Autor:
Teodora Cimpoi
| sâmbătă, 23 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 38 Vizualizari

Anica Mare ține cu sfințenie la portul popular

Sufletul ei e în portul popular românesc, şi în special cel oşenesc, pe care l-a făcut cunoscut în toată lumea, acolo unde au ajuns o parte din miile de păpuşi îmbrăcate de ea. Chiar şi la Casa Albă, unde au fost trimişi „soţii Obama” costumaţi în haine oşeneşti.

Pe o străduţă din mijlocul Bixadului, judeţul Satu Mare, locuiește doamna Anica Mare, singurul „luminător” al satului, adică omul care duce tradiţia portului popular mai departe. Creaţia ei e miniaturală, împodobind păpuşi care niciodată n-au arătat mai mândre, aşa cum sunt oşenii şi cum e portul lor. E atât de cunoscută pentru pasiunea ei, încât a ajuns să fie numită „Mama Păpuşilor”.

La cei 58 de ani, doamna Anica a îmbrăcat la viaţa ei mii de păpuşi, nici ea nu le mai ştie numărul, în cei peste 20 de ani de când se ocupă cu asta. „Fac păpuşi de mulţi ani, aşa am crescut în familie, cu lucrul manual. Mama mea, la rândul ei, era singura fămeie din Oaş care făcea pălării de paie la maşină, pentru că în urmă cu 30-40 de ani se purtau aceste pălării de paie zilnic de către fiii satului. Acu se poartă numa’ la sărbători, la nuntă. Am făcut multemulte păpuşi la pretini”, ne povesteşte doamna Anica.

„Toată lumea îi în port ţărănesc”

În timp, creaţiile ei au ajuns în Franţa, Germania, Italia, Sardinia, Moldova de peste Prut, unde a fost cu expoziţii personale, dar şi în America sau Japonia. A îmbrăcat în portul oşenesc chiar şi nişte păpuşi care semănau cu cuplul Obama, pe care le-a trimis la Casa Albă. „Am făcut tăt felu’ de păpuşi, am făcut în miniatură pe doamna Obama şi familia ei, pe care Consiliul Judeţean le-a trimăs la Casa Albă. Şi pe Bianca Drăguşanu, pe Gigi Becali i-am făcut, dar în portul popular”, se laudă „Mama Păpuşilor” cu o parte din creaţiile ei. Pe cuplul Iohannis nu a reuşit să îl „îmbrace”, fiindcă nu a găsit încă păpuşile potrivite.


FOTO: În Bixad, mirii poartă cu mândrie costumele tradițional. La fel sunt îmbrăcate și păpușile care se pun pe mașinăÎn vogă acum, spune ea, sunt mirii îmbărcaţi în port tradiţional, care se pun pe maşină la nuntă. „Nu există căsătorie în Bixad cu port domnesc. Numa’ cu port popular, de la prunc de o lună pân la cel mai bătrân, toată lumea îi în port ţărănesc, în frunte cu primarul. Asta îi o lege nescrisă la noi, literă de lege”, explică doamna Anica Mare, meşterul popular. Ea a adăugat că păpuşile mire şi mireasă se pun pe capota maşinii, „iar mai sus stau mirii adevăraţi”. Cel mai bine unei mirese îi stă în roşu, adaugă Mama Păpuşilor.

„Numa’ negru să aplică pă roşu”

Costumul pentru o păpuşă e gata într-o zi: „Ascultaţi cu atenţie: la fată, întâi îi fac codiţă, o aranjez, că-i cu părul zburlit. Prima dată îi fac chiloţii oşeneşti, cu mânecuţă, apoi îi fac cizme, îi croiesc cămeşă, pindileul (fusta – n.r.), zadie (şorţ – n.r.), le măsor şi aplic ce trabă la ele. Numa negru să aplică pă roşu, verde şi tăte culorile. P-urmă îi pun mărgelele la gât, cu roşu, galben, alb, culori ţâpătoare, apoi îi leg frumos chişchineul (baticul înflorat – n.r.), iar la brâu îi pun un tricolor, să arăt că-i româncă, că cine ştie cine-o cumpără şi-o duce în altă ţară”. La băieţi, costumul e aşa: „Îi fac cizme, care sunt obligatorii, apoi prima dată îi fac gacii (pantaloni trei sferturi foarte largi pe picior – n.r.), uioşul (haină de lână sau postav – n.r.), îi pun apoi straiţă, clop frumos de mărgele pe cap cu pană de struţ şi gata. Toate vin lucrate, cusute. Şi gata părechea, fata şi băiatu, pregătiţi să să ducă…”, spune zâmbind doamna Anica.

„Lulica

Nu numai portul oșenesc o pasionează pe „Mama Păpușilor”, ci costumul popular din toate zonele țării. Acum abia a terminat de lucrat la Lulica, o păpușă țigancă la care ține mult, de frumoasă ce-a ieșit:„Tăti mi-s dragi. Când le termin, le dau câte un nume, că mă întreabă lumea cum le cheamă, mai ales străinii – le spun Mărie, Floare, nume tradiționale”. Păpușile ei costă de la 10 lei în sus, cele mai scumpe fiind păpușile de talia unor copii de 3 ani.

Tag-uri:
barack obama, casa alba, satu mare, bixad, franta, germania, italia, moldova, prut, anica mare, papusi

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/dsc-7355-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/dsc-7355-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialCultură
Autor: Teodora Cimpoi | sâmbătă, 23 iulie 2016 | 0 Comentarii | 38 Vizualizari Anica Mare ține cu sfințenie la portul popular ...

Preluat de la EVZ