Fostul premier britanic David Cameron i-a cerut cancelarului german Angela Merkel, înaintea referendumului din Marea Britanie, să accepte limite în privința libertății de circulație la nivelul Uniunii Europene, dar liderul de la Berlin a refuzat orice concesie, relatează BBC News online.

David Cameron a sunat-o pe Angela Merkel cu câteva zile înaintea referendumului să îi ceară ca, alături de alți lideri europeni, să emită un comunicat în care să ofere Marii Britanii concesii în privința libertății de circulație a cetățenilor UE.

Cameron spera că Angela Merkel va transmite o declarație comună cu președintele Franței, Francois Hollande, cu șeful Consiliului European, Donald Tusk, și cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. Cameron spera că o astfel de poziție va înclina balanța în favoarea unei decizii a alegătorilor britanici de rămânere în Uniunea Europeană. Ulterior, David Cameron a renunțat să mai solicite o astfel de declarație.

Oricum, cancelarul Germaniei i-a transmis lui Cameron că nu putea face niciun compromis în privința libertății de circulație, un principiu fundamental al Uniunii Europene.

La referendumul din 23 iunie au participat 72,2% dintre alegătorii britanici înregistrați. În total, 17,41 de milioane de britanici (51,9%) s-au pronunțat în favoarea ieșirii din UE, iar alți 16,14 milioane (48,1%) pentru rămânerea în Blocul comunitar. În contextul rezultatului referendumului, David Cameron a demisionat din funcția de premier al Marii Britanii.

rootstireaActualitate/Esential
Fostul premier britanic David Cameron i-a cerut cancelarului german Angela Merkel, înaintea referendumului din Marea Britanie, să accepte limite în privința libertății de circulație la nivelul Uniunii Europene, dar liderul de la Berlin a refuzat orice concesie, relatează BBC News online. David Cameron a sunat-o pe Angela Merkel cu câteva...

Preluat de la romania ntv