Autor:
Petre Ţache
| vineri, 22 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 3 Vizualizari

Ornitorinc

Ornitorincul este un mamifer arhaic, reprezentant al familiei Ornithorhynchidae a ordinului Monotremata, în a cărui alcătuire anatomică găsim o neobişnuită îmbinare de caractere, moştenite de la strămoşii reptilieni, altele amintind de păsări. Pot trăi 15-20 ani.

În anul 1642, navigatorul olandez Abel Tasman a întreprins câteva călatorii pe coasta sudică a Tasmaniei. El nu a făcut observaţii consistente asupra faunei, semnalând doar urmele unui animal ce se asemăna cu tigrul, fiind poate semnele lupului tasmanian. Adevărata cunoaştere a faunei australiene a debutat, însă, la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Coloniştii europeni denumesc exemplare aduse din Australia “cârtiţă-raţă”, “cioc de raţă”. Disecarea lor îi surprinde pe savanţi.

Englezul Everard Home descoperă că organele reproducătoare ale femelelor diferă de cele ale mamiferelor, motiv pentru care a creat o clasă aparte care era intermediară între mamifere, păsări şi amfibieni. Tot în urma unei disecţii, francezul Geoffroy Saint-Hilaire descoperă că animalul depune ouă.

Este un animal semi-acvatic, ce mânâncă crustacee, viermi şi plante acvatice. Masculii au spini otrăvitori

Ornitorincul are o lungime de 65 cm şi o masă de aproximativ 2–3 kg, în funcţie de sex. Are o blană cafenie, deasă şi moal –, însă perii sunt mai lânoşi pe abdomen şi mai duri pe spate, formată din două straturi, care îl ajută să-şi menţină o temperatură constantă a corpului.

Coada este turtită dorso-ventral, iar capul prezintă prelungirea cunoscută sub numele de „cioc de raţă”. Ciocul ornitorincului este flexibil, lat de aproximativ 10–15 cm. Acesta are peste 700 000 de receptori tactili şi electrici, care îl ajută la orientare în apă în timpul scufundărilor. Ornitorincul nu are ureche externă, însă are un auz foarte fin. Prezintă nişte pliuri tegumentare care îi protejează ochii şi urechile în apă.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
Abel Tasman, Englezul Everard, Geoffroy Saint, Noua Galie, Război Mondial, Istorie Naturală, Grigore Antipa, ornitorinc, australia, tasmania, New South, Muzeul Na

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/ornitorinc-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/ornitorinc-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Petre Ţache | vineri, 22 iulie 2016 | 0 Comentarii | 3 Vizualizari Ornitorinc Ornitorincul este un mamifer arhaic, reprezentant al...

Preluat de la EVZ