilor-arestati-26338.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/magistratii-europeni-solicita-nato-sa-ceara-turciei-eliberarea-magistratilor-arestati-26338-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv