Autor:
Mihnea-Petru Pârvu
| sâmbătă, 23 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 82 Vizualizari

„Happy meal” la penitenciarul Jilava. Surprizele sunt incluse în pachetul all-inclusive de cazare FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

O echipă a APADOR-CH a analizat situația penitenciarului Aiud, jud. Alba, acum o lună. În aceeași zi, un reporter al EVZ a fost plimbat, ca la muzeu, prin pușcăria de maximă siguranță Rahova, fără să i se permită un contact direct cu deținuții. În decembrie anul trecut, alt reporter al EVZ a văzut cum trăiesc condamnații de la închisoarea Codlea, jud. Brașov. Administrația Națională a Penitenciarelor e neputincioasă. Bani nu sunt, gardienii sunt copleșiți numeric, iar pușcăriași vin pe bandă rulantă. O parte din gunoiul din perimetrele lor îl bagă sub preș. Se presupune că o pedeapsă cu închisoare reprezintă și o formă de reeducare. Fals! La noi e doar o recluziune plină de umilințe.

În puşcăriile din România secolului XXI încă se mai întâmplă violuri. Rata tentativelor de sinucidere din rândul gardienilor o depăşeşte pe cea din rândul deţinuţilor. Un condamnat are la dispoziție între unul și trei metri pătrați, în spațiile de deținere. Igiena e la limita suportabilului. Apa e puţină, iar duşurile se fac la comun, prilej numai bun de evaluare a unei posibile „socializări” intime. Mâncarea, deși satisfăcătoare în calorii, e compusă din aceleași clasice ingrediente: varză, cartofi, fasole, paste, orez, cu vagi arome de carne grasă. Preţurile din magazinele penitenciarelor sunt prohibitive pentru mulţi dintre deţinuţi. Dreptul la muncă e adeseori restricţionat din cauza insuficienţei personalului de pază. Serviciile medicale sunt, de multe ori, un deziderat, o banală durere de dinţi devenind un calvar pentru amărâţii care aşteaptă cu zilele o banală extracţie.

Astea sunt doar câteva din cauzele de pe urma cărora UE a amenințat România cu o amendă de 80 de milioane de euro pe an, dacă nu remediază problemele până în septembrie anul aceasta. În ultimele săptămâni, deţinuţi din jumătate din cele 35 de închisori româneşti au protestat vehement împotriva condiţiilor de detenţie. Raluca Prună, ministrul Justiției, a recunoscut problemele. Iar un cuvânt pronunțat de ea a pus gaz pe foc. A spus că o amnistie, fie și parțială, ar putea fi o soluție. Asta i-a urcat pe puşcăriaşi pe zidurile şi acoperişurile penitenciarelor şi i-a făcut să intre în greva foamei.

Aiud: 241 de gardieni pentru 871 de condamnaţi

Cifrele obţinute de APADOR- CH sunt elocvente. Fosta temniţă politică de la Aiud e printre cele mai vechi din ţară. Construită în 1856, deserveşte patru judeţe limitrofe. Pe 29 iunie, de Sf. Petru, găzduia 871 de condamnați, încadrați în toate regimurile de detenție, cu excepția celui semi-deschis. Numărul gardienilor era de 241, față de 290, prevăzuți în organigramă. În total, la Aiud, lucrau 344 de de oameni într-o schemă cu 424 de posturi.FOTO: Numărul gardienilor este deficitar în raport cu numărul condamnaților încarcerați FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚUMobilierul sălii de vizite era compus dintr-o ladă în jurul căreia se aflau, ca la Masa Tăcerii, 12 scaune. Sala de baie era curată, dar cele 40 de duşuri sunt la comun, fără nicio intimitate, personalul închisorii motivând că duşurile individuale au fost desfiinţate pe motiv că în sifoanele de scurgere deţinuţii ascundeau obiecte interzise, lucru care ar fi dus la inundaţii.

La Aiud, doar 357 dintre pușcăriași munceau zilnic la deservirea unității, confecția de pantofi, în fabrica de mobilier sau la descărcări arheologice, pe Autostrada Transilvania, la târnăcop şi lopată. Cereri mai sunt, dar personalul de pază fiind insuficient se refuză constant.

Le-au interzis să primească apă și au scumpit-o la magazin

Deţinuţii s-au plâns că mâncarea este lipsită de variaţie – orez, cartofi, varză, fasole – şi de imaginaţie.

Se fac aceleaşi feluri, deşi cartoful ar suporta, de exemplu, mai multe combinaţii. În meniul zilei figura o ciorbă de legume, în special gulii şi iahnie de fasole cu carne de porc.

Carnea se introduce în mâncare – numai la diabet se dă separat, în loc să fie porționată ca să fie distribuită egal fiecărui deținut.

Reprezentanţii penitenciarului susţin că porcul nu poate fi tăiat în părţi egale, de aceea au luat decizia de a introduce în meniu pulpe de pui, în şase din zece zile, pentru că acestea se pot porţiona. Magazinul e bine aprovizionat, dar cu preţuri peste cele de supermarket: un sul de hârtie igienică – 80 de bani, un kil de roşii – 6,5 lei, unul de piersici – 6,5 lei, un kilogram de mere- 4,5 lei şi unul de banane – 7 lei. Unii dintre deținuți au reclamat că magazinul penitenciarului ar fi scumpit apa după ce a intrat în vigoare noul regulament de aplicare a legii privind executarea pedepselor, prin care nu li se mai permite deţinuţilor să primească lichide în pachete, sub orice formă. Apa s-a scumpit de la 1,80 lei, la 2,80 lei.

Aparat de detecție a mobilelor, cumpărat de gardieni

Vizitele, în camerele cu deţinuţi în regim închis şi de maximă siguranţă, au fost făcute sub supravegherea unor agenţi echipaţi cu combinezoane negre, tomfă, spray lacrimogen şi căşti de protecţie, întrucât în urmă cu câteva luni avusese loc un incident în care o psiholoagă fusese agresată de un deținut în camera de consiliere. Grupa de intervenţie are 35 de agenţi.

Percheziţii în camere se fac rar, din cauza lipsei de personal, şi numai atunci când există semne că s-ar putea găsi telefoane mobile.

Penitenciarul a achiziţionat, pe banii angajaţilor, un aparat care poate detecta semnalul telefonului mobil. Aparatul a costat 3.000 de dolari, a fost adus din SUA şi, cu el, au fost depistate 700 de telefoane, numai în 2012.

Un deținut a prins o cioară și a mâncat-o

Reprezentanţii APADORCH l-au vizitat, la cerere, pe un deţinut, care a reclamat că în camera lui, unde stătea singur, se produc adesea inundaţii de la duş. Într-adevăr, furtunul dușului avea capul rupt, bazinul WC-ului era dezafectat, iar camera avea podeaua udă, apă care se prelingea și pe holul secției. Reprezentanții penitenciarului au dat vina pe deținut.

Într-o altă cameră stătea singur alt deţinut care părea să sufere de afecţiuni psihice. Cadrele de pe secţie au declarat că acesta ar fi prins o cioară pe geamul camerei şi a mâncat-o. Deţinutul a urlat continuu diverse reproşuri şi ameninţări la adresa personalului.

Cu PET-ul înfipt în budă, de teama șobolanilor

Izolatorul – mai exact carcera – este o cameră dublă, luminoasă, cu două ferestre mari şi un grilaj în mijloc care desparte două încăperi. Prima încăpere este de intrare şi vizită, iar în cea în care stă deţinutul izolat există două paturi suprapuse şi un WC turcesc. Nu există duş. WC-ul are un PET de plastic înfipt în el ca să oprească mirosurile sau vizitele șobolanilor. Deţinutul aflat la izolator, Aurel Ion Păduraru, spunea că este de zece ani în penitenciar, mai are şase luni de executat şi a ajuns la izolare din cauza unei altercaţii cu un alt deţinut. Avea o nemulțumire în legătură cu banii pe care i-ar fi primit în cont de la familie, și din care penitenciarul i-ar opri, ilegal, o sumă mare. S-a constatat că banii îi sunt opriţi în tranşe, pentru o datorie stabilită de instanţă – cheltuieli de judecată.

Violat de alți cinci deținuți

Un deținut tânăr susținea că, pe 20 iunie, ar fi fost victima unui viol comis de alți cinci deținuți. Aceștia spuneau că violul nu este adevărat și că sunt șantajați de presupusa victimă. Tânărul de 19 ani era de trei luni în Penitenciarul Aiud, în stare de arest preventiv. El dorea să fie mutat într-o cameră, singur, cu unul dintre ceilalţi deţinuţi tineri, cu care spunea că se înţelege mai bine şi părea că are o stare psihică labilă.

Conducerea penitenciarului a promis că tânărul va beneficia de mai multe ore de terapie psihologică.

Saltele „lăchite” și două dușuri pe săptămână

Toți pârnăiașii acuză, la unison, calitatea proastă, vechimea și mizeria saltelelor. Pușcăriașii s-au plâns că nu pot să-și spele lenjeriile de pat la mașinile de spălat de pe secții, ei refuzând să le dea la spălătoria mare a unității pentru că acolo „se lăchesc” – adică se amestecă cu ale altor deținuți și nu sunt spălate bine. Unii au reclamat că merg la magazin doar o dată pe săptămână, lunea, când la magazin nu e suficientă marfă și că nu au dreptul să iasă la fotbal în curtea mare a penitenciarului decât o dată pe lună. O altă plângere se referă la conținutul pachetelor. Un deținut a explicat că el preferă mai mult legumele și fructele, și că dacă familia ar vrea să-i aducă în acel pachet de 16 kg mai mult de 6 kg de legume și fructe, cât e permis, conducerea penitenciarului nu-i acceptă această derogare, cu toate că s-ar încadra în totalul admis. Iar o altă chestie e că, deși e vară și temperaturile sunt mari, nu au dreptul decât la două dușuri săptămânal.


