Autor:
Dana Lascu
| sâmbătă, 23 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 44 Vizualizari

30% dintre medici stau la muncă mai mult de 33 de ore, fără pauză! Iar după „tura de forță”, n-au prea mult timp de odihnă.

33 de ore, atât muncesc, în medie, fără pauză, prea mulți dintre medicii din spitalele din România, arată un studiu al Federației „Solidaritatea Sanitară”. Disperați, pentru că nu găsesc „,deschidere” nici la actualul ministru al Sănătății, sindaliștii au lansat o petiție online, poate așa cineva o să-i bage în seamă.

Medicii români lucrează, în medie, pe săptămână 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică aproape de două ori mai mult decât ar trebui. 33,7% dintre ei lucrează chiar mai mult de 63 de ore pe săptămână, arată studiul realizat pe baza unor chestionare care au fost completate de 1.032 de medici.

Partea proastă e că, așa cum chiar ei recunosc, programul mult prea încărcat îi extenuează și îi poate face să greșească!

35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseală datorită actualului program de gărzi, aceasta riscând să afecteze implicit și calitatea serviciilor medicale”, arată studiul.

78% dintre medici muncesc continuu mai mult de 24 de ore, iar 30% dintre respondenți au muncit continuu mai mult de 33 de ore.

Strâng semnături CA SĂ LI SE RESPECTE DREPTURILE!

„Prezenta petiție are drept scop apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, atât cele aferent normei de bază cât și gărzile suplimentare normei de bază, așa cum sunt ele demonstrate în argumentația transmisă de Federația „Solidaritatea Sanitară” Ministerului Sănătății sub nr. 47572/21.07.2016 și enumerate mai jos”, arată autorii.

Printre altele, cer să nu mai fie obligați să lucreze mai mult de 24 de ore încontinuu, iar după o astfel de gardă să aibă dreptul la 24 de ore de odihnă. În plus, aceste servicii să fie plătite ca sporuri, pornind de la un minimum de 25% din salariul de bază.

Ei cer, punctual:

a) Pentru gărzile obligatorii, efectuate pentru completarea timpului de lucru aferent normei de bază:

Dreptul la sporul de noapte.

b) Gărzile suplimentare normei de bază, pentru care se încheie un contract individual de muncă cu timp parțial:

– Dreptul la un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu).

– Dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte.

– Dreptul la concediul de odihnă și pentru CIM-ul cu timp parțial

– Dreptul de a NU lucra continuu mai mult de 24 de ore, aferente unuia sau ambelor contracte individuale de muncă. De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres.

– Dreptul de a avea liber, după gardă, cel puțin 24 de ore, indiferent dacă aceste ore sunt aferente unuia sau ambelor contracte individual de muncă. De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres.

„Prin semnarea online a acestei petiții, semnatarii  își exprimă susținerea pentru solicitările Federației “Solidaritatea Sanitară” din România privitoare la drepturile medicilor care efectuează gărzi  și pentru toate demersurile acestei organizații pe această temă, solicitările și sprijinul, asumate individual, fiind comunicate și instituțiilor responsabile via e-mail, în numele fiecărui semnatar”, notează autorii petiției care poate fi semnată AICI.

Tag-uri:

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/spital_1-465x390-3.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/spital_1-465x390-3-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
Autor: Dana Lascu | sâmbătă, 23 iulie 2016 | 0 Comentarii | 44 Vizualizari 30% dintre medici stau la muncă mai...

Preluat de la EVZ