loading…

În ultima lună, s-a înregistrat o creștere a încălcărilor spațiului aerian bulgar de către avioane militare și comerciale ale Rusiei, a declarat astăzi ministrul apărării bulgar, Nikolai Nencev, care a calificat aceste incidente drept “provocări la adresa Bulgariei și a forțelor sale aeriene”, transmite Reuters.

Nencev a declarat postului de televiziune bulgar Nova TV că avioane militare ale Rusiei au pătruns de patru ori în ultima lună în ceea ce el a numit “zona de responsabilitate a Bulgariei” din spațiul aerian al NATO. Ministrul bulgar a relatat că avioanele ruse și-au deconectat transponderele — dispozitive de comunicație care, alături de radarele normale, fac mai ușoară localizarea unui avion, mai ales într-un spațiu aerian aglomerat, scrie Agerpres.

“Este foarte îngrijorător, așa că luăm măsuri de prevenire”, a spus Nencev. Orice intrare neautorizată a unui avion va presupune ridicarea de la sol a avioanelor de luptă bulgare, a adăugat el, menționând că în ultima lună avioane de pasageri ruse au încălcat de șase ori spațiul aerian bulgar.

Bulgaria a cerut explicații din partea Moscovei pentru aceste încălcări, a precizat ministrul de la Sofia, descriind incidentele drept “provocări la adresa Bulgariei și a forțelor sale aeriene”.

Contactat de Reuters, Ministerul Apărării rus nu a fost în măsură să comenteze imediat.

În ianuarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei “să ia toate măsurile necesare” pentru a se asigura că spațiul aerian al NATO nu este încălcat. Comentariile sale au survenit după ce Turcia a doborât în noiembrie 2015 un avion de luptă rus, incident care a declanșat o ruptură diplomatică între cele două țări și a dus la impunerea de sancțiuni economice de către Rusia.

În septembrie anul trecut, Bulgaria nu a permis survolarea spațiului său aerian de către avioane umanitare ruse care urmau să ajungă în Siria, menționând că are îndoieli serioase în legătură cu încărcătura aflată la bordul respectivelor aeronave.

Bulgaria, fost stat comunist, cândva un aliat ferm al Moscovei, este dependentă aproape în totalitate de energia furnizată de Rusia, și mulți bulgari simt o afinitate puternică față de țara vecină, comentează Reuters.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/bulgaria-califica-drept-provocare-cresterea-incalcarilor-spatiului-sau-aerian-de-catre-avioane-ruse-26326.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/bulgaria-califica-drept-provocare-cresterea-incalcarilor-spatiului-sau-aerian-de-catre-avioane-ruse-26326-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv