Autor:
Otilia Matei
| miercuri, 20 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 1042 Vizualizari

Tensiunile cresc în Turcia

Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan i-a luat mult timp pentru a reveni la Ankara de la Istanbul, aparent din cauza faptului că oraşul nu a fost considerat sigur în totalitate, scrie The Independent, citat de publicaţia Capital.

Potrivit sursei citate, administraţia Erdogan şi-a dat seama că aderarea militarilor armatei de 600.000 de soldaţi şi a aparatului de Intelligence la ideea unei lovituri este mult mai serioasă decât s-a bănuit iniţial, acest lucru generând teamă în rândurile susţinătorilor liderului turc.

După epurările din aparatul guvernamental, armată, justiție, servicii secrete, a venit și rândul școlilor, unde, aproximativ 15.000 de profesori au fost suspendaţi pe motiv că ar avea legături cu rețelele predicatorului exilat Fethullah Gülen, „Inamicul nr. 1” al lui Erdogan. Marţi, arestările au continuat cu consilierul preşedintelui Edrogan pe probleme de forţe aeriane, Lt. Col. Erkan Krivak. Printre cei arestați pentru susținerea în secret a loviturii de stat se mai numără şi Ali Yazici, secretarul militar al şefului de stat. 

Comitetul Ministerial din cadrul Consiliului Europei a dat publicităţii un comunicat în care condamnă recentele arestări în masă comise în Turcia de regimul Erdogan, informează publicaţia Capital.


“Preşedintele Recep Erdogan foloseşte lovitura de stat militară dejucată pentru a-i vâna pe judecători şi procurori sub acuzaţii false: el permite arestarea a 2.745 de procurori şi judecători, motivându-şi decizia că aceştia din urmă au susţinut şi au fost complici la puci. Totuşi, lista acestor judecători şi procurori a fost “miraculos” publicată la doar 12 ore după lovitura de stat militară. De fapt, singura lor “crimă” este angajamentul în favoarea unui sistem judiciar independent şi a statului de drept. Persoanele arestate au nevoie urgent de sprijinul nostru. Le este ameninţată viaţa. Aşa acţionează Statul de drept şi Independenţa sistemului judiciar din Turcia”, se menţionează în comunicat.

Purjarea efectuată de către Erdogan și administrația sa este interpretată de mulți turci și de guvernele străine ca o încercare oportunistă de a scăpa de toți opozanţii politici ai preşedintelui, Erdogan și ai Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP). 

În timp ce guvernul vrea să dea impresia că forțele pro-loviturii de stat au fost eliminate, restricțiile privind circulația formațiunilor militare sunt un semn că acest lucru nu este încă sigur şi că ar putea oricând să degenereze într-o nouă revoltă.

Tag-uri:
puci turcia, recep erdogan, arestari in masa, administratia erdogan, o noua lovitura de stat turcia, arestari in masa turcia, epurare turcia, purjarea armatei, lovitura de stat, lovitura de stat turcia, turcia lovitura de stat, recep erdogan turcia, turcia erdogan, tensiuni turcia, turcia tensiuni, tensiuni, recep erdogan turcia lovitura de stat

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/tancuri-turcia-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/tancuri-turcia-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Otilia Matei | miercuri, 20 iulie 2016 | 0 Comentarii | 1042 Vizualizari Tensiunile cresc în Turcia Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan...

Preluat de la EVZ