Autor:
Simona Stupar
| duminică, 24 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 19 Vizualizari

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel

Politicienii germani au început să ceară un control mai strict al vânzării armelor, ca răspuns la atacul armat din Munchen, de vineri seara. Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat că ar trebui să se facă tot posibilul pentru a limita accesul la arme letale.

David Sonboly, de 18 ani, a împușcat mortal nouă oameni înainte de a se sinucide. Avea un pistol Glock și mai mult de 300 de gloanțe.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, care a vizita, ulterior, scena atacului, a declarat că vrea să revizuiască legea armelor, scrie BBC News.

În Munchen, oamenii continuă să stea de veghe și să aducă flori, să aprindă lumânări în memoria celor 9  victime, dintre care șapte erau adolescenți – trei din Kosovo, trei din Turcia și unul din Grecia.

Alți 27 de ani au fost răniți, 10 din ei grav, în urma atacului din centrul comercial Olympia, cel mai mare din statul Bavaria.

Șeful poliției din Munchen a cerut presei să respecte intimitatea celor afectați de atac, mâine, când se vor redeschide școlile. „Pentru mulți elevi, mâine va fi o zi dificilă”, a spus Hubertus Andrae, într-un mesaj pe Twitter (în germană). „În unele clase, un scaun va rămâne gol. Acest lucru va fi dificil pentru colegi, familii și profesori”.

Pe de altă parte, Sigmar Gabriel, care este șeful partidului mai mic din coaliția de guvernare, social-democrații de centru-stânga, a declarat că „va face tot posibilul pentru a limita și controla accesul la arme mortale”.

El a spus că autoritățile anchetează modul în care Sonboly, un tânăr cu dublă naționalitate, germană și iraniană, a avut acces la o armă, deși erau semne că avea probleme psihologice majore.

„Controlul armelor este o problemă importantă”, a spus el.

Germania are unul dintre cele mai stricte regimuri de control al armelor de foc din lume, potrivit unui raport al Congresului SUA. Legislația a fost întârită după incidentul armat din școală, în Erfurt, în 2002, când 16 oameni au fost uciși, și din Winnenden din 2009, când alți 16 au fost omorâți.

Cei care vor să cumpere arme și au sub 25 de ani trebuie să treacă o evaluare psihiatrică. Armele automate sunt interzise, iar cele semi-automate sunt interzise, cu excepția vânătorii sau a unor competiții de tragere.

În ciuda controlului, țara are una dintre cele mai mari rate de deținere de arme din lume, fiind pe locul patru după SUA, Elveția și Finlanda, în 2013, conform Der Spiegel.

Ministrul bavarian de Interne, Joachim Herrmann, a cerut să se acorde permisiune pentru folosirea armatei în urgențele viitoare, cum ar fi atacurile teroriste. „Nu suntem pe vremea Republicii Weimar, avem o democrație absolut stabilă”, a explicat el, referindu-se la perioada dinaintea venirii lui Adolf Hitler la putere.

Polițiștii care au făcut percheziții în camera lui Sonboly au găsit dovezi că era obsedat de crime în masă. Atacul a avut loc, de altfel, în 22 iulie, când s-au împlinit cinci ani de la atacul teorist a lui Anders Breivik, în Norvegia, în care acesta a ucis 77 de persoane.

Sonboly, care a folosit și numele de Ali, a utilizat Facebook pentru a ispiti victimele la  un restaurant McDonald`s din mall, unde a fost filmat de un martor ocular cum a deschis focul asupra celor care au încercat să fugă.

El a mai împușcat un bărbat, pe Thomas Salbey, care a strigat la el, de la balconul apartamentului său și a aruncat cu o sticlă de bere în el. Potrivit lui Salbey, tânărul i-ar fi spus că „a cumpărat arma”. Polițiștii nu știu încă în ce mod și-a procurat criminalul arma, dar nu au găsit niciun permis de port armă, iar seria armei era ștearsă.

Tag-uri:
germania munchen, atac armat, victime, adolescneti, mcdonalds, raniti, morti, mall, politisti, politicieni, arme control

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/12spd_reuters-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/12spd_reuters-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEuropa
Autor: Simona Stupar | duminică, 24 iulie 2016 | 0 Comentarii | 19 Vizualizari Vicecancelarul german Sigmar Gabriel Politicienii germani au...

Preluat de la EVZ