FOTO: Pare o orgie, dar nu e. La penitenciarul Tg. Jiu, deținuții dorm câte trei în două paturi FOTO: LIBERTATEABăile din pușcăria Codlea, ca niște camere de gazare

„Uitaţi-vă cum ne obligă să stăm, ca vitele în camioanele care le duc la abator”, strigau deţinuţii la reporterul EVZ, în decembrie 2015. La Penitenciarul Codlea tocmai se făcea dezinsecţie. În toate încăperile, spațiul alocat deținuților este insuficient, camerele sunt supraaglomerate, paturile sunt dispuse pe trei nivele, numărul meselor și cel al scaunelor este insuficient. Adică maximum trei în camere cu zeci de oameni. Pentru 26 de persoane exista un singur duș, iar în WC-ul turcesc apa era aruncată dintr-un butoi.

Apa caldă curgea de două ori pe zi, câte 45 de minute. După un calcul simplu, reiese că, dacă fiecare deţinut ar sta la duş doar trei minute, doar 15 din cei 26 se pot spăla. Duşul este impropriu denumit astfel, câtă vreme era doar un furtun. Sala comună de dușuri este o încăpere cu ciment pe jos, cu o singură scurgere, înfundată, cu un tavan în care sunt fixate, pe o ţeavă, câteva guri de ieşire a apei calde. Fără reglaje, fără pară, doar nişte găuri într-o ţeavă prin care se scurge apa.

A murit când a aflat că va fi eliberat

Două tentative de suicid prin spânzurare au avut loc în penitenciar în cursul anului 2015. Ambii deţinuţi au fost transferaţi la spitalul de boli nervoase. În schimb, numărul deținuților care refuză hrana este foarte mare: doi-trei pe săptămână. E cea mai la îndemână metodă de protest. După trei mese refuzate, conducerea penitenciarului trebuie să le asculte păsurile şi să îi verifice medical. Un singur deținut a decedat, în 2015, acesta în penitenciar. Este vorba despre o persoană care a suferit un stop cardio-respirator la aflarea veștii că va fi eliberată condiționat din închisoare.

În schimb, paradoxal, numărul tentativelor de suicid în rândul gardienilor de la Codlea este mai mare decât cel din rândul deţinuţilor, după cum ne-a declarat directorul închisorii.

„Personalul nu face întotdeauna faţă şi cedează din cauza stresului”, spunea directorul închisorii, Florin Chiş. (Mariana Sebeni-Comșa)

Camera intimă, un deziderat doar pentru băieții cuminți și familiști

Despre pușcăria de maximă siguranță Rahova doar foștii locatari pot da detalii exacte. Presa are acces, o dată pe an, de ziua porților deschise, într-o singură secție. Fără contact cu alți deținuți decât cei care mai au câteva săptâmâni pnă la liberare. Pozele nu sunt permise. Nici măcar la camera intimă, când e neocupată. Aspectul e similar unei camere de hotel de două stele. Mobilier minimalist: un pat matrimonial, două noptiere. O masă cu două scaune, așternuturi, prosoape și o baie dotată cu duș și chiuvetă. Plus un televizor cu o grilă de posturi normală, fără canale XXX. Vizitele de trei ore sunt programate doar în cursul zilei, doar cele nupțiale durând 48 de ore. Partenera trebuie să fie obligatoriu soția sau o concubină „oficială”, asumată prin declarație notarială și dovedită prin frecvența vizitelor la „vorbitor”. Iar acest privilegiu îl au doar cei care n-au fost pedepsiți disciplinar. Relațiile între persoane de același sex nu sunt permise în camera intimă. Cei care au avut pedepse disciplinare recent, trebuie să se mulțumească doar cu ei înșiși…

Tag-uri:
ue, reeducare, mizerie, viol, romania, sinucidere, detinuti, paza, inchisori, codlea, brasov, aiud, alba, administratia nationala a penitenciarelor, mancare, APADOR- CH, uniunea europeana, teminta, penitenciarul aiud, evz, puscaria codlea

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/06-07-penitenciar-rzv-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/06-07-penitenciar-rzv-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Mihnea-Petru Pârvu | sâmbătă, 23 iulie 2016 | 0 Comentarii | 82 Vizualizari „Happy meal” la penitenciarul Jilava. Surprizele sunt...

Preluat de la EVZ