Autor:
Anca Simionescu
| sâmbătă, 23 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 250 Vizualizari

Sute de actori au venit atât la Teatrul Naţional, cât şi la Bellu, să-l conducă pe ultimul drum

Zi grea pentru artişti, astăzi când l-au condus pe ultimul drum e cel supranumit “Prinţul Teatrului Românesc”, incomparabilul maestru Radu Beligan. Sute de actori, din toate generaţiile, dar şi mulţi spectatori s-au alăturat familiei îndoliate. Trei, dintre cei patru copii ai actorului, Lamia Beligan, Raluca Beligan, însoţită de fiica sa, şi singurul său fiu, Alexandru Beligan s-au aflat alături de sicriu. Din păcate, Anamaria Beligan, aflată în Australia, nu a putut să ajungă.

În foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional, atmosfera a fost tristă, cu o durere discretă, aşa cum şi-a trăit întreaga sa viaţă artistul. Nu au lipsit nici oamenii politici, mulţi dinte aceştia fiind prieteni vechi. “Îl cunosc pe Radu Beligan din liceu, apoi îl urmăream la radio, la “Ora veselă”, unde era alături de cuplul Horia Şerbănescu – Radu Zaharescu”, povesteşte Adrian Vasilescu consilier al Băncii Naţionale şi vechi prieten. Am mai fost prezenţi, printre alţii, Radu F. Alexandru, Prinţesa Maria, din partea Casei Regale, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional şi preşedintele UNITER, cel care s-a ocupat de organizarea de astăzi, Prinţesa Lia şi Prinţul Paul, Aimee Iacobescu şi Ioana Pavelescu, Corina Şuteu, ministrul Culturii, da şi actriţa Maia Morgenstern, care s-a străduit să treacă neobservată. Alături de maestrul Beligan, Maia Morgenstern a jucat până de curând în două spectacole extraordinare: “Leul deşertului”,şi “Nemuritorul”. Lângă sicriul maestrului, actriţa a avut ochii plini de lacrimi..

Radu Beligan a părăsit acestă lume la 97 de ani, dar durerea a fost mare pentru că, aşa cum spun toţi colegii lui, se obişnuiseră cu el pe scenă şi îl credeau etern. Ca dovadă, Adrian Vasilescu a dezvăluit şi că bilete la piesele în care juca Radu Beligan se vânduseră şi pentru stagiunea din toamnă.

Timp de trei ore, cât trupul Maestrului Beligan s-a aflat pentru ultima dată la Teatru Naţional din Bucureşti, toţi cei care l-au cunoscut, l-au iubit şi l-au apreciat au venit să-şi ia rămas bun. Cu ochii plini de durere s-a aflat lângă omul care a jucat un rol major în viaţa şi cariera sa şi Florin Piersic. Prieten bun, îndrăgitul actor a povestit că îi datorează cariera, dar şi un ultim, imens, cadou.

“Sunt îndurerat că trăiesc astfel de moment. De câte ori mă întâlnea, maestrul Beligan spunea că se bucură să vorbească cu mine. Îi datorez multe lucruri. Am păstrat acasă o carte de vizită, în care Maestrul Beligan a scris . Radu Beligan a fost, este şi va rămîne, în sufletul şi în mintea mea. Eram student, în anul patru, jucam în regia lui Dinu Cernescu. Radu Beligan a venit la mine ]n cabina, însoţit de un regizor fancez, Louis Daquin. A spus doar atât: . Nu ştiam despre ce vorbea. Am aflat apoi că m-a propus să joc în primul meu film, , o coproducţie româno-franceză. Datorită Maestrului Radu Beligan am fost la Cannes cu acest rol, iar în delegaţie s-a aflat Ion Popescu Gopo şi directorul cinematografiei de atunci, Gheorghe Marinescu, Ovidiu Crohmălniceanu. Pentru prima oară în viaţa mea am plecat în străinătate, la 22 de ani. Şi i-am cunoscut pe toţi actorii lumii: Alain Delon, Sophia Loren, Brigitte Bardot, Bourvil. Nu-mi venea să cred că eu sunt acolo. Pentru mine a fost cel mai frumos cadou. Parcă a prevăzut că voi mai juca în filme, cu succes. După acest festival am început să fiu distribuit, începând cu „De-aş fi Harap Alb”.

Se amuza întotdeauna când îi povesteam ceva legat de viaţa mea, de întâlnirile mele… I-am spus odată o glumă cu persoane in etate şi mi-a spus nu-i prea place, că si el e bătrân. I-am răspuns: . . <94 de ani>

Atunci Beligan mi-a spus: Nu mi-a plăcut prea tare, dar sper să trăiesc mai mult decât asta, din bancul pe care l-ai spus. Avea umor, avea comunicare, avea iubire. Ştiţi de ce am fost indispus astăzi… L-am întrebat pe un băiat acum două zile: <Şi vrei să fii actor. Dar tu ai auzit de George Calboreanu… dar de Finteşteanu, dar de Birlic…> . Habar nu are tineretul… Aceşti tineri, ca să ajungă Radu Beligan ar trebui să facă istoria teatrului.

Mă duceam deseori la el acasă şi nici nu ştiţi ce lumină avea în ochi când mă vedea. Spunea: Ştia să fie generos, bun, cu toţi. După mine era atât de sus încât nimic nu-l mai atingea. L-am iubit şi sunt sigur că el ştia asta. Acum, când m-am întâlnit cu fetele lui, Lamia mi-a spus că mă avea foarte mult la inimă.”. .

Îi datorez şi ultima piesă în care joc de opt ani, cu mare succes. „Străini în noapte”. Piesă adusă de el din Franţa. Îl văzuse acolo pe Alain Delon şi a spus A adus-o, a tradus-o, a regizat-o împreună cu mine şi mi-a dat-o mie. Am jucat întâi cu Emilia Popescu, acum joc cu Medeea Marinescu, cu un imens succes. A fost un cadou extraordinar. Am atâtea să spun despre Beligan încât va trebui să stăm aici încă trei-patru zile, să se ridice din sicriu şi să spună . Nu pot să-l uit la filmările din Maroc, în Pustiul Saharei. Juca rolul unui seic, care avea nouă neveste. Visul lui şi al meu. Îmi spunea: .

Si pentru Dorel Visan, pierderea lui Radu Beligan este un moment de cotitura in viata artistica. “Suntem generaţii întregi care au nutrit dorinţa că trăiesc teatrul. Generaţiile mai tinere, cam de vreo 30 de ani încoace au început un alt capitol, la care, ca să trăiască, în care actorul nu mai este un propovăduitor laic, într-un altar, ci este un instrument de divertisment. În generaţia lui Beligan, actorul venea să primească înţelepciune.

Biologic toţi ne ducem pentru că suntem limitaţi şi în viaţă şi în cunoaştere. Ceea ce a adus însă meşterul Beligan este o pagină aurită şi ar fi bine ca generaţile de artişti să o citească. Lumea merge înainte, dar totul va fi mai trist şi şcoala şi scena.  Generaţii întregi timp de un secol au avut credinţa că trăiesc ca să poată face teatru, ca o formă de dialog între oameni, ca o formă de potolirea a patimilor. Generaţiile mai noi au schimbat din religia teatrului (credinţă, dăruire, cunoaştere, autodepăşire etc.)”.

Am avut onoarea să-l cunosc, să-l ascult, să vorbim”

Ştefan Bănică se numara printre norocosii care l-au cunoscut pe maestru. “Este un moment trist. Este o parte a culturii româneşti care acum pleacă undeva spre mai bine. Este o pierdere imensă pentru noi. Radu Beligan e o parte din cultura românească. Este aproape incredibil alături de câte generații de actori a urcat pe scenă și ce carieră lasă in urmă. Am avut onoarea să-l cunosc, să vorbim, să-l ascult. Pentru mine, Radu Beligan rămâne acel fabulos Rică Venturiano, din filmul lui Jean Georgescu, imagine ce mi-a rămas întipărită în minte”.

Are 94 de ani, dar a venit să-şi aducă omagiul

Radu Beligan a fost petrecut pe ultimul drum, cu ochi in lacrimi, si de spectatorii fideli. Mulţi dintre ei aflaţi la vârsta a trei spun cu regret că România pierde acum una dintre cele mai bune generaţii de actori. Sunt oameni care l-au aplaudat zeci de ani pe Radu Beligan şi li se pare firesc să-l petreacă pe ultimul drum. “Am venit împreună cu bunica mea, Maria, care are 94 de ani. A făcut un efort foarte mare”, a spus un barbat. “Dar este un moment trist şi cum să nu-l petreci pe ultimul drum”, a intrevenit doamna de 94 de ani. “Nu l-am cunoscut personal, dar l-am urmărit de-a lungul timpului, la teatru şi în filme. Cred că unul dintre cei mai mari actori ai noştri. Dumnezeu să-l odihnească!”, a mai spus ea.

“Academia Română a pierdut unul dintre cei mai străluciţi membri ai săi”, a spus Răzvan Theodorescu. “Radu Beligan ne-a onorat pe noi toţi, fiind membru de onoare. Aş adăuga din partea mea, pentru că l-am cunoscut bine şi l-am iubit, nu doar că a fost cel mai mare actor, ci că a fost şi un om de cultură cum rar am întâlnit în viaţă. Radu Beligan a fost un adevărat intelectual european”.

După trei ore, sicriul purtând trupul neînsufleţit al lui Radu Beligan a plecat spre Cimitirul Bellu, unde a fost îngropat cu 12 preoţi şi onoruri militare. Cimitirul s-a umplut de oameni, iar în capela mică unde s-a ţinit ultima slujbă aerul era irespirabil. Din cauza căldurii mari, două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Tag-uri:
Radu Beligan, Sala Mare, Teatru Na, Florin Piersic, Lamia Beligan, Raluca Beligan, Alexandru Beligan, Anamaria Beligan, Adrian Vasilescu, Bancii Nationale, Maestrului Beligan, Maesterul Beligan, Mastrul Radu, Peer Ghynt, Dinu Cernescu, Louis Daquin, Ciulinii Bărăganului, Datorită Maestrului, Ion Popescu, Gheorghe Marinescu, Ovidiu Crohmălniceanu, Alain Delon, Sophia Loren, Brigite Bardeaux, Harap Alb, Atunci Beligan, George Calboreanu, Spunea Zi, Emilia Popescu, Medeea Marinescu, Pustiul Saharei, Dorel Vi, Rică Venturiano, Jean Georgescu, Răzvan Theodorescu, Academia Rom, Maestrul Beligan, Peer Gynt, Brigitte Bardot, Mă Florine, Dorel Visan

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/prima-poza-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/prima-poza-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Anca Simionescu | sâmbătă, 23 iulie 2016 | 0 Comentarii | 250 Vizualizari Sute de actori au venit atât...

Preluat de la EVZ