Autor:
Radu Pădure
| vineri, 22 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 1683 Vizualizari

Erdogan înconjurat de ieniceri, pe treptele palatului său, de patru ori mai mare decât Versailles-ul

Ce se întâmplă în Turcia? Aceasta este întrebarea care frământă și îngrijorează lumea întreagă. Expertul geo-strategic Ralph Peters încearcă să răspundă, într-o excepțională analiză pentru FoxNews. Iar concluzia sa este înfricoșătoare.

Dacă liderii occidentali au o calitate comună, aceasta este talentul de autoamăgire. Insistând că terorismul islamist nu are nici o legătură cu Islamul, sau că religia nu are nici o influență strategică, sau că toți oamenii doresc libertate și democrație, liderii occidentali au ajuns să declare că susul este jos, dreapta este stânga și noaptea este zi.

Iar bezna se lasă pentru milioane de turci, în ciuda încăpățânării noastre de a susține că un licăr de opaiț muribund este soarele însuși.

În ultimii ani, mulți americani au auzit cuvântul „Califat” pentru prima dată atunci când ISIS a declarat că teritoriul capturat de la Irak și Siria este un califat reînviat.

Pentru noi, „califat” este un alt termen pentru a desemna o cameră de tortură. Însă pentru sute de milioane de musulmani, mulți dintre ei neavând nici o treabă cu ISIS, califatul este asociat cu o vârstă de aur pierdută și idilică, atunci când califul, care era și sultanul Turciei, conducea toată lumea musulmană.

În secolul XIV, Imperiul Otoman a reînviat vechiul concept al califatului, proclamând că sultanul și califul sunt aceeași persoană. Situația nu s-a schimbat până în 1924, când Mustafa Kemal Atatürk, marele modernizator, a abolit instituția ca pe o relicvă, afirmând că turcii trebuie să edifice o nouă Turcie și să lase în urmă învechitul imperiu, atât din punct de vedere istoric cât și spiritual.

La vremea respectivă, lumea musulmană s-a împărțit în două: pe 8 martie 1924, The Economist surprindea diferența dintre cele două lumi: pentru turci și alte naționalități, proaspăt eliberate de sub legea otomană, „ideea de naționalitate occidentală câștigă teren, iar Califatul își pierde puterea de fascinație”. Până acum, toate bune.

Însă publicația a continuat, notând că pentru musulmanii aflați sub ocupație colonială, „Califatul poartă un mesaj de mântuire prin solidaritatea musulmană internațională”.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
Imperiul Otoman, Mustafa Kemal, The Economist, Recep Tayyip, Statele Unite, Mein Kampf, erdogan, turcia, sultan, hitler, fascism, islamism, musulmani, lovitura de stat, lovitura de stat turcia, turcia lovitura de stat, erdogan isis, teroristi isis, isis

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/erdogan_6-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/erdogan_6-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Radu Pădure | vineri, 22 iulie 2016 | 0 Comentarii | 1683 Vizualizari Erdogan înconjurat de ieniceri, pe treptele palatului său,...

Preluat de la EVZ