Autor:
Dan Dumitriu
| sâmbătă, 23 iulie 2016 | 4 Comentarii
| 4129 Vizualizari

Hellvig a umblat la stelele din SRI.

Eduard Hellvig, într-un interviu acordat EVZ în aprilie 2016, spunea: “(…) cred că, în noua legislaţie, ar trebui ca mandatul unui astfel de director să fie limitat, de exemplu la 10 ani. Pentru că prea multă putere, întinsă pe foarte mulţi ani, poate dăuna democraţiei”. S-a comentat intens, atunci, că directorul SRI lansează un avertisment pentru un proces de reformă profundă. Ieri, s-a petrecut un prim moment important.

Președintele Klaus Iohannis a numit doi noi adjuncți la SRI: pe colonelul Bizadea Romeo Cristian și pe generalul de brigadă Adrian Ciocârlan. Tot ieri, l-a trecut în rezervă pe generalul Ion Grosu, care a ocupat funcția de adjunct al directorului SRI.

Controversatul general SRI Dumitru Dumbravă, care a afirmat că Justiția este „câmp tactic” pentru SRI, ar fi fost și el schimbat de la conducerea Direcției Juridice, compartimentul despre care se spunea că ține legătura cu judecătorii și procurorii din sistem.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, au mai fost trecuți în rezervă patru ofițeri superiori, înaintați în grad la generali cu o stea din SRI: Ciobanu Florea, Mangrea Vicențiu, Adrian Popescu și Puiu Gheorghe.

Anterior fusese trecut în rezervă, generalul SRI cu patru stele Dumitru Cocoru, tot adjunct al directorului SRI. Înaintea ocupării acestei poziţii, generalul Cocoru a fost şeful Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI.

Tot în data de 9 iunie, a fost trecut în rezervă, cu înaintare la gradul de general de brigadă cu o stea, colonelul SRI Florin Badea Pintilie.

IMPORTANT: CITEȘTE ȘI INTERVIUL ACORDAT DE EDUARD HELLVIG

Potrivit unor analize ale unor ofițeri, obținute în exclusivitate de EVZ, prima observație care trebuie făcută este aceea că prin mutările tactice făcute în cursul zilei de ieri, Eduard Hellvig a adus la conducerea serviciului de informații oameni dintr-o altă generație, mult mai apropiată de a sa. Informațiile cuprinse mai jos provin din consultarea mai multor surse din SRI sau apropiate de domeniul informațiilor.

Două piese importante, generalii SRI Ion Grosu și Dumitru Cocoru, trecuți în rezervă, erau născuți în 1962, respectiv 1958, fiind înlocuiți cu generalul Adrian Ciocârlan și colonelul Bizadea Romeo, născuți în 1974 și 1976. Ambii au fost angajați în SRI la începutul anilor 2000, sunt absolvenții unor facultăți de profil și au studii aprofundate.

Nu discutăm de un amănunt lipsit de importanță cu atât mai mult cu cât în acest moment, pe lângă generalul-locotenent Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și generalul–locotenent Ion Voinescu, numiți în aceste funcții din 27 iulie 2005 până în prezent, din conducerea SRI mai fac parte cei doi noi numiți și Eduard Hellvig. Născut în 1974.

Numai că analiza mișcărilor din SRI produse în cursul ultimelor săptămâni nu se poate opri aici. Vorbim de un proces de reformă a structurilor de conducere? În mod cert, pentru că nu sunt mișcări lipsite de semnificație, fiind de prevăzut că vor fi urmate de schimbări similare în unitățile teritoriale ale SRI.

Majoritatea analiștilor și a ziariștilor care au comentat schimbările de ieri s-au mărginit a prelua integral comunicatul Președinției României și laudele la adresa lui Eduard Hellvig. Disciplinați, în această ordine. Fără a ințelege adevărata semnificație a mișcărilor de ieri.

De fapt, ieri s-a înregistrat o schimbare majoră, nu chiar un cutremur, ci o explozie controlată, fiind de presupus că Eduard Hellvig și-a calculat foarte bine mișcările, care par a fi o continuare a procesului de reformă inițiat de George Maior în urmă cu 11 ani.

Extrem de importante sunt celelalte schimbări, deloc de neglijat, dar trecute cu vederea de analiștii de serviciu.

Vorbim, așa cum a aflat ÎN EXCLUSIVITATE EVZ, de:

  • Ciobanu Florea – adjunctul șefului Brigăzii Antitero;
  • Mangrea Vicențiu – șeful Direcției Tehnice;
  • Adrian Popescu – șeful Direcției de Analiză – Planificare-Cooperare;
  • Puiu Gheorghe – șeful Direcției de Protecție Internă;
  • Florin Badea Pintilie – Direcției de Arhive.

În aceeași zi s-au mai produs două schimbări: Generalul Dumbravă, șeful Direcției Juridice a devenit Secretar General, iar Cozma Sorin Gabriel, șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere Terorism, a fost transferat la un oficiu atașat de ORNISS. Aceleași surse ne-au confirmat, în exclusivitate, că Generalul Elena Istode – șeful Departamentului Securității Economice, a fost schimbată din funcție și a primit alte însărcinări.

Bilanțul este impresionant: 2 adjuncți și 5 șefi de Direcții Generale sau Direcții, schimbați și trecuți în rezervă, și 3 șefi de Direcții Generale înlocuiți. Structuri-cheie din SRI, Direcția de Protecție Internă, Analiză și Antitero au fost incluse în acest proces de reformă propus de noul director al SRI. Direcția Generală “Apărarea Constituției” a primit un nou șef.

Practic, Eduard Hellvig a devenit din Director SRI – Spectator un Director SRI – Jucător.

Existau zvonuri în piață privind o eventuală schimbare a prim-adjunctului directorului SRI. Nu s-a produs. Faptul că Florian Coldea a rămas în echipa lui Eduard Hellvig arată că jocul de putere din lumea serviciilor de informații este cel puțin la fel de subtil ca cel din lumea politică. Iese Florian Coldea întărit în urma acestor schimbări? Aparent, da, în primul rând prin menținerea sa în funcție. Numai că va avea în fața sa un director al Serviciului care a operat o rotire a cadrelor similară cu cea din primul mandat al lui George Maior, sub președinția lui Traian Băsescu, după fuga lui Omar Hayssam. Numai că, de această dată, nu a mai fost nevoie de nici un eveniment excepțional, ci doar de cooperarea Iohannis-Hellvig, la 16 luni de la preluarea mandatului.

Se mai poate spune că Eduard Hellvig a înțeles că ceea ce mulți numesc Binomul SRI – DNA se poate traduce doar prin relația șefilor de instituții și a acționat în sensul păstrării între SRI și DNA a unei relațiii de cooperare instituțională. În acest context, experiența și cunoașterea acumulate de Florian Coldea în 11 ani de exercitare a mandatului nu puteau fi ușor găsite de Eduard Hellvig la un alt general din SRI, în acest moment.
Pe de alta parte, este limpede că numirile au fost făcute prin consultarea directă și cu acordul președintelui Klaus Iohannis. Se poate spune că cea mai importantă mișcare politică a mandatului de președinte tocmai s-a consumat, cu efecte în perspectiva consolidării autorității acestuia. Interesant moment, înaintea alegerilor parlamentare. Dacă ceva i-a ieșit lui Klaus Johannis în acest mandat, acest lucru a fost numirea lui Hellvig, în contrast cu cea a lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE.
Trăgând linie, cu aceste mutări din SRI și beneficiind de văditele slăbiciuni ale PSD-ului lui Liviu Dragnea este evident că Iohannis caută avantaje pentru asigurarea unui al doilea mandat ca președinte al României. Este suficient pentru a pleca din pole-positon în viitoarea cursă? Depinde de rezultatul alegerilor parlamentare.

În concluzie, am asistat la schimbări cu semnificații importante în ierarhia unui serviciu de informații, pe care un ofițer de informații sau un analist în domeniul intelligence le poate da (și) o altă dimensiune.

Reforma SRI continuă, rămâne de văzut care va fi următoarea etapă…

Tag-uri:
Președintele Klaus, Bizadea Romeo, Adrian Cioc, Ion Grosu, Dumitru Dumbravă, Direcției Juridice, Administrației Prezidențiale, Ciobanu Florea, Mangrea Vicențiu, Adrian Popescu, Puiu Gheorghe, Dumitru Cocoru, Tehnologii Avansate, Florin Badea, Eduard Hellvig, Florian Coldea, Ion Voinescu, George Maior, Brigăzii Antitero, Direcției Tehnice, Protecție Internă, Generalul Dumbravă, Secretar General, Cozma Sorin, Direcției Generale, Combatere Terorism, Direcții Generale, sri, serviciul roman de informatii, adjuncti sri, noi adjuncti sri, eduard hellvig, hellvig sri, klaus iohannis eduard hellvig

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/traian-basescu-a-declarat-ca-directorul-sri-eduard-hellvig-il-sustine-pe-cristian-busoi-in-cursa-pentru-primaria-capitalei-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/traian-basescu-a-declarat-ca-directorul-sri-eduard-hellvig-il-sustine-pe-cristian-busoi-in-cursa-pentru-primaria-capitalei-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Dan Dumitriu | sâmbătă, 23 iulie 2016 | 4 Comentarii | 4129 Vizualizari Hellvig a umblat la stelele din SRI. Eduard...

Preluat de la EVZ