Autor:
Ionuţ Mureşan
| vineri, 22 iulie 2016 | 9 Comentarii
| 1877 Vizualizari

Sorin Ovidiu Vântu

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Turcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeala şi Zizi Anagnostopol au fost judecați, la Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzați de spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83 de milioane de euro.

UPDATE Liviu Luca s-a predat la IPJ Prahova, în timp ce Sorin Ovidiu Vîntu i-a aşteptat pe poliţişti la reşedinţa sa. Vîntu urmează să fie încarcerat la Penitenciarul Rahova.

În iulie 2014, Vîntu a fost condamnat de instanţa de fond la 6 ani şi 2 luni de închisoare, iar cei din conducerea companiei au primit pedepse cuprinse 6 şi 9 ani de închisoare. Sindicalistul Liviu Luca a primit șase ani de închisoare.

Alte condamnări

Gheorghe Şupeală – 6 ani

Zizi Anagnastopol – 3 ani şi 6 luni

Ioan Bohâlţeanu – 4 ani

Sorin Mihai – 3 ani

Bogdan Radu Negrutzi – 4 ani

Rino Raichovich Graziano – 3 ani şi 6 luni

Mihai Viorel Râmboacă – 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare

Răzvan Florin Râmboacă – 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare

Daniela Braşoveanu – 1 an cu suspendare.

Pe latură civilă, inculpaţii au fost obligaţi “la plata despăgubirilor acordate părţii civile SC PSV COMPANY SA prin sentinţa penală apelată, în limita sumei de 36.430.127,92 euro (în echivalent în lei la cursul BNR de la data efectuării plăţii)”, se arată în decizia instanţei.

Dosarul ”Petromservice”

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlţeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimişi în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.

“În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar”, a arătat Parchetul instanţei supreme.

SOV îl ajuta pe Liviu Luca în administrarea companiei

Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni.

Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea şi Octavian Ţurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară, au precizat procurorii

În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

“Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari”, au precizat procurorii DIICOT.

Până acum Sorin Ovidiu Vîntu a mai fost de două ori la pușcărie.

Pe 24 ianuarie 2014 a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa., fiind eliberat condiționat în luna noiembrie a aceluiași an. De asemenea, el a mai executat o pedeapsă de doi ani de închisoare în dosarul șantajării lui Sebastian Ghiță.

Tag-uri:
Sorin Ovidiu Vantu, Petromservice, sov, condamnare sorin ovidiu vintu, sorin ovidiu vantu, vantu condamnat, condamnare vantu, sov condamnat, decizie definitiva, decizie magistrati, curtea de apel bucuresti, curtea de apel, justitie, prejudiciul, prejudiciu imens, condamnari, dosar, dosar vintu, sov rahova, vintu s-a predat

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/02-vintu-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/02-vintu-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialDosare
Autor: Ionuţ Mureşan | vineri, 22 iulie 2016 | 9 Comentarii | 1877 Vizualizari Sorin Ovidiu Vântu Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca,...

Preluat de la EVZ