loading…

Judecătorii Curții Constituționale au amânat pentru 20 septembrie o decizie privind excepția de neconstituționalitate prin care un cuplu gay căsătorit în Belgia cere recunoașterea uniuii și în România.

Excepția de neconstituționalitate a fost dezbătută astăzi la Curtea Constituțională, argumentele principale invocate de cei care au ridicat excepția fiind recunoașterea dreptului fundamental la viața privată. Și președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discirminării a pledat în favoarea recunoașterii căsătoriei.

Autorii excepției de neconstituționalitate au contestat articolul 277 alin. 2 și 4 din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoașterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara granițelor, respectiv la libera circulație în cadrul Uniunii Europene.

În pledoaria sa în fața judecătorilor, avocata cuplului de gay, Iustina Ionescu, a adus o serie de argumente din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, în opinia sa ”detaliază felul în care dreptul la viață privată și familie și dreptul de a nu fi discriminat, incluse și în Constituția României, ar trebui să fie interpretate și aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei, iar Constituția României este clară: apără și protejează drepturile la viață privată și de familie în mod egal pentru toți cetățenii țării”.

Președintele CNCD Csaba Asztalos a susținut recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex pe teritoriul României. ”Apreciem că actuala legislație îngrădește dreptul la demnitate umană, viață intimă și de familie a persoanelor din minoritatea sexuală pentru că, interzicând căsătoriile între persoane de același sex și nerecunoașterea acestor căsătorii, respectiv a perteneriatelor civile, îi așază în afara societății”, a spus Csaba.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/ccr-a-amanat-decizia-privind-exceptia-de-neconstitutionalitate-in-cazul-casatoriilor-homosexuale-26167.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/ccr-a-amanat-decizia-privind-exceptia-de-neconstitutionalitate-in-cazul-casatoriilor-homosexuale-26167-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv