Autor:
Dana Lascu
| miercuri, 20 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 57 Vizualizari

In prima fază, reprezentanții Spitalului nu au recunoscut situația gravă.

Bolnavul, în vârstă de 44 de ani, care era internat, din 10 iulie, în spitalul bucureștean, s-a transformat, în doar patru zile, în pepinieră pentru două bacterii rezistente și la antibioticele puternice, arată raportul anchetei făcută de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Germenii, pe care i-a luat din spital, sunt Acinetobacter baumanii (multirezistentă, sensibilă la Colistin) și Klebsiella (rezistentă la Colistin).

 Drept urmare, pacientul a fost izolat într-o rezervă din cadrul secției de terapie intensivă, anunță, oficial, Ministerul Sănătății.

Deocamdată n-a făcut infecție!

 „Deocamdată, documentele analizate de inspectori nu probează existența unei infecții. Dacă o infecție va apărea sau nu depinde în primul rând de starea pacientului, mai precis de măsura în care corpul acestuia va avea capacitatea de a limita impactul prezenței bacteriilor în organism”, notează reprezentanții MS.

Nu e apa de baltă de vină!

În ceea ce privește informațiile vehiculate în spațiul public despre proveniența bacteriilor din „apa de baltă”, „Ministerul Sănătății își exprimă îndoieli puternice apropo de validitatea științifică a acestei luări de poziție din următoarele motive:
Pacientul a fost internat în data de 10 iulie. Pe 11 iulie au fost recoltate probe care au arătat că nu erau prezente cele două bacterii în organismul bărbatului.
Pe 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezența celor două bacterii. În acest timp, pacientul a fost internat în spital.
Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistență multiplă la antibiotice să existe în afara spitalului, mai precis într-o baltă”, se arată în informare.

Partea proastă este că acest nou caz vine va o cireșă pe coliva care înseamnă infecțiile nosocomiale din spitalele românești. Pentru că nici acum nu știm dimensiunea reală a dezastrului.

Asta în condițiile în care au trecut trei luni de la izbucnirea scandalului Hexi Pharma, s-au schimbat dezinfectanții din spitalele din toată țara și, măcar în teorie, ar fi trebuit să fie mai bine. S-a văzut, săptămâna trecută, că nu e așa, când am aflat că la Spitalul de Arși, singura unitate de acest gen din țară, pacienții pot deveni pepiniere de viermi. Apoi, în cazul de azi, al pacientului colonizat de bacterii, responsabilii de la Spitalul Bagdasar-Arseni au negat, în primă fază, existența problemei.

„Fără o dimensiune reală a incidenței infecțiilor nosocomiale în spitalele românești nu se poate formula nicio procedură eficientă. Dezmințirile apărute în spațiul public în ceea ce privește pacientul amintit sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai puțin de șase centre de referință la nivel național”, notează reprezentanții Ministerului Sănătății.

Motiv pentru care au dat o amendă și au dispus luarea unor măsuri. Doar că aceste măsuri arată o realitate deformată. Ni se spune că personalul care face curățenia va fi reinstruit – de parcă nu știau ce ar trebui să facă -, că vor fi montate dispensere cu dezinfectanți pentru mâini la toate secțiile – deci până acum nu erau – și că se va face „supravegherea și investigarea bacteriologică a tuturor pacienților din salonul de politraumă, inclusiv izolarea acestora până la părăsirea secției ATI 1” – de parcă asta nu s-a făcut deloc până acum. În final, s-a dat și o penalizare: Societatea care asigură serviciile externalizate de curățenie a fost amendată cu 5.000 de lei.

Tag-uri:
Ministerul Sănătății, Hexi Pharma, Spitalul Bagdasar, Ministerului Sănătății, infectii nosocomiale, infectii spitale, germeni antibiotice, bacterii antibiotice, mizerie spitale, scandal, scandal sanatate, sanatate, germeni, pacienti germeni

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/bagdasar-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/bagdasar-465x390-300x278.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
Autor: Dana Lascu | miercuri, 20 iulie 2016 | 0 Comentarii | 57 Vizualizari In prima fază, reprezentanții Spitalului nu au...

Preluat de la EVZ