Autor:
Dan Dumitriu
| joi, 21 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 43 Vizualizari

Securitatea lui Ceaușescu era pe urmele lui Beligan

Actorul Radu Beligan a fost urmărit de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu. Acest lucru reiese din documentele aflate la dispoziția CNSAS, care în anul 2014 a întreprins o verificare cu privire la relațiile cunoscutului actor cu organele de securitate. EvZ vă prezintă documentele care atestă modul în care a fost judecată relația lui Radu Beligan cu aceștia.

Într-un document al CNSAS, se precizează că Radu Beligan este titularul unui dosar fond informativ, în perioada 1946 – 1969 fiind urmărit pentru „legături cu ziaristul S.A., pentru că avea manifestări dușmănoase, cosmopolite și încearcă să introducă idei occidentale în teatru, iar în 1969 a fost semnalat cu intenții de evaziune”. Radu Beligan era și titularul dosarului Pașapoarte X 4642, ce conține memorii și adrese de solicitare vize, aprobări de partid pentru avizare pozitivă în vederea deplasării în străinătate.

După cum rezultă din verificările întreprinse de CNSAS, un dosar nou a apărut în arhivele preluate de la fosta Securitate, mai precis din arhiva Serviciului de Informații Externe, fiind contactat în mod oficial de către un ofițer de Securitatea înaintea unui turneu în Franța. Obiectivul era: influențarea dramaturgului Eugen Ionescu.

Documentul a fost redactat de maiorul de Securitate Victor Hoștiuc și a fost întocmit în baza declarațiilor lui Radu Beligan, imediat după ce actorul s-a întors de la un turneu de la Paris, el fiind atunci director al Teatrului de Comedie.

Regimul de la Bucureşti începuse, din 1960, o deschidere către valorile exilului românesc, încercând ca prin vizite ale acestora în România să-i convingă de „progresele” pe care le făcuse ţara şi să se legitimeze în același timp. Radu Beligan a intrat în contact cu Eugen Ionescu, prin intermediul fiicei acestuia.

Beligan a povestit maiorului SIE că Eugen Ionescu a venit la spectacol chiar înainte de a se ridica cortina, tocmai pentru a evita publicitatea și, cu puțin timp înainte de finalul piesei „Rinocerii”, marele dramaturg ar fi strigat „Bravo, Beligan!” și ar fi început să aplaude înaintea celorlalți spectatori.

După spectacol, întreaga trupă a fost invitată la masă, acasă la Ionescu și petrecerea a continuat până la 4 dimineața.După această întâlnire, Beligan s-a mai văzut de două ori cu Ionescu într-o vilă din apropierea Parisului, fiind invitați împreună cu Eugen Jebeleanu de fratele dramaturgului Mihail Sebastian. Eugen Ionescu s-a interesat de situația din țară, și-a amintit episoade din tinerețe, din armată, a cântat cântece ostășești și populare românești. Mai mult, Eugen Ionescu a avut cuvinte de apreciere la adresa jocului actorului, considerându-l mai bun decât cel al lui J.L.Barrault sau L.Olivier.

La finalul discuției, Radu Beligan afirmaă că Eugen Ionescu ar putea veni în țară la toamnă sau în iarna anului 1966, „dar că nu trebuie forțate lucrurile”. „În concluzie, raportăm că Teatrul de Comedie și Radu Beligan, în special, au produs o bună impresie asupra lui Eugen Ionescu și că se poate acționa în continuare pe acestă linie, pentru a-l influența pozitiv pe Eugen Ionescu”, mai raportează maiorul SIE Hoștiuc după discuția cu Beligan. Nu lipsesc nici relatările unor încercări de descurajare întreprinse de unii “fugari”, cărora membrii delegației le-au rezistat cu succes.

În finalul documentelor CNSAS se menționează verdictul de necolaborare cu Securitatea.

Tag-uri:
radu beligan, ceausescu, securitatea, eugen ionescu, cnsas, beligan securitatea, beligan ceausescu, teatrul de comedie, turn beligan, beligan, moarte beligan, sie, documente cnsas

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/collage-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/collage-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Dan Dumitriu | joi, 21 iulie 2016 | 0 Comentarii | 43 Vizualizari Securitatea lui Ceaușescu era pe urmele lui Beligan ...

Preluat de la EVZ